Kako poboljšati kvalitetu života Gestalt psihoterapijom

U posljednje tri godine, dobrim dijelom zbog pojave pandemije, potresa i ekonomske krize, mentalno zdravlje sve više dolazi u fokus. Prema European Association for Psychotherapy, osobe koji idu na terapiju imaju gotovo upola (49%) manje posjeta liječnicima primarne zdravstvene zaštite.

Prije nego što se odluče za rad na sebi, ljude zanima koje sve vrste psihoterapije postoje i na koji način mogu pomoći. U Hrvatskoj trenutno postoji 15 priznatih psihoterapijskih pravaca, a jedan od njih je i Gestalt psihoterapija. Svaki psihoterapijski pravac predstavlja skup znanstveno utemeljenih znanja, vještina i tehnika koji se temelji na različitim načinima promatranja čovjeka.

Gestalt terapija

O ovom temi nam je nešto više rekla psihoterapeutkinja Ana Žele koja nas je pobliže upoznala s tom vrstom psihoterapije i, s druge strane, podrškom koja se dobiva kroz psihoterapijski proces. Gestalt psihoterapija pripada u humanističko orijentirane psihoterapije. Dolazi od njemačke riječi Gestalt, što znači oblik ili cjelina.

Posebna se pažnja usmjerava na odnos terapeuta i klijenta. Svrhe terapije su kontakt, sposobnost za uspostavljanje odnosa, povećanje životnog veselja i energije te bolje upoznavanje sebe i svojih potreba. Cilj je da klijent tijekom terapije otkrije vlastite resurse koji će mu pomoći u prevladavanju daljnjih životnih izazova kad terapijski proces završi.

U Gestalt psihoterapiji se koristi aktivno slušanje i terapijski dijalog te po potrebi neke tehnike. To mogu biti kreativne tehnike, asocijativne karte, domaće zadaće, rad s crtežom, vizualizacije itd.


Pročitajte više: Evo koja je razlika između prijateljske i psihoterapijske podrške


Ublažavanje anksioznosti, stresa, usamljenosti…

Ovaj je psihoterapijski pravac koristan u ublažavanju anksioznosti, stresa, usamljenosti, depresivnih raspoloženja i različitih neugodnih osjećaja. Također je djelotvoran kod poteškoća u vezama, niskog samopouzdanja, komunikacijskih problema i rješavanja otvorenih situacija iz prošlosti koje su i dalje na neki način prisutne.

U Gestalt terapiji terapeut prati klijenta i njegove teme, podrška mu je, uz iskazivanje empatije i suosjećanja.

„Ponekad se klijenti sami dugo muče s nekim životnim situacijama prije nego što dođu na terapiju. Te situacije mogu biti prekid veze, traženje odgovarajućeg partnera, usamljenost ili anksioznost. Često ljudi nažalost znaju tražiti odgovore po društvenim mrežama ili portalima. Nasuprot tome, psihoterapija je ipak rad s kvalificiranim stručnjakom koji se godinama obrazovao za takav rad s ljudima i svakom klijentu pristupa individualno“, istaknula je Žele.

Više o samoj psihoterapiji i najčešćim pitanjima vezanim uz tu temu možete pročitati na ovom linku gdje je objavljen naš prošlogodišnji razgovor sa psihologinjom Žele.

Foto: Canva / Privatna arhiva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -