Gripa u uredu

Iako nije još uvijek uzela veliki danak, gripa je na mala vrata, polako, ali sigurno, uzela prve ‘žrtve’.

Kako znati da imamo gripu i kako joj doskočiti u uredu

Zdravstveni djelatnici ponavljaju da je cijepljenje protiv gripe najučinkovitiji način prevencije, važno je za osobe s posebnim rizikom od komplikacija, a cijepljenjem štitimo i sebe i našu obitelj te ljude oko nas. Zapravo jednostavno mogu reći da kao što pripremamo auto za zimske uvjete, tako bismo se i mi, cijepljenjem protiv gripe, mogli pripremiti za sezonu gripe. Svatko od nas ima svoje razloge zbog kojih se ne cijepi, a vjerojatno već ima i svoje načine borbe s virusom gripe oko sebe.

Razlika između gripe i prehlade

Gripa i prehlada prilično su slične; zahvaćaju dišni sustav i neke zajedničke sindrome, no gripu ne možemo preboljeti za dva, tri ili četiri dana kao što je to slučaj s prehladom. Gripa nastupa naglo i to najčešće pojavom povišene tjelesne temperature (iznad 38°C), prati ju zimica i tresavica, bolovi u mišićima i zglobovima. Zaraženi gripom osjećaju opću slabost i malaksalost te glavobolju, a isto tako neizbježne su upale dišnog sustava, koje se najčešće javljaju kasnije i traju duže. Simptomi gripe traju od sedam do 10 dana.

Zaštitita od gripe u uredu

Da bismo spriječili mogućnost zaraze gripom, važno je često prati ruke, izbjegavati kontakt s oboljelima, a ako se razbolimo, ostati kod kuće i izliječiti se. Ukoliko si to možete, s obzirom na posao dozvoliti!

U urede nam svima stalno dolaze ljudi, a time nam je i mogućnost zaraze puno veća. Što možemo učiniti? Prije svega bilo bi dobro dezinficirati radne površine koje se najviše koriste (radni stol, računalo, kvake…), a bitno je da i često perete ruke, osobito prije i nakon jela te korištenja WC-a kao i po dolasku izvana (sa sastanka, kave…). Kišete li ili kašljate, stavljajte ruku na usta. Da, to je ona mala navika koju su nas roditelji učili od malih nogu! I ne zaboravite baciti papirnatu maramicu nakon što ispušete nos. Inače, liječnici preporučuju da umjesto u dlan, kišemo ili kašljamo u lakat, jer je time mogućnost zaraze manja. Ako ste veliki ljubitelj kave u uredu, poput mene, ili preferirate čaj, ne ostavljajte šalicu da dugo stoji u sudoperu, već ju odmah operite u toploj vodi i sapunici. Zapravo, tijekom sezone gripe najvažnije je da ne dijelimo suđe s kolegama, već bi bilo dobro da koristimo plastične čaše, papirnate tanjure…. Društveni kontakti nas u sezoni gripe često mogu ‘doći glave’. Ograničite fizički kontakt! Vidite li da neki od vaših kolega ima simptome gripe, savjetujte mu da ode kući, odmori i izliječi se kako ne bi širio zarazu dalje. Osjetite li po sebi da imate simptome gripe, a dvojite ići ili ne ići na posao, liječnici preporučaju ostanak kod kuće.

Gripa i vi – sami kod kuće, a posao …?

Vaša je ispravna odluka, ako ste oboljeli od gripe, ostati kod kuće. No mnogima od nas u tom slučaju radi onaj naš mali ‘crv’ koji nas stalno tjera na razmišljanje o poslu i što se u uredu događa. Zato obavijestite svoje nadređene da ste bolesni, otvorite ukoliko je potrebno i bolovanje. Obavijestite također i vaše kolege s kojima radite o vašoj bolesti, te i uputite na stvari koje su hitne i moraju se odraditi. Znam da je to teško, ako ste kao i ja radoholičar i kontrol-freek, no ne trošite svoje bolovanje na brigu o poslu i onom što se na poslu događa. Odmorite se i dopustite vašem tijelu da se oporavi i ozdravi. Jer samo zdravi smo sposobni za rad i produktivnost koja se od nas traži.

Kako se oporaviti od gripe?

Ako ste se ipak zarazili gripom, najbolje je ostati u krevetu i odmarati se, čuvati energiju da se tijelo može ‘boriti’ s gripom, a na taj način spriječit ćete moguće komplikacije. Zbog visoke temperature, koja je jedno od obilježja gripe, liječnici preporučuju piti puno tekućine (vode, sokova, čajeva..), no u tu kategoriju ne spada kofein. Isto tako, preporuka je jesti voće i povrće bogato vitaminima te jesti ribu jer je bogata omega-3 masnim kiselinama, koje nam donose dobro jer se u organizmu bore protiv upala. Dobrim odabirom namirnica može se ne samo spriječiti gripa već se može ubrzati i ozdravljenje, zato je bitno da u prvim danima gripe jedemo laganiju hranu. Važno je tijekom gripe, no i kasnije jesti što više namirnica bogatih antioksidansima jer izbacuju toksine. Zato je dobro jesti agrume, zeleno lisnato povrće, plavu ribu, crveno te žuto voće i povrće.

No ipak na kraju želim istaknuti da je najbolje cijepiti se na vrijeme protiv gripe, jer smo u tom slučaju jedino sigurni, bez obzira na naslove kojima nas zasipaju o cjepivu.

Petra Slavečki – 10 godina u novinarstvu, prva i velika ljubav radio. Radila je brojne poslove u elektroničkim medijima, a iskustva ima i u pisanim medijima, bila je urednica besplatnih novina rađenim u suradnji s NCL Media Grupom. Sudjeluje u brojnim kulturno-zabavno-turističkim i humanitarnim projektima na području Koprivničko-križevačke županije. Radi na Radio Koprivnici.

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -