Proglašene Future leaders 2016

Danas, 31. svibnja u Double Tree by Hilton održana je Future leaders – konferencija za razvoj ženskog liderskog potencijala. Glavni cilj ove konferencije bila je edukacija i razvoj budućih liderica te njihovo umrežavanje.

Svaka žena može igrati na veliko

Bogat program započeo je predavanjem Dijane Kobas Dešković na temu Svaka žena može igrati na veliko, što je i naziv njenog leadership programa koji kreće sljedeći tjedan. Što znači igrati na veliko svatko najbolje zna za sebe, bilo da se radi o pozivima, snovima, talentima, kreativnosti, doprinosima i slično. Potrebno je prepoznati svoj poziv i što želimo dohvatiti.

Future_leaders_2016
Dijana Kobas Dešković

Žene vrlo često sumnjaju u sebe i u svoje sposobnosti („Nisam još spremna.“, „Moram još doktorirati“, „Treba mi još dvije godine radnog iskustva“, ili „Ne znam dovoljno dobro engleski“). Kako ističe Dijana, žene su toliko navikle na suživot sa sumnjom u same sebe da ni ne znaju da može biti drugačije. Ta sumnja se reflektira na profesionalan život, roditeljski ili ljubavni odnos, doživljaj vlastitog izgleda kao i kreativni izražaj.

Zato je i cijena sumnje velika. Iako možemo biti uspješni i kad sumnjamo u sebe, tada si stvaramo ozbiljne probleme sa zdravljem i kvalitetom života. Stoga Dijana napominje kako je pogrešno razmišljati da ne možemo biti ono što ne vidimo. Umjesto toga, trebali bismo razmišljati kako ne možemo biti samo ono što ne možemo zamisliti.

Na okruglom stolu sudjelovali su Tarja Krehić, predsjednica Udruge žena u pravnoj profesiji, Anamarija Tkalčec iz udruge Cesi, Igor Pureta, CEO Grawe osiguranja i Saša Jurković, direktor portala Posao.hr. Razgovaralo se o ključnim temama za žene u biznisu, a to su kvote i razlike u plaćama.

Future_leaders_2016
S lijeva na desno: Igor Pureta, Tarja Krehić, Saša Jurković, Anamarija Tkalčec

Tarja Krehić je upoznala prisutne s inicijativom njihove udruge za uvođenje kvota u Hrvatskoj te rezultatima njihovog istraživanja o kvotama u Europskoj uniji. Saša Jurković i Igor Pureta su se nadovezali da su mjere svakako potrebne, da moramo raditi na osnaživanju žena od djetinjstva.

Žene manje pregovaraju za svoju plaću što je definitivno jedan od faktora koji utječe na razlike o plaćama. Anamarija Tkalčec iz udruge Cesi je prisutne upoznala sa njihovim projektom koji zajedno s partnerima iz EU provode na temu razlike u plaćam. Ona u Hrvatskoj iznosi 10%, ali je to podatak koji treba uzeti s rezervom jer ne uzima u obzir bonuse, dodatne edukacije i ostale benefite.

Future leaders 2016.

Future_leaders_2016

Nakon okruglog stola slijedilo je proglašenje Future leaders pobjednica u sljedećim kategorijama:

Marketing

Marica Jakopović je iskusna brand managerica koja je ostvarila iznimne rezultate u vodećim hrvatskim i stranim kompanijama u Hrvatskoj. Trenutno je zadužena za pretplatu u 24sata unutar Styria grupe gdje je u godinu dana pokrenula niz projekata koji donose inovacije u medijski biznis.

Kristina Baus je stručnjakinja za online marketing čija je karijera krenula uzlazno kad se iz Šibenika prijavila za posao u Google u Dublinu gdje je postala dio tima zaduženog za Hrvatsku. U posljednjih nekoliko godina etablirala se u branši i prošle godine je izabrana među Top 10 Women in Search, a trenutno je zaposlena u agenciji gdje upravlja portfeljem klijenata koji investiraju preko 25 milijuna funti godišnje.

Bankarstvo i financije

Snježana Mamuzić Krpan je sa 26 godina bila najmlađa direktorica u Erste banci u poslovanju s pravnim osobama. Trenutno je zamjenica direktora Direkcije malog poduzetništva.

Silvija Varga Ravlić je fond managerica koja upravlja imovinom vrijednom preko 600 milijuna kuna, a jedan od njenih fondova je dobio nagradu HGK za najbolji dionički fond u 2014.

Znanost

Ines Potočnjak je doktorica medicine na specijalizaciji kliničke farmakologije s toksikologijom na KBC Sestre Milosrdnice. Osim toga sudjeluje u brojnim znanstvenim projektima u Hrvatskoj i inozemstvu.

Antonija Petričušić je diplomirana pravnica i novinarka trenutno zaposlena kao docentica na Katedri za sociologiju Pravnog fakulteta. Posebno je angažirana na pitanju ljudskih prava pa je tako bila i u pregovaračkoj skupini prilikom pristupanja Hrvatske Europskoj uniji, a posebno je angažirana na ostvarivanju što veće ravnopravnosti žena u društvu.

Lidija Kralj je učiteljica informatike i matematike koje je aktivna u nizu projekata vezanih za obrazovanje pa je tako i članica tima koji je radio na kurikularnoj reformi. Ona je neformalni lider koja kao i mnogo njih drugih konačno trebaju dobiti i moć odlučivanja.

Turizam

Anđela Lovrić je iskusna managerica u turizmu koja je počela od najnižih poslova u branši i postepeno gradila karijeru. Trenutno je na poziciji regionalne voditeljice prodaje u Falkensteiner grupaciji.

Ivana Koraj je jedna od 12 kandidata od 4000 prijavljenih u prestižnom Hilton World wide programu Elevate za razvoj budućih generalnih direktora. Upravo je završila dio u Istambulu i ovih dana preuzima novu poziciju u Frankfurtu.

Konzalting

Ana Petrić je diplomirala i doktorirala na FER-u i posljednje četiri godine radi u AT Kearney na strateškom savjetovanju telekom industrije te također sudjeluje u inicijativi razvoja i zadržavanja ženskih talenata u AT Kearneyu.

Jelena Malnar je ekonomistica zaposlena u Poslovnoj inteligenciji gdje je u posljednje 4 godine napredovala do toga da vodi projekte implementacije sustava za praćenje uspješnosti poslovanja.

Future_leaders_2016
S lijeva na desno: Marica Jakopović, Silvija Varga, Antonija Petričušić, Ana Petrić, Jelena Malnar, Snježana Šlaberk, Ines Horvat, Valentina Kontek, Marina Sumajstorčić, Marijana Jakovac, jelena Sajović Rendulić, Morena Mičetić FAbić, Mateja Zbodulja, Snježana Mamuzić Krpan

Ljudski resursi

Snježana Šlabek je Project Knowledge Manager u Podravci zaslužna za mnoge projekte u kompaniji poput razvoja procesa inovacija, dana inovacija, korporativne konferencije, konferencije za žene u Podravci, često most između HR-a i IT-a.

Ines Horvat je HR managerica u Tifonu aktivno angažirana na projektima povećanja broja žena na vodećim pozicijama i fleksibilizaciji radnih mjesta.

Valentina Kontek je perspektivna i ambiciozna stručnjakinja za ljudske resurse zaposlena u INI.

Trgovina

Marina Sumajstoričić je magistra farmacije s MBA diplomom zaposlena u najvećoj hrvatskoj veledrogeiji za koju smo također procijenili da je spremna za veće izazove

Marijana Jakovac je financijska stručnjakinja koja nam je pokazala kako uspješno promijeniti branšu, prešla je iz industrije osiguranja u naftnu industriju u kojoj nastavlja uspješno graditi karijeru.

Javni sektor i lokalna samouprava

Jelena Sajovic Rendulić je stručnjakinja za javnu nabavu koja je na čelu odjela putovanja na HRT-u, ona je uvela potpunu promjenu u načinu na koji se provode poslovna putovanja, nosila se sa otporom prema promjenama, uvela procedure koje se poštuju i u konačnici ostvarila znatne uštede.

Morena Mičetić Fabić je zaposlena u gradu Poreču kao viša stručna suradnica za gospodarstvo i s velikim entuzijazmom inicira i uspješno vodi projekte za svoju lokalnu zajednicu, ali i regiju.

Andrea Vodanović s 19 godina je bila prva žena kandidatkinja za Gradsko vijeće u Vodicama, najmlađa vijećnica Županijske skupštine Šibensko-kninske županije te prva žena na poziciji Glavne tajnice Mladeži europskih pučana. Trenutno je zaposlena u uredu Ivane Maletić u Strasburu kao akreditirana asistentica.

Tehnologija

Mateja Zbodulja je zaposlena u Lemaxu u prodaji informatičkih rješenja iako nije studirala na tehničkom fakultetu. Osim toga jako je aktivna u promociji IT-a kao poželjnog zanimanja za žene kroz kompanijski projekt ICT Supergirls i rad s djecom u vrtićima.

Iva Bojić je diplomirala i doktorirala na FER-u te dobila stipendiju od poznatog sveučilišta MIT i trenutno radi u njihovom laboratoriju u Singapuru na projektu pametnih gradova.

Ženski izazovi u poslovnoj komunikaciji

O ženskim izazovima u poslovnoj komunikaciji govorila je predavačica Melita Manojlović. Komunikacija je najvažniji segment održivosti i uspjeha u poslu jer dobre komunikacijske vještine posao mogu dići u nebesa. Uspješno komunicirati znači reći ono što želimo tako da druga osoba to razumije, odnosno uskladiti se sa  sugovornikom.

Future_leaders_2016
Melita Manojlović

Zato žena ima značajan potencijal za dobrog komunikatora jer razumije vezu između emocija, misli i postupaka. Žena može kalibrirati što sugovornik misli. Orijentirana je na međuljudske odnose, probleme rješava intuitivno, ali su s druge strane pretjerano je brižna, nedostaje joj hrabrosti, te je osjetljiva na „tešku riječ“:

Stoga Melita savjetuje da za dobru komunikaciju treba uskladiti svoje visoke vrijednosti s djelovanjem, što će omogućiti dosljednost i povjerenje u komunikaciji. I ono najvažnije, budite tko jeste, i cijeli će se poslovni svijet uskladiti sa vama.

Preko prepreka do uspjeha

Predavanje na temu Preko prepreka do uspjeha održala je Gordana Frgačić, autorica knjige „Zašto smo manje plaćene“, koja je u svom predavanju naglasila važnost jednakosti žena i borbe za sebe. S preprekama se žene susreću već na razgovoru za posao, kad se javljaju prve predrasude.

Future_leaders_2016
Gordana Frgačić

Odnos plaće i količine posla je još jedna prepreka s kojom se žene susreću. Ako će žena imati jednaku plaću kao i muškarac, radit će više posla ili odrađivati nečije druge zadatke uz izgovor kako je vrlo vješta za to.

Kod opisa radnih mjesta žene uz službeni opis obično imaju još tri radna mjesta. Također im se za sve pripisuju emocije, što uopće nije točno. Kako smatra Gordana, emocije imamo svi jer nas one pokreću. A na primjeru parlamentaraca ili sportaša možemo vidjeti da su zapravo muškarci veći emotivci od žena.

Sve žene trebale bi se boriti za sebe jer je to odgovornost prema samima sebi, ali i prema drugima ženama.

Stil vođenja

Za kraj je predavanje održala Gordana Bauer na temu Kako razviti svoj stil vođenja. Gordana navodi kako dobar lider motivira i potiče zaposlenike da učinkovitim aktivnostima ostvare ciljeve organizacije. Dobar lider je odlučan, svestran, spreman na žrtvu i rizike i pun je samopouzdanja. A svojim bi zaposlenicima trebao usaditi vrijednosti – da vjeruju jedni drugima, da se podupiru.

Future_leaders_2016
Gordana Bauer

Mentorska uloga mu nalaže da stalno motivira ljude, što se može postići financijskom stimulacijom, sigurnošću, ljubavlju (pažnjom i pozitivnim emocijama), odgovornošću ili izazovom.

Kako biste bili dobar lider, radite na sebi, budite primjer drugima i razmišljajte kao pobjednici, zaključuje Gordana.

Sponzori događaja su bili Double Tree by Hilton, Crowe Horwath i Linea Snella Zagreb.

Foto: Women in Adria/ Andrea Kumar

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

17 KOMENTARI

  1. Cestitke svima i od mene! Citam iznova na kojim pozicijama radite i cast mi je biti u vasem drustvu! Svaka pohvala Ivani i njenom timu na ovakvoj inicijativi!

  2. Čestitke lidericama! Htjela bih se zahvaliti gošćama ovog skupa koje su svojim izlaganjima na zanimljiv način prenijele svoja iskustva svima nama i vjerojatno mnoge među nama nadahnule za dalje…

  3. Velika je čast biti izabrana skupa sa ostatkom žena zmajica. Čestitke svim lidericama i pohvale za WIA inicijativu! 🙂

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više