Future leaders: Mateja Zbodulja već s 26 godina pokreće niz projekata za žene u tehnologiji

Mateja Zbodulja ovogodišnja je dobitnica nagrade Future leaders u kategoriji Tehnologija. Ova dvadesetšestogodišnjakinja zaposlena je u Lemaxu, u prodaji informatičkih rješenja, iako nije studirala na tehničkom fakultetu, no uspješno je spojila svoje dvije velike ljubavi, tehnologiju i mogućnost prenošenja znanja na druge.

Pobjednica Future leaders u kategoriji Tehnologija

Kao maloj oduvijek joj je bilo interesantno proučavati kompjutere, mobitele, igrati igrice. No, kako je bilo što vezano uz tehnologiju bilo sporedno u njezinoj obitelji, posvetila se sportu i plesu s kojim se bavila još od vrtićke dobi.

“Znala sam igrati tetris, zmijicu i solitaire dok mi prsti nisu otpali. No, jednako sam se toliko strastveno posvetila i plesu. Kasnije sam postala plesni trener i bilo mi je prekrasno iskustvo prenositi znanje na druge djevojčice i djevojke. Znala sam da me podučavanje drugih motivira i da takvu privilegiju moram kad tad iskoristiti”, otkriva nam Mateja Zbodulja na početku razgovora.

Na fakultetu je uvijek birala informatičke predmete, iako u tom trenutku nije bila svjesna da bi to mogla biti njezina karijera.

Mateja_Zbodulja

“Sve što je imalo veze sa informatikom bilo je nekako rezervirano za „muške“, barem sam imala dojam da mi okolina nameće takvo razmišljanje.”

Kod odabira fakulteta nešto ju je guralo prema Ekonomiji, osjećala je da tamo postoji neotkrivena perspektiva za nju. Završila je preddiplomski studij na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu te potom upisala diplomski studij smjera Menadžment.

Oduvijek su je zanimali međuljudski odnosi, organizacijski rast, promjene, komunikacija, ljudski potencijali te je upisala ono za što je smatrala da će joj dati široki pregled poslovnog svijeta. Nakon godinu dana pauze od završetka diplomskog studija odlučila je upisati još jedan te je dodatno završila smjer Menadžerske informatike kako bi spojila dva područja koja je zanimaju.

Nakon prve godine fakulteta dobila je i stipendiju Grada Zagreba za otići u Frankfurt na praksu u poduzeće koje joj se sviđa. Odlučila je praksu odraditi u banci, jer kako kaže, tad joj je to djelovalo najviše „ekonomski“.

“Bilo je to iznimno bogato iskustvo jer sam tada shvatila da se u tom području nikako ne vidim. Osim slušanja informatičkih predmeta, uključila sam se u određena natjecanja za aplikacije i u Microsoft zajednicu kao student partner, pomagala s promocijom i popularizacijom tehnologije među studentima, no zapravo sam svoju ljubav prema tehnologiji u potpunosti osvijestila tek kada me trenutni poslodavac uočio i ponudio mi posao upravo u IT-ju. Počela sam još kao studentica sa 23 godine raditi u Lemaxu te se zaljubila u struku, u cijeli posao, u terminologiju, u dinamičnost i shvatila da mi je ovdje mjesto i da ima potencijala za maštu i kreativnost. Isto ono zbog čega sam voljela i podučavati ples”, kaže Mateja.

Mateja_Zbodulja2

 

Bogato praktično iskustvo još iz učeničkog doba

Mateja je radno iskustvo počela skupljati vrlo rano, već sa 16 godina radom preko učeničkog servisa. I tijekom studija nastavlja paralelno s radom. Pojedina gradiva lakše je i savladavala upravo zbog bogatog praktičnog iskustva. Pomagala je sa raznim eventima i konferencijama, dijelila letke, radila u dućanu kozmetike, u call centru, punila različite baze, unosila web sadržaje, odrađivala poslove online marketinga poput community managementa…

Posljednjih nešto više od tri godine radi u Lemaxu. Počela je kao voditelj projekata implementacije softvera, gdje je pomagala i educirala klijente prilikom uvođenja softverskog rješenja u njihovo poslovanje, učila ih pravilno koristiti aplikaciju, mapirati njihove specifične poslovne procese u sustav, dokumentirati potrebne izmjene, voditi brigu o rokovima isporuke…

“Radi se o enterprise poslovnoj web aplikaciji namijenjenoj turističkim subjektima diljem svijeta, a više od 85 posto kupaca su strana poduzeća. Treninzi se često odvijaju u uredima klijenata, pa sam tako posjetila Dubai, Češku, London. Nakon ove pozicije prešla sam u marketing gdje sam vodila i pisala blog, bila zadužena za razne medijske objave i suradnje, organizaciju internih projekata i posjeta konferencijama, team buildinga, mail kampanji, vođenje društvenih mreža, držala predavanja studentima u dogovoru sa studentskim udrugama, što mi je ujedno bio i najzanimljiviji dio tog posla.”

Paralelno s marketingom pojavila se potreba da prijeđe u odjel prodaje, što joj trenutno oduzima 90 posto vremena te se najviše bavi konzultantskim poslovima što uključuje razne prezentacije aplikacije, sastanke s klijentima, specificiranje zahtjeva, dokumentacije i ugovaranje poslova. Pred Mateju je stavljena velika odgovornost jer njezin rad izravno utječe na poslovanje i uspješnost poduzeća te na ostale ljude u organizaciji, ali na sve to gleda kao na prednost jer joj je ukazano veliko povjerenje.

Mateja Zbodulja

Od užurbanog poslovnog rasporeda opuštanje pronalazi u rekreativnom bavljenju sportom, šetnjama u prirodi sa svojim psom, a voljela bi uz njemački i engleski naučiti još jedan strani jezik. I dok učenje trećeg stranog jezika još čeka na red, Mateja je drugu godinu zaredom uspješno organizirala i održala kompanijski projekt ICT Supergirls.

“Oduvijek me, još dok sam vodila curice na plesu, motiviralo prenositi znanje na druge i pričati svoja iskustva koja bi njima mogla biti od pomoći. Kako je broj žena u IT-ju mali, a postoji velika potreba za njima, shvatila sam da je to dio puzzle gdje mogu doprinijeti na kreativan način, podučavajući druge, ohrabriti ih i to u industriji koju volim. Direktorica je naišla na globalni Girls in ICT event na internetu te spomenula u neformalnom razgovoru, na što sam se ja brže bolje primila posla i izrazila veliku želju da taj event realiziramo. Najzabavnije mi je bilo smišljati lokalni naziv eventa, logo, branding, gošće predavačice…”, otkriva Mateja.

Već je premijerno izdanje projekta bio pun pogodak uz enorman odaziv. Dok je prvi bio namijenjen srednjoškolkama, a drugi studenticama, treći koji je u planu dogodine biti će u mnogim stvarima drugačiji.

Cilj projekta je obuhvatiti djevojke svih godina koje još nisu sigurne čime bi se mogle baviti u svojim poslovnim karijerama. Kako okolina često utječe na stavove i djevojke se usmjerava u „tipično ženska“ zanimanja, Matejina želja je zainteresirati djevojke za zanimanja u IT-ju te tako smanjiti jaz spolova u ovoj industriji. Nekoliko djevojaka ju je kontaktiralo nakon eventa za dodatne savjete, što joj je bila najveća nagrada i priznanje.

“Jedva čekam ICT Supergirls 2017.!”

Prema Forbesu od ukupnog broja ljudi u IT-ju žena je oko 25 posto, a na rukovodećim pozicijama njih manje od 20 posto. Većina žena u IT-ju nisu programerke, iako svake godine taj broj raste. Najveći dio žena u IT-ju radi poslove vođenja projekata, odnosa s klijentima, podrške, konzultantske poslove i prodaju.

“To je sigurno jednim dijelom tako zbog snažnih mekih vještina i vještina komuniciranja, ali i jednim dijelom što još uvijek okolina ne potiče dovoljno i ne upoznaje djevojke s mogućnostima programiranja. Mi smo prijelazna generacija koja je još uvijek pod utjecajem tradicionalnog razmišljanja, no, naša djeca će sigurno imati drugačiju statistiku i brojke za ispričati. Važno je učiti svu djecu od najniže dobi ravnopravnosti, poticati kreativne izričaje i ne nametati svom silom vlastite preferencije. Budući da mi je mama zaposlena u vrtiću, iskoristila sam tu “vezu” i nekoliko puta organizirala malo događanje u vrtiću gdje sam s djecom kroz igru pričala o tehnologiji.”

Mateja_Zbodulja7

Nagrada Future leaders Mateji je potvrda uloženog truda, ali i dodatni motiv da nastavi u istom smjeru. Nada se da će joj dati podlogu za neke buduće projekte koje bi voljela realizirati, no već sad joj je donijela razna poznanstva te poticajno okruženje. Kako se u sklopu nagrade potiče mentoring od strane iskusnih žena i stučnjakinja u određenom području i Mateja je dobila priliku odabrati svoju mentoricu.

“Već sada sam uključena u neke nove ideje zahvaljujući toliko divnoj i jednostavnoj mentorici Vedrani Miholić. Moja okolina je ponosna i to mi daje velik elan, čak iako neki uopće ne shvaćaju što ja to točno radim s tehnologijom i dosta toga im je apstraktno, što mi je zapravo simpatično. Okružena sam ljudima koji me potiču u svemu što radim i to je bogatstvo koje daje zadovoljstvo i ravnotežu u privatnom i poslovnom životu”, zaključuje Mateja Zbodulja, koja uživa u spajanju poslovnog i znanstvenog, provođenju istraživanja na temelju kojih predlaže i radi promjene u praksi. Pretprošle godine joj je objavljen i jedan znanstveni članak, dok su ovaj mjesec prihvaćena još dva te se nada da će obrađivane teme biti zanimljive čitateljima.

Foto: Val Photo Design

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -