Daliborka Bunčić pokreće revoluciju kontinentalnog turizma

hotel vrbovec

Turizmom se turistička menadžerica Daliborka Bunčić bavi od malih nogu, no hotel je počela voditi 2003. godine. Najprije uz nadzor i podršku oca, a toliko je imala i ima vjeru u razvoj kontinentalnog turizma da je hotel u očevom vlasništvu nakon očeve smrti i otkupila od mame i brata prije pet godina i od tada ga vodi samostalno.

Udruga vinara i vinogradara grada Vrbovca i hotel Bunčić Vrbovec uskoro organiziraju već godinama tradicionalni Vinski bal na kojem se okupljaju brojni vinari i vinogradari, koji ovo druženje smatraju prilikom da proslave prošlogodišnji trud i rad, te da s ponosom predstave kolegama i javnosti svoje rezultate.

Ključ uspjeha kontinetalnog turizma

Osim vinara i vinogradara, Vinski bal u vrbovečkom Hotelu Bunčić već godinama privlači i ljubitelje vina i tradicionalne kuhinje. „Ponosni smo što smo već godinama domaćini Vinskog bala vrbovečke Udruge vinara i vinogradara’, kaže Daliborka Bunčić, direktorica Hotela Bunčić Vrbovec. ‘“Svake se godine iznova trudimo da se vinari i vinogradari, te ljubitelji vina odlično osjećaju u našem hotelu“, kaže Daliborka.

Ne vidim rješenje kontinentalnog turizma u specijalizaciji. S obzirom da se nalazimo svega tridesetak kilometara od Zagreba u Vrbovcu, hotel nismo htjeli usko specijalizirati, nego se bavimo širokim spektrom tržišta kako bi uspjeli.

Stoga radimo i pružamo sve usluge u turizmu, od seminara, kongresa, vjenčanja i ostalih banketnih svečanosti. Smještamo poslovne, dječje i tranzitne te sportske grupe, no svakako pazimo da se ne preklapaju u terminima radi zadovoljstva klijenata. Nama su svi jednako važni no primjera radi, dječje grupe školske izlete, i ekskurzije svakako odvajamo od ostalih gostiju radi buke u hotelu.

Dobar zalogaj i kapljica prigorska su tradicija

Ljudi u Hrvatskoj, osobito turisti vole dobro pojesti.

„Osobito sam ponosna na cateringe koje organiziramo po cijeloj županiji gdje smo prepoznati sa svojom kvalitetom namirnica, količinom i izborom hrane koju poslužujemo raznovrsnim klijentima. Moj je stav da radije nećemo prihvatit posao nego “odradit “ isti ispod svog kulinarskog standarda koji je jako bitan, jer smo prepoznati kao turistička destinacija u kojoj se dobro jede“, ističe Daliborka.

Smatra da je razvoj kontinentalnog turizma u Hrvatskoj tek u začetku. Puno se o njemu priča, ali ništa se konkretno ne događa u pomoći ljudima koji ga nude. Sve je to ostavljeno manje-više na brigu lokalnoj samoupravi koje ne vide potencijal u turizmu nego se vrte u krug ne radeći ništa po pitanju unaprjeđenja turističkih destinacija. Problem hrvatskog turizma vidi u tome da često ne iskorištavamo, ni ono što nam je Bogom dano.

Povijest i povijesne znamenitosti su veliki potencijal iz koje trebamo crpiti atraktivnost neke destinacije. Konkretno u mjestu gdje je moj hotel od velike je važnosti upoznati ljude da je tu rođen jedan od najvećih hrvatskih velikaša Petar Zrinski i jedna od naših najvećih spisateljica Marija Jurić Zagorka.

Grad Vrbovec zaslužuje potporu u razvoju turizma

Sama sam davala nekoliko ideja lokalnoj zajednici da osmisle neke projekte no na žalost bez uspjeha. Vrbovec je poznat po mesnoj industriji – npr. mogao bi se tu napraviti muzej mesnih proizvoda. Grad je okružen neobrađenim poljima i šikarama, pa se često pitam zašto se ovdje ne bi mogla napraviti zadruga i poljoprivrednicima ne bi dala zemlja u koncesiju. Od Vrbovca se može napraviti prepoznatljiva destinacija, jer je poznat po raznim poljoprivrednim kulturama, primjerice jagodama, lješnjacima, cvijeću, no lokalna zajednica to nažalost ne prepoznaje dovoljno, pojašnjava Bunčić.

Bunčić ističe da joj je žao što turistički djelatnici koji se bave kontinentalnim turizmom od grada i lokalne samouprave ne dobivaju potrebnu pomoć i infrastrukturu iako postoje ogromne mogućnosti poljoprivrednog i turističkog razvoja.

„Čini se da trenutno samo turistički kapaciteti na moru idu naprijed, uz velike inozemne ulagače koji su shvatili da dodatnim sadržajem mogu privuci klijente i uzet im sve sto su planirali potrošiti na godišnjem pa i više od planiranog“,  kaže Daliborka.

„Smatram da kontinentalni turizam ima veće mogućnosti 365 dana živjeti od turizma, od ostalih dijelova Hrvatske, a ne samo Zagreb u koji sve guraju nego i ostali dijelovi Lijepe naše, konkretno hotel Bunčić je smješten samo pola sata od Zagreba i odlično je prometno povezan za ostalim dijelovima RH i to nastojimo iskoristiti na najbolji način kako bi privukli klijente, pogotovo na radne seminare i vikend odmor“, naglašava Daliborka.

Ističe i kako hotel ima prednost prometne povezanosti koju su neki klijenti prepoznali kako bi se izdvojili od gradske gužve a opet bili blizu grada i kako je šteta da kontinentalni turizam u malim mjestima ne prepoznaje lokana i državna uprava, jer do sada nisu iskoristili nikakve poticaje od države.

“Svi natječaji koji su raspisani nisu loši, no teško su ostvarivi radi papirologije. Hrvatska uistinu može biti Europska destinacija broj jedan, uz malo bolju organizaciju i povezanost lokalne i državne uprave. Za to nećemo čekati valjda dugo, jer puno je potencijala neposloženo i neiskorišteno ali i neznanja puno ima“, ističe Bunčić, dodajući kako joj ni danas nije jasno zašto njen prijedlog lokalnoj samoupravi da se iskoriste neobrađena polja, zadrugom ili sličnim oblikom udruživanja i omogući zainteresiranima obrađivanje specifičnih i jedinstvenih kultura, nabava sadnica i osiguran plasman prodaje, nije naišao na plodno tlo.

„Iako imamo Bogom dani položaj i sve nam servirano, često na žalost ne prepoznajemo svoje potencijale, čistu prirodu, vodu, siguran život ekološki proizvedenu hranu. Samo treba stati i posložiti prioritete, znanje i snagu, kao ključ uspjeha“, zaključuje Bunčić.

Foto: privatna arhiva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -