Hrvatska je za žene bolja od 85 posto zemalja!

Hrvatska je među 15 posto najboljih zemalja za žene, pokazalo je ovogodišnje izdanje globalnog Indeksa mira i sigurnosti žena (WPS Index). Ocjenjuju i rangiraju 177 zemalja, a kriteriji su im uključenost žena, pravda i sigurnost. Koristili su se s 13 pokazatelja za mjerenje statusa žena, uključujući ekonomsko sudjelovanje, zastupljenost u parlamentu, zdravlje, rizike od nasilja, obrazovanje, zaposlenje, zakone i blizinu sukoba. Hrvatska se našla na visokom 25. mjestu s indeksom 0,862.

Hrvatska i žene

Tako je u Hrvatskoj, prema podacima, porastao broj godina školovanja žena i njihova financijska uključenost. Porastao je i broj žena koje koriste mobilne uređaje. Najveći skok prisutan je kod broja žena u Saboru gdje je stara ocjena bila 19,9, a sada je 31,8. Podaci su uspoređivani s onima iz 2017. godine.

U kategoriji pravde Hrvatska nema prijašnjih podataka za usporedbu, no svugdje se nalazi visoko na ljestvici. Primjerice, kad je riječ o nepostojanju zakonske diskriminacije žena naša zemlja ocjenjena je s ocjenom 93,8, dok najbolje ocjenjena Latvija nosi ocjenu 100. Što se tiče sigurnosti, Hrvatska bilježi mali broj nasilja od strane intimnih partnera, a političko nasilje nad ženama u zemlji ravno je nuli.


Pročitajte više: Nedostupna kontracepcija? Hrvatska pala za 12 bodova na kontracepcijskom atlasu


Žene se osjećaju nesigurnije

Jedino gdje Hrvatska bilježi negativan pad je kod ženske percepcije o sigurnosti zajednice. Ona je 2017. bila ocijenjena s 71,5, a sada iznosi 71. Indeks je bilježio postotak žena u dobi od 15 godina i starijih koje su izjavile da se “osjećaju sigurno hodajući same noću gradom ili područjem u kojem žive”.

Hrvatska se nalazi ispred svih zemalja u svojem susjedstvu, no ni one ne zaostaju previše. Srbija se nalazi na 32. mjestu. U toj zemlji zabilježen je veliki skok u financijskoj uključenosti žena, s ocjene 83 2017. na 89,8 ove godine. Zanimljivo je da i žene u Srbiji percipiraju zajednicu manje sigurnom nego prije šest godina.

Bosna i Hercegovina našla se na 55. mjestu. Najveći negativni pad u toj zemlji zabilježen je kad je riječ o ženskoj percepciji sigurnosti zajednice, s ocjene 64,3 na 57. Zabilježen je i pad žena u parlamentu. Ipak, u Bosni i Hercegovini dogodio se i veliki skok s ocjene 47,1 na čak 70,4 kad je riječ o financijskoj uključenosti žena.

Slovenija se nalazi na 36. mjestu i jedina je od zemalja u susjedstvu koja bilježi pozitivni skok u ženskoj percepciji sigurnosti. No prema rezultatima, smanjio se broj Slovenki koje koriste mobitele s ocjene 96,5 na 94. Crna Gora je na 41. mjestu, a Mađarska na 32. dijeli mjesto sa Srbijom.


Pročitajte više: Indeks žena u biznisu najveći dosad, no Hrvatska i dalje kaska


Najgore i najbolje zemlje

Danska se nalazi na prvom mjestu s indeksom 0,932. Ne bilježi nikakav negativni pad i u svim kategorijama nalazi se pri vrhu. Primjerice, u Danskoj financijska uključenost žena nosi najveću ocjenu, isto kao i korištenje mobitela, nasilje od strane intimnog partnera, blizina sukoba i političko nasilje nad ženama. Iza nje u top 10 nalaze se i Švicarska, Švedska, Finska, Luksemburg, Island, Norveška, Austrija, Nizozemska i Novi Zeland.

Najgore rangirana zemlja je Afganistan s indeksom 0,286. Iza njega su Jemen, Centralnafrička Republika, DR Kongo, Južni Sudan, Burundi, Sirija, Svazi, Somalija i Irak. Afganistan je u gotovo svim kategorijama najgori, no zanimljivo je da je ženska percepcija o sigurnosti zajednice ipak porasla s 35,5 na 39.

Dvadeset najniže rangiranih zemalja doživjelo je oružani sukob u posljednje dvije godine, a polovica svih žena u Afganistanu, Jemenu, Centralnoafričkoj Republici i Južnom Sudanu živjela je u neposrednoj blizini sukoba. Tijekom oružanih sukoba smrtnost majki i rizici od rodno uvjetovanog nasilja rastu, dok prepreke zapošljavanju i obrazovanju sprječavaju žene i djevojke da traže prilike za život, piše Women’s Agenda.

Podaci su otkrili da je dobrobit žena izravno povezana s dobrobiti zemlje. Zemlje u kojima žene napreduju imale su više ocjene u pogledu mira, demokracije i zapošljavanja.

Foto: Canva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -