Hrvatska tvrtka Lemax već petu godinu zaredom razbija mitove o ICT-u

Peti mjesec rezerviran je za peto izdanje ICT Supergirls eventa, hrvatske inačice globalne inicijative ​„ITU’s Girls in ICT Day“  koju od 2015. godine obilježava tvrtka Lemax pod nazivom „ICT Supergirls“. Dosad je u cijelom svijetu obilježeno više od 7200 događanja u 160 zemalja, za više od 244 tisuća sudionica širom svijeta.

Tehnološko obrazovanje nije jedini preduvjet za uspjeh

Event ICT Supergirls već pet godina kroz predavanja i iskustva uspješnih poslovnih žena i ICT stručnjakinja potiče djevojke i mlade žene da prepoznaju karijerne prilike u ICT sektoru i odvaže se na promjenu karijere.

“Kroz ICT Supergirls event trudimo se informirati i motivirati žene u njihovom profesionalnom razvoju te time pridonijeti ICT industriji koja se svakodnevno bori s manjkom kvalitetnih kadrova. Cilj nam je pokazati kako u ICT sektoru ima mjesta za sve,” poručuje Nataša Kapov, idejna začetnica provođenja inicijative u Hrvatskoj i glavna organizatorica petu godinu zaredom.

ict supergirls konferencija

O tome kako je IT područje prepuno potencijala koji se ne iskorištavaju dovoljno te o činjenici da su dio ove industrije uspješni i mladi stručnjaci koji se nisu obrazovali na tehnološkim fakultetima razgovarat će se na predavanjima uspješnih poslovnih žena i ICT stručnjakinja koje su u informacijsko – komunikacijskoj tehnologiji ostvarile svoje vrlo uspješne karijere.

“Pozitivna vijest je da se svake godine bilježi sve veći postotak upisa djevojaka na tehnološke fakultete, ali to uopće nije preduvjet da bi se zaposlile u IT sektoru,” kaže Nataša.

Za mnoga zanimanja u ICT-u potrebna su znanja koje je moguće naučiti putem kvalitetnih onboardinga i programa uvođenja zaposlenika, a zahtijevaju soft vještine koje žene već posjeduju te neke druge vještine iz poslova za koje su se već obrazovale.

Napredak uz uzore

Još jednu prepreku za prihvaćanje izazova koje ICT sektor nudi predstavlja i strah od nepoznatog, odnosno nerazumijevanja pozicija koje su na tržištu nove ili specifične za određenu granu ICT industrije.

“Nepoznavanje naziva pozicije kandidati često navode kao razlog zašto su se ustručavali prijaviti na neku poziciju, a na ICT Supergirl eventu želimo primjerima pokazati djevojkama, ali i dečkima, da se ne boje nepoznatog i da imaju vjere u svoja znanja i vještine, a što ne znaju – naučit će.”

Prilika za učenje nikad dosta, tako da će djevojke u sklopu ICT Supergirls konferencije imati priliku učiti od poslovnih žena koje su svoj put u IT-u već pronašle u sklopu mentorskog programa konferencije, simbolično zvanog You can do IT, što je i ovogodišnji službeni hashtag konferencije.

ict supergirls konferencija

“Održavamo kontakt s bivšim polaznicama mentorskog programa, a neke od prošlogodišnjih sudionica na eventu u međuvremenu su se i zaposlile u Lemaxu. Neka su se mentorstva pretvorila i u prijateljstva. Ovakve inicijative i dalje se mogu nabrojati na prste jedne ruke u Hrvatskoj, tako da možemo reći da interesa ne nedostaje. ICT Supergirls sad je već prepoznati projekt pa zaista imamo sreće da se sponzori, mediji i predavači rado odazivaju na event. Lajtmotiv ovogodišnjeg izdanja bit će ispunjavanje potencijala s jedne strane ICT industrije, a samim time i ispunjavanje potencijala mladih žena i djevojaka koje imaju puno toga za ponuditi u tehnološkom sektoru. Pozivamo djevojke da ostatak doznaju na licu mjesta”, za kraj poručuje Nataša.

Ove će se godine event ponovno održati u Zagrebačkom inovacijskom centru na Velesajmu i to u utorak, 7. svibnja od 13 sati. Želite li besplatno sudjelovati na eventu ICT Supergirls 2019., informacije za prijavu pronađite na službenoj web stranici i ​Facebook stranici eventa​.

Foto: PR

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -