Tko su točno žene koje zarađuju više od svojih partnera?

Odavno su već prošla vremena kada je muškarac bio jedini koji je radio, dok je žena bila zadužena za kućanstvo i brigu o djeci. Doduše, još uvijek postoje kućanstva u kojima se taj trend i dalje nastavlja, ali ona polako postaju rijetkost, barem u zapadnjačkim zemljama. Prvi razlog za to je i činjenica da danas rijetko tko može normalno živjeti samo s jednom plaćom, a drugi, onaj važniji, je da žene više ne žele biti samo kućanice.

Današnje žene žele biti obrazovane te imati iste uvjete zaposlenja, rada i napredovanja kao i muškarci. No, u prosjeku muškarci još uvijek zarađuju više od žena. Ali ima i obrnute situacije – da žene zarađuju više od svojih partnera. A upravo je taj trend u porastu.

Svaka treća žena u Europi zarađuje više od partnera

Trend žena koje zarađuju više od svojih partnera, odnosno žena koje „donose kruh na stol“ je u porastu. Po definiciji, to su one žene koje donose više od 50 posto prihoda u kućanstvo. Teško je procijeniti koliko takvih žena ima, ali neki europski prosjek je jedan naprema tri (naravno, u korist muškarca).

Prema jednom istraživanju najbolja situacija u Europi je u Litvi, Latviji i susjednoj nam Sloveniji, gdje 34 posto žena koje žive s partnerima, bez djece, donosi više od polovice primanja u kućanstvo. Hrvatska nije bila uključena u ovo istraživanje, no od susjednih država najbolje ipak stoji Slovenija. U Mađarskoj je taj postotak nešto više od 23 posto, dok je Italija još slabija sa 16 posto.

Ispod 20 posto imaju i ostale države južne Europe, te Rumunjska, Slovačka, pa iznenađujuće i zemlje njemačkog govornog područja. Jedan od razloga za takvu statistiku je i taj što postoji određena averzija u društvu prema ostavljanju malog djeteta u vrtiću ili na skrb dadiljama ili čak nepostojanje dovoljnog broja institucija.

Tko su žene koje financijski dominiraju kućanstvom?

Prvo i osnovno tu su samohrane majke koje bismo mogli izdvojiti kao posebnu kategoriju budući da nemaju partnera s kojima bi dijelile kućanstvo – troškove i ostale financije. Po samoj logici, sve samohrane majke donose čitavih 100 posto prihoda u kućanstvo i time su ne glavne, nego jedine koje stavljaju „kruh na stol“.

Drugo, tu su žene koje žive s partnerom te su na višoj karijernoj stepenici od svojih partnera. Te su žene obično obrazovanije i najčešće još uvijek nemaju djecu. Štoviše, sve je veći broj žena koje su obrazovanije od svog partnera, ali su prepreke u postizanju ravnopravnosti na radnom mjestu zaslužne za njihovu manju plaću ili nižu poziciju.

Treće, tu su žene koje su, mogli bismo reći, „prisiljene“ donositi većinu prihoda u kućanstvo. Takve žene najčešće možemo pronaći u kućanstvima u kojima žena i njezin partner imaju nižu razinu obrazovanja te pripadaju nižoj ili srednjoj klasi. U takvim kućanstvima žena mora raditi ako suprug ostane bez posla, smanji mu se broj radnih sati i dogodi neka druga situacija koja utječe na njegove prihode.

Takvu situaciju smo puno puta mogli vidjeti kada je započela ekonomska kriza tijekom koje je mnogo muškaraca ostalo bez posla jer su se gasile kompanije koje su poslovale u takozvanim „muškim industrijama“, poput graditeljstva i drugih proizvodnih industrija.

Novi trend polako razbija staru tradiciju

Još uvijek smo daleko od idealnih 50 posto žena koje zarađuju više od partnera, ali ih je sve više i taj trend sve brže raste. Raste i trend muškaraca koji preuzimaju veću ulogu u kućanstvu i brizi o djeci, ali i tu žene još uvijek imaju glavnu ulogu.

Naravno, uvijek je lijepo čuti da postoje primjeri poput Andrewa Moravcsika, supruga Anne-Marie Slaughter, koji je na sebe preuzeo brigu o djeci kako bi njegova supruga mogla nastaviti raditi na karijeri, iako je i on imao, te i dalje ima, uspješnu karijeru. On je jednostavno shvatio da je njegova supruga uspješnija. U većini slučajeva, brak s dvije karijere još uvijek nosi neravnopravnost u podjeli kućanskih poslova, a ovakvi primjeri, kao što je Andrew još su rijetkost.

Još jedan problem s kojim se uspješne žene suočavaju je i činjenica da uspješne žene – s boljom karijerom i primanjima, imaju i veće šanse da budu prevarene jer ekonomska ovisnost o „boljoj polovici“ muškarcima često ugrožava muževnost i nevjera je jedan od načina kako je vraćaju.

Ovakvi primjeri samo pokazuju da je potrebno još mnogo truda i promjena u razmišljanju samog društva kako bi se stvari promijenile i žene dobile priliku za stvarnu ravnopravnost. Stvarnu, a ne onu koja se nalazi samo na papiru. No, kada pogledamo unazad 20-ak godina i situaciju kakva je tada bila, možemo reći da se stvari mijenjaju na bolje.

Foto: 123rf

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

orka grupa

Povezali se Fisherija, the meat, Wine&Friends i Mesoprerada

Dobro poznata društva Bosnić, Fisherija, Slavonica i LU-MA Ekskluziv povezali su se u ORKA Grupu kako bi zajednički osnažili tržišnu poziciju...