Želite uložiti svu svoju imovinu ili samo dio? Evo kako odabrati najbolji fond za to!

Serijal “Ekspresno o investiranju” tvrtke InterCapital Asset Managementa je investicijski vodič za sve one koji žele znati više o investiranju. Voditeljica Maja Dragušica i stručnjak za prodaju Marko Bogdan u trećoj epizodi su se dotaknuli vrsta fondova, odnosno teme – kako odabrati fond.

“Proučavala sam vrste fondova i proučavajući prinose, čini mi se kao da su dionički fondovi najisplativiji za ulaganje, jesam li u pravu?” upitala je Majo.

“To nije tako jednostavno, prinosi su zapravo nagrada za preuzeti rizik tako da je prirodno da investicija najvećeg rizika dugoročno donosi i najveće prinose. Ali što je investicija rizičnija trebaš biti oprezniji oko takvog ulaganja”, istaknuo je Marko.


Pročitajte više: Kako razlikovati investicijske fondove?


Pri takvim investicijama važno je paziti na trajanje ulaganja, udio u imovini koje to ulaganje predstavlja te općenitu spremnost na rizik.

“Što je investicija duža, to bi ulaganje moglo i trebalo biti manje rizično. Naprimjer dionički fond dugoročno ima najbolje prosječne prinose i ti se prinosi na globalnoj razini kreću oko 10%. Ali poanta dioničkih fondova je da oni ne dolaze do 10% prosjeka tako da svake godine naprave 10% nego jedne godine imaju 20%, a druge pad 10% i slično”, objasnio je Marko.

Drugim riječima, ako ulažete recimo na godinu dana, može se dogoditi da fond u kojeg ulažete ima negativan prinos te godine što će biti gubitak za vas. “Ali ako ulažete na duže vrijeme, recimo 5, 10 ili 20 godina, pozitivne godine mogu nadjačati negativne. Poanta dioničkog fonda je da se ta linija ‘ispegla’ i da se u konačnici dobije prosječni godišnji prinos.”


Pročitajte više: Imate na raspolaganju 50 tisuća kuna, ali ne možete odlučiti je li za vas štednja, investicija ili nešto treće? Mi imamo odgovore!


Kakva je vaša spremnost na rizik?

Važno je razmišljati o vrsti ulaganju jer nije isto ulagati svu svoju imovinu u dioničke fondove ili samo jedan dio. “Ako investicijski iznos predstavlja veći dio vaše imovine, treba manje riskirati. Ako je tih 50 tisuća kuna sve što imate onda nema smisla ići ‘all in’ u jednu rizičnu investiciju.”

Uz to se naravno veže i pitanje osobne spremnosti na rizike, a najbolji primjer je ožujak prošle godine. “Kad su svi fondovi redom zabilježili ogroman pad pa tako i dionički fond. Bi li ti u tom trenutku mirno spavala i bila spremna nastaviti tu investiciju?” upitao je Marko.

“Vjerojatno ne bih”, iskrena je bila Maja.

“Brzo je prestao taj nagli pad i većina fondova je završila tu godinu u plusu. Ali ako ulažeš u neki fond i na rizik na koji nisi spremna, može se dogoditi da izađeš iz fonda u najgorem trenutku, a obično brzo nakon toga kreće oporavak. Stoga je bitno prilagoditi razinu rizika na koju ste spremni, bez obzira na to što se događa na tržištu”, zaključio je Marko.

Članak pripremljen u suradnji s InterCapitalom.

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

hakerski napadi

Sve je više hakerskih napada i prijevara: 5 jednostavnih metoda za...

Najnovije žrtve hakerskih napada u Hrvatskoj su Zagrebački holding i HZZO, što je još jednom pod povećalo stavilo važnost sigurnosti na...
- Advertisment -