Predivna poruka o životu i 5 loptica proširila se internetom, no izgubio se pravi autor

Proteklih se tjedan dana na LinkedInu počela vrtjeti objava s inspirativnim govorom o 5 loptica života koji je navodno održao CEO Googla, Sundar Pichai. Objava s istim tekstom prešla je granice različitih država i barijera, pa smo tako naišli na istu objavu na engleskom, talijanskom te hrvatskom i srpskom jeziku.

Objava glasi ovako:

Izvršni direktor Google-a Sundar Pichai održao je nevjerojatan govor od 60 sekundi, gdje je rekao:

„Zamislite svoj život kao da se pet loptica okreće u zraku, a vi pokušavate da ih ne ispustite. Jedna od ovih lopti je napravljena od gume, ostale 4 su od stakla.

Ovih 5 lopti su:
Posao, porodica, zdravlje, prijatelji, duša

Posao je gumena lopta. Svaki put kada padnete na poslu moći ćete ponovo (pa čak i bolje nego ranije) skočiti na drugi posao.

S druge strane, ako neka od drugih lopti padne, neće se vratiti u svoj prijašnji oblik. Bit će polomljena, oštećena, napuknuta.

Važno je da toga postanemo svjesni što je prije moguće i da svoj život pravilno prilagodimo.

Kako?

Efikasno upravljajte svojim radnim vremenom, odvojite vrijeme za sebe, svoju obitelj, prijatelje, odmor i brigu o svom zdravlju.

Zapamtite, ako se jedna od staklenih loptica slomi, neće biti lako vratiti je na staro.
Pametno upravljajte vremenom!“

Objava nije točna

Nije moguće pronaći nikakav videozapis o tom govoru, nikakav dokaz ne potvrđuje da se govor održao, a svaka objava koja govori o tome, u pisanom je obliku i popraćena nepotpisanom fotografijom navedenog CEO-a. Nigdje se ne navodi gdje je i kada govor održan, a osim informacije da je održan u 60 sekundi, nema drugih podataka.

Zašto je tome tako?

Jer spomenuti govor nije održao Sundar Pichai, već jedan drugi poznati CEO. Radi se o bivšem izvršnom direktoru Coca Cole, Brianu Dysonu. Govor je održan 1991. na Georga Tech Institute-u, na 172. uvodnom govoru tijekom svečanosti promocije. S obzirom na protek vremena, i činjenicu da tada navika dokumentiranja još nije bila razvijena, nismo uspjeli doći do snimke govora, no postoje dokumenti koji potvrđuju da se govor ipak dogodio. Kao što je kopija stranice iz Georgia Tech Wistle-a, službenog fakultetskog dvotjednika, koju se Mark Turner potrudio pronaći.

Što iz toga možemo naučiti?

Podatak o tome tko je održao govor možda nije najvažniji, važno je da se poruka prenosi. Međutim, radi se o dobrom primjeru o tome kako lažne vijesti funkcioniraju. Dovoljna je jedna objava s krivom informacijom i jedno dijeljenje, da bi se ona velikom brzinom proširila. Ne samo ovdje, već na različitim državama i na različitim jezicima. Kad čitate vijesti, pripazite na izvore – odakle vijest dolazi. Kad dijelite zanimljive objave – pretražite u tražilicu postoje li drugi izvori o istoj objavi. Provjerite točnost informacija o kojima čitate!

Foto: Unsplash/ Mark Turner

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

JD Vance seksizam

Sorry, Vance, ali biti žena bez djece nije grijeh

Čovjek koji je na korak do toga da postane jedan od najmoćnijih ljudi na svijetu, Trumpov potpredsjednički kandidat JD Vance, smatra...
- Advertisment -