‘Mama, tata, kupite mi!’ Djeca osmislila igru koja uči razlikovati želje i potrebe

Osnovnoškolci s Hvara osmislili su društvenu igru Desitudo čiji je cilj razlikovanje želja i potreba. Za sve je zaslužna Hanfa, odnosno natječaj „Financijska pismenost kroz igru“. Upravo je on potaknuo vrijedne osnovnoškolce da uz pomoć mentora osmisle idejno rješenje za društvenu igru na temu financijske pismenosti. Tako je nastala igra Desitudo koju će Hanfa donirati svim osnovnim školama s kojima surađuje u provođenju aktivnosti vezanih uz financijsko opismenjavanje djece.

Kako igra Desitudo može olakšati kupovinu s djecom?

Ivana Herceg, direktorica Sektora za sistemske rizike i zaštitu potrošača iz Hanfe, za Poslovni dnevnik objasnila je da bi djeca koja pohađaju osnovnu školu najprije trebala naučiti razlikovati želje i potrebe. Tek onda bi se trebali upoznati s novcem i njegovim funkcijama odnosno konceptom štednje te upravljanjem osobnim budžetom.

Recimo, svima nam je dobro poznato da odlazak s djetetom u kupovinu za roditelje može biti pravi izazov. Nije lako objasniti djetetu što mu je stvarno potrebno, a što je samo njegova želja, koja se možda i ne može ostvariti.

„Iznimno bitno je s djecom razgovarati o novcu već od malih nogu, o razlikovanju i zadovoljavanju potreba i želja kao i o upravljanju budžetom“.

Dakle, razlikovanje želja i potrebna prvi je korak ka učenju o financijama.

„To su osnove za odgovorno upravljanje financijama i kasnije u životu. Učenici predmetne nastave se kroz igru mogu upoznati i sa složenijim financijskim pojmovima vezanima uz različite financijske usluge, od zaduživanja, preko osiguranja, do mirovinske štednje i ulaganja na tržištima kapitala“, rekla je.


Pročitajte više: Svjetski dan štednje. Evo kako od malih nogu djecu učiti financijskoj pismenosti


Financijska pismenost trebala bi biti imperativ u školama

Na ideju pobjedničke igre, čiji je osnovni koncept razlikovanje želja i potreba, došli su učenici Osnovne škole Petra Hektorovića s Hvara. Naziv društvene igre – Desitudo – spoj je latinskih riječi za želju (desiderium) i potrebu (necessitudo).

„Kasnije su kolege iz Hanfe doradili igru, osmislili bonus pitanja kako bi igru mogli igrati i učenici predmetne nastave. Izradili su i pojašnjenja financijskih pojmova te dodatne upute za nastavnike. Koncept i ishode učenja koji proizlaze iz igre odobrilo je Ministarstvo znanosti i obrazovanja“, kazala je Herceg.

Dodala je da bi djeca uz medijsku, informatičku, građansku i druge vidove pismenosti trebala učiti i o financijskoj pismenosti.

„Unutar obrazovnog sustava postoji sve veći broj škola, učitelja i nastavnika koji fakultativno provode programe odnosno aktivnosti financijskog opismenjavanja i javljaju nam se za suradnju. Učenici jako dobro reagiraju na takve edukacije i iskazuju zanimanje za financijske teme“, zaključila je.

Foto: YouTube screenshot @HANFA

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Konferencija za poduzetnice Hvar

Poduzetnice, na Hvaru pričamo o važnim aspektima poslovanja i problemima turizma

Poduzetnice se svakodnevno susreću s morem briga. Žele li malo 'odmoriti' i uz društvo ambicioznih i uspješnih žena poput njih razgovarati...
- Advertisment -