Iran nadzornim kamerama provjerava nose li žene hijab

Iranska revolucija još nije urodila plodom. Žene se napada i kažnjava zato što ne nose hijab u javnosti, te su nedavno dvije žene bile napadnute i uhićene zato što nisu nosile hijab u trgovini, piše Women’s Agenda. Još jedna je žena iz istog razloga osuđena na preko osam mjeseci zatvora i 148 udaraca bičem. Također, naredne dvije godine ne smije obavljati svoj posao medicinske sestre.

Uz sve to, iranska vlast uvodi sve strože mjere kako bi se žene prisililo da nose hijab. Prošli tjedan je najavljeno postavljanje nadzornih kamera na javnim površinama, uključujući ceste, kako bi se lakše identificiralo i sankcioniralo žene koje krše pravila odijevanja.

Kamerama protiv ‘nemorala’

Iranski šef policije Ahmadreza Radan izjavio je kako su neke kamere već postavljene, te je dodao kako će žene koje budu viđene bez hijaba prvo dobiti opomenu, a u slučaju neposluha slijede druge sankcije. Prema islamskom kaznenom zakonu, nenošenje hijaba u javnosti je zločin, te je Radan dodao kako će od 15. travnja svi koji krše zakone o hijabu na javnim mjestima, u trgovinama i trgovačkim centrima, u automobilima i drugim javnim objektima biti kazneno gonjeni. Kazne mogu biti financijske, ali i zatvorske.

“Smatramo da je naša dužnost, kako bismo očuvali zdravlje društva, provoditi zakon i ne griješiti, a mislim da je to i ono što ljudi žele od nas,” izjavio je i dodao kako smatra da to žene ne rade namjerno, već “iz nemara.”

Policija je već poslala poruke trgovcima i vlasnicima automobila da postave kamere u skladu s novim mjerama. Automobili se ne smatraju privatnim prostorom, već javnim.


Pročitajte više: Prosvjedi u Iranu sve su brutalniji, a tisućama prijeti smrt


Zatvoreno preko 400 javnih objekata

Zamjenik iranskog državnog odvjetnika Ali Jamadi izjavio je kako će pojedinci koji potiču žene da skinu hijab također biti procesuirani u skladu s novim i strožim zakonom.

“Kazna za zločin promicanja i poticanja drugih na skidanje hidžaba mnogo je teža od zločina skidanja samog hidžaba,” izjavio je. “Svi će slučajevi biti rješavani na kaznenom sudu čije su odluke konačne.”

Glasnogovornik policije Saeed Montazer al-Mahdi izjavio je kako je policija već zabilježila “stotine” slučajeva žena koje se voze u automobilu bez hijaba i kako su o tome tekstualno obaviješteni vlasnici tih vozila.

Procjenjuje se da je ukupno zatvoreno preko 400 javnih objekata unutar mjesec dana, a među njima su trgovine, restorani, hoteli i zabavni parkovi.

Iranski političar Hossein Jalali najavio je kako će novčana kazna za žene koje (pravilno ili uopće) ne nose hijab biti 30 milijardi iranskih rijala, što je gotovo 650.000 eura. Dodatne kazne uključuju oduzimanje vozačke dozvole, poništavanje putovnice i ograničavanje internetskog pristupa.


Pročitajte više: Prosvjedi u Iranu ne jenjavaju, dolazi li nova ‘iranska revolucija’?


Prosvjeduje se još od rujna

Podsjećamo, Iranci su se ujedinili i izašli na ulice nakon što je Masha Amini uhićena i ubijena zbog nepravilnog nošenja hijaba.

Djevojčice su otrovane kako bi ih se udaljilo iz škola, a iranske društvene mreže pune su fotografija prosvjednika kojima je policija pucala u oči kao kaznu za prosvjed. Iako su mnoge fotografije snimljene u bolničkom krevetu, neki se prosvjednici nisu usudili potražiti liječničku pomoć. Ovako ih se kažnjava još od prvih prosvjeda.

Zatvoreno je preko 20.000 prosvjednika, a procjenjuje se da ih je ubijeno oko 500. Prema iranskom zakonu, djevojčice mogu kazneno odgovarati kad napune devet, a dječaci 15 godina. Kako maloljetna djevojka ne smije biti pogubljena ako je djevica, prisilno ih se udaje za čuvare koji ih siluju prije pogubljenja. Pogubljenje se najčešće vrši vješanjem.

Foto: Pixabay

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

arhibau 2023 otvorenje

Otvoren ArhiBau 2023.! 6 dana promicanja kulture održivog razvoja

U svom već trećem izdanju, ArhiBau nastavlja misiju promicanja kulture građenja i održivog razvoja. Ovogodišnji sajam održava se istovremeno sa sajmovima...
- Advertisment -