Kad žene zarađuju više – Kažnjavamo li hraniteljice obitelji?

Žene su danas sve obrazovanije i sve više rade, a uključuje to i visoko plaćene poslove. Iako to nije često, neke zarađuju i više od svojih partnera postajući hraniteljice obitelji. No, ovaj aspekt ženskog osnaživanja donosi velike osjećaje nesigurnosti za njihove partnere, ali i za njih same. Mnoge od njih, stoga, imaju potrebu razgovarati s partnerima o plaći i reći im da nema razloga da se osjećaju loše zato što zarađuju manje. Razgovori su to koje muškarci nemaju s partnericama od kojih zarađuju više.

Kućanski rad je ženski i točka

O ženskim se plaćama puno priča, primarno vezano uz potplaćenost. Iako društvo pozitivno reagira na zaposlene i uspješne žene, na žene koje donose većinu zarade u svojoj obitelji gleda se s neodobravanjem, a njihovi partneri otvoreno priznaju kako se osjećaju neadekvatno, piše BBC. Iako visoka zarade često dolazi s većim poslovnim obvezama i prekovremenim radom, skrb o domu i djeci i dalje ostaje primarno ženska domena. Rezultira to kroničnim umorom i stresom. Jer ona je ipak žena, a prebaciti pranje rublja i kuhanje na muškarca bilo bi poniženje, zar ne?

Nekoć je muškarac bio taj koji je radio izvan doma, a žene su ostajale kod kuće i skrbile za dom i djecu. Danas su mogućnosti bitno drugačije, no žene koje odabiru raditi van doma i dalje rade kod kuće, kao da se ništa nije promijenilo. Odnosno, kao da su postojećem kućanskom radu samo dodale onaj plaćeni.

Prema istraživanjima iz Ujedinjenog Kraljevstva, hraniteljice obitelji i dalje obavljaju glavninu kućanskih poslova u 45% slučajeva. Hranitelji obitelji zaduženi su za kućanstvo u tek 12,5% slučajeva. Na kućanske poslove odlaze sati, pogotovo ako je u pitanju velika obitelj.

Istraživanje iz Australije je pokazalo kako kad plaća žene nadmaši partnerovu, par se snažnije okreće tradicionalnim rodnim ulogama. Žene tad obavljaju još više kućanskih poslova, što umanjuje njihovo opće zadovoljstvo.

„Ljudima nije ugodno narušavati društvena očekivanja,“ govori Raina Brands sa UCL School of Management. „Žene se mogu osjećati prisiljenima kompenzirati kršenje tih rodnih uloga tako što će udvostručiti svoj kućanski rad. No, ta nelagoda može rezultirati iracionalnim odlukama, kao da žene prijeđu na manje plaćen posao ili potpuno napuste plaćen posao, što ugrožava financijsku stabilnost kućanstva.“


Pročitajte više: Rodno uvjetovano nasilje raste kada žena zarađuje više od muškarca!


Posao ili brak, pitanje je sad

Čak i kad partneri nemaju problema s kršenjem rodnih uloga, okolina ga može imati.

„Škole zovu majku, iako je otac naveden kao primarni kontakt,“ govori Siran Cao, jedna od osnivačica fintech tvrtke Mirza. „Ključno je da se muškarci ovdje nametnu kako bi imali ravnopravnu priliku da budu roditelji.“

I žene i muškarci u ovim situacijama nerijetko lažu drugima o svojoj i partnerovoj zaradi kako bi uopće izbjegli rasprave i komentare poput ‘i tebi je to ok?’ i ‘lijepo je da ti ne smeta što ga uzdržavaš.’ Vrlo zanimljiv tijek misli s obzirom na to da zaposlenog muškarca ne treba uzdržavati.

Neki parovi idu korak dalje – žene odbijaju bolje plaćene prilike kako ne bi postale hraniteljice obitelji i ugrozile partnerov maskulinitet.

Dodatan je problem povećan rizik od razvoda. Naime, neka su istraživanja pokazala kako se heteroseksualni parovi češće razvode ako žena zarađuje više. U brakovima u kojima hraniteljica snosi više kućanskih obveza, zadovoljstvo je daleko najniže.

Temeljem svega ovoga možemo zaključiti kako svi napori da osnažimo žene na radnom mjestu rezultiraju dodatnim problemima. To ne bi trebalo biti tako niti je to ikad bio cilj zapošljavanja žena. Mogućnost razvoda je pozitivna stvar jer i ženama i muškarcima omogućava da napuste zajednicu u kojoj su nesretni ili zlostavljani. Činjenica da zadovoljstvo brakom pada do razine razvoda kad žena zarađuje više razlog je za alarm i poziv na promjene.


Pročitajte više: Tko su točno žene koje zarađuju više od svojih partnera?


Hranitelji ili hraniteljice obitelji – zar je važno?

Brands podsjeća kako rodne uloge ne bi trebale krojiti našu sudbinu i naše odnose, te ističe kako bi se parovi trebali truditi održavati ravnopravne odnose bez obzira na zaradu.

Uistinu je žalosno što iznos na bankovnom računu parovima kroji budućnost na način na koji ne bi trebao. Ako jedan partner dobije bolje plaćen posao, to bi trebao biti razlog za slavlje, bez obzira na spol koji uopće ne bi trebao biti relevantan. Bolja plaća je prilika – za putovanje, kupnju automobila, novi komad namještaja ili jednostavno štednju. Ne za sukob i razvod.

Kad govorimo da bi svi poslovi trebali biti dostupni svima, to ne znači ograničavati ih na visoko plaćene, uredske, ‘fine’ poslove. To ne znači samo omogućiti ženama rad van doma, to znači i omogućiti muškarcima rad unutar doma. No, društvo kao da je stalo na pola puta i odbija prihvatiti muškarca koji pere pod stana u kojem živi i mijenja pelene vlastitog djeteta. Oni nisu manje muškarci zato što brinu o zajednici koju su zajedno sa svojom životnom suputnicom stvorili. Isto tako ni žena nije manje žena ako naporno radi i dobro zarađuje.

Gdje su nestale sve priče o balansu? Vrijeme je da se taj balans doista uvede i da jednako važi za sve članove društva. To je ta ravnopravnost o kojoj pričamo i o kojoj šutjeti ne namjeravamo.

Foto: Canva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -