Kemičarka Irena Šarić Dombaj uspješno pliva u komunikacijama L’Oreala

Irena Šarić Dombaj, inženjerka kemije, laboratorij je zamijenila uredom u L’Orealu, gdje već trinaest godina radi u odjelu korporativnih komunikacija. Irena je po struci inženjerka kemije, a već pred kraj studija shvatila je da se ne vidi u laboratoriju te je počela otkrivati komunikacije koje su joj se svidjele i odlučila ići u tom smjeru.

Iz svijeta introverta u ekstrovertirane komunikacije

Nakon što je završila fakultet zaposlila se u medicinskoj kompaniji za kirurške implantate na poziciji product menadžera, koja je podrazumijevala intenzivnu komunikaciju s klijentima, a u kojoj je radila dvije godine.

“To je bio izazov jer je većina znanstvenika po prirodi introvertna. Pogotovo su bili u to vrijeme kada sam ja završavala studij i počinjala raditi. Sada je situacija već dosta drugačija i vide se velike promjene.”

Tijekom prve tri godine karijere pohađala je razne edukacije koje su je, u kombinaciji s iskustvom u prodaji, pripremili za komunikacije te karijeru nastavlja u L’Orealu.

“Od malih nogu obožavam kozmetiku, što je i bio jedan od razloga zašto sam se opredijelila za kemiju i upisala srednju kemijsku školu, a potom i kemijski smjer na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu”, objašnjava Irena.

Na počecima karijere u L’orealu, Irenin posao obuhvaćao je širi spektar poslova kao što su prodajni odjel, komunikacije i savjetovalište korisnika – kojem ova kompanija pridaje veliki značaj. Iako je sada zadužena za cjelokupni odjel korporativnih komunikacija, iskustvo stečeno u savjetovalištu za potrošače joj je i dalje jedno od najdražih u sklopu svih poslova kojima se bavila tijekom svoje karijere.

Irena_Šarić_Dombaj_1

Kako L’Oreal izgleda iznutra?

Kada je L’oreal otvorio podružnicu u Zagrebu, koja je ujedno i matična za Adria regiju, imao je svega petnaest zaposlenika, a Irena se pridružila timu nakon dvije godine. Danas u L’orealu, u tzv. Adria-Balkan regiji, radi 350 zaposlenih, od čega se na L’oreal Adria (što uključuje Hrvatsku, Sloveniju i BiH) odnosi gotovo polovica – 145 zaposlenih.

Poslovanje se odvija kroz četiri divizije, od proizvoda za široku potrošnju do luksuznih marki, a svaka divizija ima zaseban marketing, kontroling i prodaju, sa zajedničkim funkcijama financija, IT-a, korporativnih komunikacija, operacija, znanstveno-regulatornih poslova, pravnih poslova i ljudskih potencijala. Kriza se nije značajnije odrazila na prihode zbog L’Orealove sposobnosti prilagodbe okruženju u kojem posluje.

“Odjel korporativnih komunikacija u kojem radim, krovni je komunikacijski odjel, a objedinjuje interne i eksterne komunikacije, komunikaciju društveno odgovornog poslovanja te vođenje CSR projekata, upravljanje reputacijom, kriznu komunikaciju, i svega ostalog što uključuje posao korporativnih komunikacija. U Adria regiji zadužena sam za Hrvatsku, Sloveniju i Bosnu i Hercegovinu, dok je kolegica, koja je sa mnom u ovom odjelu, zadužena za Balkan regiju, tj. Srbiju i Bugarsku, ali stalno surađujemo i sve projekte radimo zajedno.”

Većina zaposlenika dolazi s područja ekonomije, ali to nije uvjet za zaposlenje. Ima i matematičara s Prirodoslovnog fakulteta koji rade u financijama, kao i npr. inženjera strojarstva.

Ukoliko neki zaposlenik ove kompanije iskaže želju za usavršavanjem u inozemstvu, a za kojeg su važni prvenstveno ostvareni rezultati zaposlenika, može dobiti priliku za rad u nekoj od L’Orealovih 68 podružnica u svijetu ili u sjedištu u Parizu. Nekoliko zaposlenika L’Oreala Adria-Balkan je na taj način ostvarilo karijeru vani, primjerice u Parizu i Dubaiju, te i danas napreduju i grade uspješne karijere u inozemstvu.

Dobro upravljanje vremenom za kvalitetniji privatni život

Iako je već dugo u L’Orealu, tu se vidi i u budućnosti, jer je zadovoljna razvojem svoje karijere i uvjetima koji se pružaju. Kao majci dvoje djece bez baka servisa, nije joj bilo lako organizirati i posao i obitelj, a to joj je malo olakšalo i dobro upravljanje vremenom te razumijevanje kompanije za obiteljski život.

“Nakon godinu dana porodiljnog vratila sam se na posao na puno radno vrijeme, iako postoji mogućnost rada na pola radnog vremena. Dan mi počinje u 6 ujutro, a kako sam ranoranioc, na posao stižem već oko 8 sati. Radi se uobičajeno, osam sati dnevno, no priroda mog posla je takva da sam u slučaju potrebe dostupna 24 sata na dan na telefon, iako nisam u uredu. Ali zaista volim ovaj posao i svjesna sam odgovornosti koju imam.”

U Hrvatskoj žene prednjače u kozmetičkom biznisu

Na globalnoj razini, žene u kompaniji L’Oreal čine 68%, dok je na lokalnoj razini taj postotak veći, a omjer je otprilike 70 – 30 u korist žena.

“Muškarci u našoj regiji još uvijek imaju taj pomalo ‘macho’ stav te na posao vezan uz kozmetiku gledaju kao na isključivo ženski posao. Cilj nam je promijeniti tu sliku jer je ovaj posao spoj biznisa, tehnologije i znanosti te sve pozicije unutar kompanije mogu jednako obavljati i muškarci, i žene.”

Žene su zastupljene i na najvišim pozicijama uprave pa je tako predsjednica uprave L’Oreala u regiji također žena. Od 16 članova uprave na globalnoj razini, pet je žena, dok su u Adria – Balkan regiji četiri žene na ukupno 12 članova uprave.

Irena_Šarić_Dombaj_2

Potpora znanstvenicama i poduzetnicama

Kroz projekte koji se odvijaju kroz globalni program održivog razvoja “Sharing Beauty with All”, kao i kroz seriju lokalnih programa širom svijeta, kompanija posebnu pažnju poklanja osnaživanju žena. Tako je npr. u Americi aktualna inicijativa Women in Digital kojom se potiču inovativne kompanije u ženskom vlasništvu. Od 2006. i u Hrvatskoj se, kao i u više od 50 zemalja svijeta, provodi filantropski partnerski program L’Oreala i UNESCO-a, stipendiranja mladih znanstvenica Za žene u znanosti, a svake godine povećava se broj prijavljenih kandidatkinja.

“Za žene u znanosti najdraži mi je projekt, emotivno sam vezana uz njega jer i sama dolazim iz tog područja. Sa stipendisticama ostajemo u kontaktu i nakon završetka programa i zaista je divan osjećaj kada čujete kako je stipendija pomogla u razvitku nečije karijere i otvaranju novih prilika, koje prije možda ne bi imale mogućnosti ostvariti.”

L’Oreal prednjači digitalnim inovacijama u području kozmetike

Kako se digitalna tehnologija svakim danom sve više usavršava, tako ni L’Oreal ne zaostaje, te su u brendu L’Oreal Paris na tržište nedavno izbacili inovaciju. Nova aplikacija Makeup Genius osmišljena je za pametne telefone, a korisnici aplikacije mogu isprobati kozmetiku iz linije L’Oreal Paris. Novost je što slika lica nije statična nego se možete našminkati dok se gledate u ekran mobitela, baš kao i u ogledalu.

Kako nam Irena kaže, ova aplikacija je jako popularna, kako u svijetu, tako i kod nas, te je u samo 2 tjedna od lansiranja u Hrvatskoj prešla brojku od 10.000 downloada.

Foto. Irena Šarić Dombaj

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

1 KOMENTAR

  1. Mnoge žene mogu biti zavidne ovoj svestranoj gospođi Ani Šarić, koja se bavi od kemije i kozmetike pa sve do knjigovodstva. Čestitamo na uspješnosti!

    Gospođo Ing. Šarić, Vi ste napisali postupak likvidacije poduzeća (od t. 1 do t. 9). Moja supruga i ja imamo poduzeće BIOCHEM drvo-premazi, koje želimo zatvoriti (ja 83, ona 78 godina). Nemamo dugova prema vjerovnicima niti prema državi, jedino neki unutarnji dug. Imamo nešto imovine (većinom teretne automobile), koje mislimo unovčiti, tako da idemo ”čisti” u likvidaciju. Postupak likvidacije je ipak podosta složen i dugotrajan. Imamo nekih nedoumica u vezi s tim pa pitamo da li se Vama možemo obratiti za savjet, uslugu ili tome sl.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -