Iskoristite 15 milijuna kuna iz EU za proizvodne kapacitete MSP-a

Tko rano rani – ulazi u utrku za bespovratna sredstva za opremanje i izgradnju postojećih ili novih proizvodnih kapaciteta.

Dugo očekivani natječaj „Izgradnja i opremanje proizvodnih kapaciteta MSP-a“ otvara se 1. ožujka 2018. godine, ali zbog velikog broja specifičnosti i vrlo opširne dokumentacije potrebne za pripremu projekta, pravo vrijeme za početak razvoja projektne ideje je već danas.

Ukupno je raspoloživo 200 milijuna kuna, koje čekaju da ih se iskoristi, dok će se svakom pojedinom projektu moći dodijeliti iznosi između 750.000,00 i 15.000.000,00 kn. Intenzitet potpore iznosit će između 35% i 70% ovisno o veličini poduzeća i vrsti potpore. Prijaviti se mogu mikro, mala i srednja poduzeća registrirana u sektoru prerađivačke industrije ili informacija i komunikacija.

Prihvatljivost korisnika, projektne ideje i troškova

Prvi korak koji poduzetnik mora poduzeti želi li se prijaviti na ovaj natječaj je provjera veličine poduzeća kako bi utvrdio je li zadovoljen osnovni uvjet prihvatljivosti. Savjetuje se detaljno proučavanje svih uvjeta prihvatljivosti natječaja kojih je mnogo. Između ostalih, kao najvažniji izdvajaju se: pozitivna EBITDA ili zadovoljavanje uvjeta minimalno jednog zaposlenika na temelju sati rada u mjesecu koji prethodi mjesecu predaje projektne prijave. Projektne prijedloge unutar ovog natječaja moguće je prijavljivati isključivo samostalno, to jest partnerstvo nije moguće.

Nakon provjere prihvatljivosti prijavitelja, potrebno je osigurati prihvatljivost projektne ideje s predmetom i ciljevima natječaja. Važno je utvrditi doprinosi li projektni prijedlog poboljšanju poslovnog razvoja i tehnološke spremnosti MSP-a kroz ulaganja u materijalnu i nematerijalnu imovinu, ima li namjeru potaknuti investicije u početna ulaganja povezana s osnivanjem nove ili proširenjem postojećih kapaciteta poslovne jedinice te na kraju teži li razvoju novih kompetencija i stvaranju i/ili očuvanju radnih mjesta.

Cilj natječaja je jačanje regionalne konkurentnosti MSP-a kroz razvoj identificiranih strateških djelatnosti industrije, čemu svaki projekt treba doprinositi.

Unutar svakog natječaja navedene su aktivnosti koje je moguće financirati, to jest koja ulaganja su dozvoljena. U pozivu „Izgradnja i opremanje proizvodnih kapaciteta MSP-a“ predviđeno je osam područja prihvatljivih troškova koja su:

1. ulaganje u materijalnu imovinu
2. ulaganje u nematerijalnu imovinu
3. savjetodavne usluge koje pružaju vanjski konzultanti
4. sudjelovanje na sajmovima
5. usavršavanje
6. priprema prijavnog obrasca, investicijske studije, proračuna projekta
7. uvođenje grijanja i hlađenja
8. promidžba i vidljivost

Vrlo važna informacija unutar ovog projekta je činjenica da se razvoj to jest pisanje projektne prijave te cjelokupna provedba projekta koja uključuje i javnu nabavu mogu financirati iz projekta. Dakle u tijeku pisanja se u proračun projekta uključuju usluge pisanja i provedbe projekta, što je iznimno važno za nešto kompliciranije uvjete razvoja te uvijek zahtjevan proces provedbe projekta. Pojednostavljeno rečeno, stručnjake koji će pisati projekt i koji će ga provoditi možete plaćati iz projekta te taj trošak ne morate u potpunosti samostalno financirati.

Korisnici su obvezni pridržavati se horizontalnih načela te je nužno provoditi mjere promicanja ravnopravnosti žena i muškaraca i zabrana diskriminacije, pristupačnost za osobe s invaliditetom i održivi razvoj.

Kriterij odabira

Nakon provjere svih administrativnih uvjeta, nužno je provjeriti i koliko se bodova može prikupiti temeljem kriterija odabira jer natječaj uvjetuju minimalan bodovni prag koji projektna prijava mora ostvariti po svakom od kriterija. Nastavno navedenom, iznimno je važno provjeriti koliko se bodova može prikupiti temeljenim onih bodova koji se sa sigurnošću mogu utvrditi.

Pod time se uzimaju u obzir povijesni financijski kapaciteti tvrtke, kao što su poslovni prihodi u odnosu na ukupnu vrijednost projekta, neto profitna marža, koeficijent tekuće likvidnosti i koeficijent zaduženosti. Pokazatelji kojima je prijavljenih projekt dužan pridonijeti uključuju povećanje prihoda od prodaje i povećani prihod od izvoza.

Provedba projekta

Jednom kada se prođu sve faze postupka dodijele projekta, kojih je četiri i uključuju najdetaljnije provjere svega navedenog u projektnoj prijavi te završetkom zadnje faze koja je odluka o financiranju, kreće razdoblje provedbe projekta. Projekti unutar ovog poziva mogu trajati najkasnije do 31. prosinca 2021. godine.

Zaključno možemo reći da je postupak prijave i provedbe izazovan, no dosadašnji primjeri brojnih poduzetnika koji su EU fondovima pokrenuli novi ciklus investicija, obnovili svoje tvornice i modernizirali opremu, pokazuje da se trud isplati.

Za dodatne informacije o natječaju i provjere prihvatljivosti možete kontaktirati stručnjake za EU fondove iz konzultantske tvrtke Projekt jednako razvoj d.o.o. Obratiti im se možete na [email protected]

Foto: Pexels

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Konferencija za poduzetnice Hvar

Poduzetnice, na Hvaru pričamo o važnim aspektima poslovanja i problemima turizma

Poduzetnice se svakodnevno susreću s morem briga. Žele li malo 'odmoriti' i uz društvo ambicioznih i uspješnih žena poput njih razgovarati...
- Advertisment -