Rok za godišnju prijavu poreza na dohodak je 28.2. – evo na što treba pripaziti

Do kraja veljače potrebno je podnijeti godišnju poreznu prijavu (Obrazac DOH) za 2021. 

Tko je dužan podnijeti godišnju prijavu poreza, kako bezbolno predati ispunjeni obrazac i može li se porez prijaviti i nakon veljače?

Tko je obvezan podnijeti godišnju prijavu poreza?

Godišnja prijava poreza nije obveza svih građana. „Unazad nekoliko godina načelno ne postoji obveza predaje godišnje porezne prijave za većinu građana jer je porezna preuzela na sebe utvrđivanje godišnjeg poreza na dohodak u ime građana. Ipak, građani mogu podnijeti ZPP-DOH obrazac kako bi im se priznala prava o kojima porezna uprava nema saznanja. Na primjer, ako se žele drugačije rasporediti osobni odbici za uzdržavanu djecu ili uzdržavane članove, ako se želi povećati olakšica za plaćene doprinose za zdravstveno osiguranje u tuzemstvu ili za dana darovanja, ako se želi dobiti isplatu povrata na određeni račun i slično”, objasnila je voditeljica računovodstva i financija Sandra Žager.

Godišnju prijavu poreza putem DOH obrasca dužni su podnijeti porezni obveznici koji su:

  • Ostvarili dohodak od samostalne porezne djelatnosti, uključujući dohodak od djelatnosti obrta, slobodnih zanimanja i djelatnosti poljoprivrede i šumarstva 
  • Ostvarili dohodak od nesamostalnog rada, odnosno kao članovi posade broda u međunarodnoj plovidbi

Pročitaj više: Neoporezivi primici: Kako neoporezivo nagraditi i stimulirati radnike?


Prijava u svrhu umanjenja poreza na dohodak

Osim poreznih obveznika koji moraju predati obrazac DOH u svrhu godišnje prijave poreza na dohodak, godišnju prijavu mogu podnijeti i oni koji žele iskoristiti prava na umanjenje dohotka (odnosno priznavanje poreznih olakšica). Pritom se predaje ZDD-DOH, obrazac za priznavanje prava po posebnom postupku. „Najčešći slučajevi prava na povrat proizlaze iz odbitaka za uzdržavane članove koji tijekom godine nisu bili idealno iskorišteni. Primjerice, otac ima na svojoj poreznoj kartici 2 djece jer ima veću plaću od žene. Međutim, njegova plaća nije dovoljna velika da bi se iskoristila cjelokupna olakšica pa dio ostaje neiskorišten. Ukoliko se u takvoj situaciji, u posebnom postupku podnese zahtjev i raspodjeli korištenje odbitaka između muža i žene, žena može ostvariti povrat poreza. Svakako savjetujem potražiti stručan savjet i provjeru postoji li mogućnost ostvarivanja prava na povrat kako bi se obrazac ZPP-DOH mogao podnijeti na vrijeme”, navodi Sandra Žager.

Obrazac ZDD-DOH mogu predati porezni obveznici/građani koji žele da im se utvrdi pravo odbitka na temelju:

  • Uzdržavanih užih članova obitelji i djece
  • Utvrđene invalidnosti
  • Dohotka od nesamostalnog rada jer žive u potpomognutom području
  • Plaćenih doprinosa za zdravstveno osiguranje u tuzemstvu

Tvrtka UHY in Croatia podsjeća i na rok prijave. U svrhu umanjenja godišnje obveze poreza na dohodak po posebnom postupku, potrebno je ispuniti i predati obrazac ZDD-DOH do kraja veljače (28.2.2022.) jer porezna uprava tim podacima ne raspolaže.


Pročitaj više: Stručnjakinja savjetuje kako donirati i ostvariti povrat poreza na kraju godine!


Postupak godišnje prijave poreza

Prijavu poreza moguće je podnijeti u nadležnoj ispostavi Porezne uprave s obzirom na prebivalište (odnosno prijavljeno boravište), preko sustava ePorezna na osobnom računalu ili putem aplikacije mPorezna. Za elektroničku prijavu potreban je token internet bankarstva ili vjerodajnica sustava NIAS minimalne 3 razine sigurnosti. 

Potrebne informacije za prijavu poreza uključuju ukupne bruto primitke, uplaćene doprinose, osobni odbitak na godišnjoj razini i obračunat porez i prirez. Te podatke moguće je preuzeti u sustavu ePorezna gdje je dostupan uvid u JOPPD ili IP1/IP2.

Godišnji obračun, za koji je dostupan informativni kalkulator razlike povrata i uplate, ovisi radi li se o mladoj osobi (do 30 godina) i o kojem poreznom razredu za obračun dohotka je riječ. Naime, razlikuje se obračun za mlade do 25 godina i one od 26 do 30 godina. Godišnji dohodak obračunava se na temelju dva razreda — prvi je za iznos do 360.000,00 sa stopom od 20%, a drugi se odnosi na iznos iznad 360.000,01 sa stopom od 30%. 

Ispunjen obrazac za prijavu poreza na godišnji dohodak (DOH ili ZPP-DOH) potrebno je predati do kraja veljače, odnosno ponedjeljka 28.2.2022. Osim roka za podnošenje prijave, porezni obveznici moraju voditi računa o roku za prigovor na dobiveno rješenje. „Rok za prigovor na privremeno porezno rješenje je 31.07.2022. odnosno u roku 30 dana od dana zaprimanja privremenog poreznog rješenja”, podsjeća Sandra.

Mogućnost godišnje prijave poreza nakon veljače

Iako nema sankcija za zakašnjele godišnje prijave poreza, treba voditi računa o roku prijave kako ne bi izgubili pravo na povrat poreza. „Postoje iznimni, opravdani razlozi sukladno odredbama zakona kojim je uređen opći porezni postupak no toplo savjetujemo da se prijava podnese u propisanom roku kako bi se izbjegao nepotrebni stres i gubitak prava na povrat. Načelno nema sankcija budući da se obrazac ZPP-DOH podnosi dobrovoljno radi ostvarivanja prava. Primjerice, prošle godine nam se javio jedan obveznik koji bi ostvario pravo na povrat 21.000,00 kn da se javio na vrijeme i podnio zahtjev u roku. Svakako savjetujem potražiti stručan savjet i provjeru postoji li mogućnost ostvarivanja prava na povrat kako bi se obrazac ZPP-DOH mogao podnijeti na vrijeme”, navodi Sandra.

Foto: Canva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -