Film (dobro… pas) koji nas je nagnao da sudjelujemo u Adventure Race Croatia

Adrenalin, uzbuđenje, neizvjesnost, strah, sreća, tuga – avanturistički film “Izazov života” (“Arthur the King”) izaziva cijeli spektar emocija koje se redaju jedna za drugom pa i miješaju u nama. U do zadnjeg sjedala popunjenoj dvorani 10 u CineStaru Arena Imax sinoć je održana kino premijera ove adrenalinske avanture koja prati istinitu priču Michaela Whitea čiji je jedini cilj postati svjetski prvak u pustolovnom utrkivanju.

Premijera je izašla taman kao uvertira u hrvatsko izdanje ove izuzetno zahtjevne sportske utrke koja se odvija se divljini tijekom nekoliko dana i noći. Adventure race utrka odvija se na nekim od najtežih terena na svijetu gdje timovi trče, voze bicikle, penju se i kajakare.

Ovogodišnja hrvatska inačica utrke, Adventure Race Croatia, već je peto izdanje koje se odvija u Hrvatskoj, a bit će to kvalifikacijska utrka za AR World Series. Održat će se od 13. do 18. svibnja. Utrka je duga 500 kilometara i tijekom 4 dana uključivat će brdski biciklizam, veslanje, trčanje, penjanje uz uže i snalaženje. Peto izdanje ARC-a ponovno će istražiti nove dijelove Hrvatske. Od mora, preko otoka, preko planina do rijeka… Evo kako nas je film oborio s nogu i zašto smo odlučile i same iskusiti čari ove pustolovne adrenalinske utrke.

Film koji obara s nogu

Gotovo da je nevjerojatno povjerovati da je film nastao prema stvarnim događajima! Priča prati Michaela (Mark Wahlberg) koji je opsjednut pobjedom. Nakon fijaska u kojem je njegovom krivnjom njegov tim profućkao šansu da postanu svjetski prvaci, tri godine kasnije odlučio je dati si još jednu, zadnju priliku da ostvari svoj san.

Kad ga “upoznate” nije baš najsimpatičnija osoba na prvi dojam. Prvo upoznavanje gledatelja i Michaela je pomalo neprijatno. On opsjednut pobjedom, radi po svom, ne sluša tim i ide grlom u jagode i naravno – sam sebe dovede do gubitka. Upravo radi tog prvog dojma koji ostavi – kao izrazito svojeglava, neprijatna i samoorijentirana osoba – Michael ima pred sobom još sat i pol da nam promijeni mišljenje. I čini to uspješno: puna dvorana strepila je i navijala za Michaela u njegovoj posljednjoj utrci. Sa svakom sekvencom kao da sloj po sloj guli sa sebe sve one neprijatne epitete koje smo mu u samom startu prilijepili (a sam si je za to kriv, nećemo se lagati). I tek tako upoznajemo pravog Michaela. Možda čak ne samo mi kao gledatelji, nego i on sam sebe.

I imao je u tome malu pomoć – psa lutalicu koji postaje neizostavan peti član tima. Nakon što mu Michael na jednoj dionici pruži malo svoje hrane, tri dana i 300 kilometara kasnije – on je ponovno uz njega. Iako zamazan, gladan, žedan, s vidnim tragovima zlostavljanja do te granice da mu je vlastito meso počelo trunuti, pas Arthur postaje vjeran prijatelj. Kad jednom članu tima zakaže koljeno, Arthur ga gurka naprijed, a u jednom trenutku doslovno im je spasio živu glavu. Gotovo da se ne povjeruje da je riječ o stvarnom događaju.


Pročitajte više: Women in Adria članice idu na Adventure Race Croatia


S WiA na Adventure Race Croatia

Novinarske kamere i oči cijelog svijeta bile su uperene u Michaelovog četveronožnog pomagača. Vrhunac se događa kad tim dozna da Arthur ne smije s njima na dionicu kajakarenja. Ako ga uzmu – diskvalificirani su. I slijedi borba Michaela – onog opsjednutog pobjedom kakvog smo prvotno upoznali i onog kakav zaista je ispod te površine. Michael i njegov tim biraju vjernost nad pobjedom, riskirajući eliminaciju, a utrka postaje put preživljavanja kako bi Arthur stigao do sigurnosti.

U tom lunaparku emocija – a vjerujte nam, ispričale smo tek manji dio – gledatelj je involviran u priču do te mjere da se i sam osjeća kao da je na utrci.

Izazov života

Film nas podsjeća da bismo trebali pažljivo obratiti pozornost na ciljeve koje si postavljamo, kako bismo odlučili hoće li njihovo ostvarenje doista donijeti ono što se nadamo i što nam uopće znači pobijediti.

Michaelova strast prema utrci i nevjerojatna pozitivna atmosfera koja okružuje ovu posebnu utrku, čiju točnu rutu natjecatelji ne znaju do samog početka, nagnala nas je da i sami postanemo dio ARC-a, odnosno hrvatske inačice utrke. Adventure Race je manifestacija već izgrađenog svjetskog kredibiliteta koja Hrvatsku promovira kao vrhunsku outdoor destinaciju, a ove godine Women in Adria u suradnji s ARC omogućuje da prođete dio službene ARC staze i to baš za vrijeme održavanja utrke. Disciplina koju smo odabrali je hiking u dužini od 16 kilometara na Velebitu. Prijave su otvorene! Inače, pravilo utrke je da službena staza utrke bude tajna do samog starta i zbog toga točnu lokaciju nećemo još otkriti.

Foto: PR

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -