Inspirativne priče sudionica motivirale publiku na četvrtom ICT Supergirls eventu

Jeste li ikad šutile kada ste imale nešto za reći ili odustale od nečega zato što niste imale dovoljno vjere i hrabrosti u sebe? Potvrdnim odgovorima okupljenih mladih djevojaka i žena započeo je četvrti po redu ICT Supergirls event koji se ove godine održao u Tehnološkom parku na zagrebačkom Velesajmu.

Organizator ovog događaja je IT tvrtka Lemax koja je dio svjetske inicijative „Girls in ICT Day“, a čiji je cilj jačanje i poticanje djevojaka i žena da prepoznaju brojne mogućnosti u području informacijsko – komunikacijske tehnologije.

itc supergirls

Idejna začetnica i koorganizatorica eventa te pokretačica tvrtke Lemax Nataša Kapov u svom je pozdravnom govoru izrazila zadovoljstvo velikim brojem okupljenih i čestitala im što su na taj dan odabrali sebe. Istaknula je kako su upravo žene često nepotrebno nesigurne i samokritične i da je svačije pravo da odabere svoj put.

„Sve je moguće ostvariti. Prepreke su samo u našim glavama“, napomenula je.

Što ako naš posao iz snova ipak nije idealan za nas?

itc supergirls

Mnogi već rano u životu odabiru u kojem poslovnom smjeru žele krenuti i razvijati se. Ponekad na tu odluku utječu osobne preferencije, vještine i talenti, a ponekad se radi o pritisku okoline i razmišljanju kako bi određena odluka bila „pametnija“. U prvom dijelu eventa svoje priče ispričale su četiri žene koje su završile potpuno drugačije fakultete i imale različite poslovne želje od onoga gdje se sada nalaze, a opet, život ih je nekako spojio na istom radnom mjestu – u Lemaxu, tvrtki koja izrađuje softverska rješenja za turističke agencije.

itc supergirls
Danijela Poštić

Danijela Poštić, custom training specialist, završila je geografiju i nikada se nije zamišljala u ICT sektoru. Nakon što je dobila željeni posao u struci i tamo radila dvije godine, shvatila je da nije sretna i odabrala je promijeniti struku. Danas je zadovoljna i smatra kako se u procesu promjene posla ne treba fokusirati na negativno.

„Ako ti se ne sviđa gdje si, promijeni to, nisi drvo“, poručila je Danijela.

Od studija kemijskog inženjerstva preko naftne industrije do ICT-ja. Ana Vuković, software implementation consultant u Lemaxu, imala je vrlo zanimljiv karijerni put. Posao ju je odveo na putovanje oko svijeta gdje je stekla lijepa iskustva i naporno radila, ali takav život nije joj ostavio puno prostora za osobne odnose.

Ana Vuković

Našla se na raskrižju i odlučila probati nešto drugo. Sada radi što voli, a uz posao, vremena ostane i za privatan život.

„Neiskustvo i greške u poslu nisu problemi jer se sve vremenom nauči. Granice si postavljamo sami“, naglasila je.

Gorana Lambaša

Promjene i odvažnost otvaraju vrata novim poslovima

Gorana Lambaša završila je geodeziju, a danas radi u ICT-ju. Nakon što je u početku karijere već neko vrijeme radila u Lemaxu, odlučila je isprobati nešto drugo i promijeniti posao. Novo okruženje bilo je izazovno i puno dokazivanja samoj sebi, ali i drugima. Iako je na novom poslu uspješno rješavala zadatke, cijelo je to vrijeme znala da postoji mogućnost povratka u Lemax, što se konačno i dogodilo. Presudio je osobni osjećaj i povjerenje u ljude i tvrtku.

„Ako razmišljate o promjeni, spremni ste za nju. Budite odvažni!“

Gordana Seničić Hanžek

Još od osnovne škole odgovarali su je od matematike jer „to nije za cure“, a ona je usprkos tome krenula u svom smjeru i završila FER. Gordana Seničić Hanžek za vrijeme je studija krenula raditi na svom poslu iz snova, u mobilnoj industriji. Nakon više godina rada na tom poslu osjetila je zasićenje i nemogućnost napretka. Okrenula je novi list i uzbuđena je zbog novih izazova koje joj postavlja sadašnji posao u dinamičnoj IT industriji.

Motivacija kroz primjere iz prakse

Kata Barišić

Drugi dio izlaganja započela je Kata Barišić, vlasnica PokloniMe portala i osnivačica Zagreb Time Travel aplikacije koja je osvojila niz nagrada na startup natjecanjima. Svoje poslovne korake započela je u ekonomiji i tamo se osjećala sigurno. Njen život naglo je promijenio tok kad je dobila otkaz, za koji danas kaže kako je bila najbolja stvar koja joj se mogla dogoditi. Tada joj se otvorio neki drugi, kreativni svijet i započela je novo poglavlje.

„Nađite svoju strast i istomišljenike, učite od uspješnih ljudi, prestanite kukati i što je najvažnije, zabavite se“, poručila je Kata.

Ivana Matić

Izađite iz zone komfora i riskirajte

Ivana Matić, CEO Women in Adria, ispričala je kako je zapravo njen projekt počeo. Kada je zbog nemogućnosti čestih odlazaka na putovanja zbog obitelji dobila otkaz, uočila je da su žene slabije u networkingu. Zato je kao svoju poslovnu misiju izabrala upravo povezivanje žena poduzetnica. Istaknula je kako su žene čak više prihvaćene kao menadžerice, a manje kao poduzetnice. Poručila je da se rizik isplati, da nije uvijek najbitnije da vas svi razumiju i da je potrebno naći „svoje pleme“ i izboriti se za sebe.

Sljedeća sudionica radila je isprva u prodaji, a zatim u marketingu, isprobala je kako je biti copywriter, a danas radi u digitalnom marketingu Nove TV. Maja Blumenšajn se kroz promjene poslova susrela sa strahom i naučila da je u redu reći da promjena nije uvijek super. Hrabri ljudi, kako kaže, nisu oni koji se ničega ne boje, nego oni koji se odvaže izložiti novim iskustvima.

Maja Blumenšajn

Sve se može kad se hoće

Posljednji dio eventa donio je jednu zaista inspirativnu i zanimljivu životnu priču. Početak novog životnog stila za Đurđicu Orepić označila je jedna jednostavna – oklada. U svojoj 47. godini odlučila je probati istrčati svoj prvi maraton. Uspjela je u svom pothvatu, a ostatak priče je povijest. Ona je hrvatska Ironwoman, sudionica i pobjednica mnogih najtežih svjetskih maratona i triatlona u kojima je pokazala da za promjenu nikad nije kasno.
„Kad vam netko kaže da nešto ne možete, neka vam to bude poticaj i uskličnik da to ostvarite.“ Ona herojski ide protiv okoline, a motivira ju izazov, iskušavanje vlastitih granica i zadovoljstvo nakon postignuća.

„Budite ponosni na sebe i ne shvaćajte život toliko ozbiljno. Igrajte se sa životom da se on ne bi igrao s vama“, zaključila je.

Važno je dati sebi priliku

itc supergirls

Cilj ovog događaja bio je razbiti stereotipe te kroz predavanja uspješnih poslovnih žena dokazati mladim djevojkama, ženama i javnosti da je ICT sektor rezerviran jednako za muškarce i žene, te da u ovom području svi mogu biti uspješni.

itc supergirls

Upravo iz tog razloga, Lemax je pokrenuo i mentorski program “You can do IT” kako bi pomogli mladim ljudima da se bolje upoznaju s mogućnostima i izazovima poslovnog svijeta, a posebice sa zanimanjima unutar sektora informacija i tehnologije (ICT). Sve sudionice na ovogodišnjem ICT Supergirls eventu složno su se ujedinile u porukama i svojim primjerom potvrdile da je uz pravilan stav, hrabrost i rad uspjeh nadomak ruke.

Autor: Petra Okičić

Foto: Tanja Bjelić

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

korčula konferencija

Dosljednost, vjerodostojnost i autentičnost glavne su uzdanice poduzetnica u turizmu

Poduzetnici svakodnevno iznova promišljaju o tome kako unaprijediti svoje poslovanje, kako mogu postati još bolji, još inovativniji, kako mogu poboljšati zadovoljstvo...