Od izbjeglica do ministrica – kako su ove Bosanke uspjele?

Kroz povijest, brojni ratovi i ratne strahote natjerali su mnoge ljude na izbjeglištvo i napuštanje svojih domova. Nama susjedna država, Bosna i Hercegovina, također je bilo područje zahvaćeno ratom. Bijeg iz vlastite države i traženje svojeg mjesta pod suncem dočekalo je brojne ratom stradale. Ipak, čini nam se kako je mjesto pod suncem za mnoge Bosanke izbjeglice uspješno pronađeno i to u prvom redu.

Vrlo je inspirativno pročitati o ženama koje su krenuvši od nule izgradile pravo carstvo, a još je inspirativnije kada znamo pozadinu cijele priče. Izbjeglištvo i nasilno napuštanje vlastitog doma izuzetno je traumatično iskustvo, no ove žene su se poput feniksa izdigle iz svoje prošlosti. I nisu dopustile da ih to obilježi. Alma Zadić, Aida Hadžialić i Arminka Helić samo su neka od imena koja su ostavila neizbrisiv trag, žene su koje su kao Bosanke izbjeglice uspjele postići mnogo.

Povezano:

Bosanke izbjeglice koje su uspjele

Tri navedene žene kroz svoju prošlost doživjele su brojne strahote, a vjerojatno najveća jest činjenica napuštanja vlastitog doma. Selidba u novu državu, čiji jezik je velika nepoznanica, također može značiti svojevrsnu traumu. Ili pak izazov. U slučaju Alme, Aide i Arminke, takva situacija predstavljala je vlastitu borbu u kojoj su i pobijedile. Predstavljaju inspiraciju brojnim mladim ženama i to ne samo onima koje se nalaze u istoj ili sličnoj životnoj situaciji.

Alma Zadić

Alma Zadić rođena je u Tuzli, tadašnjoj SFRJ. S deset godina, zbog rata u Bosni i Hercegovini zajedno s roditeljima izbjegla je u Austriju u Beč, gdje je završila osnovnu školu i gimnaziju. Od 2003. godine studirala je pravo na Pravnom fakultetu u Beču. Inozemni semestar studija završila je u Piacenzi na Università Cattolica del Sacro Cuore, a 2007. godine je magistrirala. U daljem slijedu obrazovanja preko organizacije Međunarodne organizacije za migracije u Beču radila je na Međunarodnom kaznenom sudu za bivšu Jugoslaviju u Den Haagu. Od 7. siječnja 2020. na funkciji je ministrice pravosuđa u Austriji.

izbjeglice

Aida Hadžialić

Aida Hadžialić je švedska socijaldemokratska političarka bosanskohercegovačkog podrijetla koja je 2014. dobila funkciju ministrice za srednjoškolsku i izobrazbu odraslih. Zajedno s obitelji došla je u Švedsku kao izbjeglica za vrijeme rata u Bosnoj i Hercegovini. Neko vrijeme provela je i u logoru prije nego što se doselila u Halmstad. Završila je Pravni fakultet u Lundu 2010. godine, a s 23. godine izabrana je za vijećnicu u općinskom vijeću Halmstada. To joj je kasnije otvorilo vrata i za funkciju ministrice te je time postala najmlađa ministrica u povijesti Švedske.

Čak je i politički protivnici hvale. “Pametna je i politiku shvaća ozbiljno. Nisam mislila da će postati ministrica, ali nisam niti iznenađena jer je stvarno pametna, a tako je mlada.” rekla je Ann-Charlotte Westlund, gradonačelnica Halmstada.

izbjeglice

Arminka Helić

Arminka Helić rođena je 1968. godine u Gračanici, kraj Tuzle u Bosni i Hercegovini. Diplomirala je engleski jezik i književnost na Fakultetu u Sarajevu, 1989. godine. Po izbijanju rata u Bosni taj prostor je napustila 1992. godine, preko zaštićene enklave UN u Žepi. Za razliku od mnogih drugih izbjeglica, Arminka je otišla u London. Izbjeglički život započinje kao konobarica, ali 1994. upisuje studije međunarodne povijesti na London School of Economics.

Britanskim državljanstvom odlučuje se ozbiljnije baviti politikom te je od 1999. dio britanskih konzervativaca. Uz Angelinu Jolie pokrenula je kampanju za sprečavanje seksualnog nasilja u ratu te je odlukom kraljice Elizabete II. postala barunica, treća žena muslimanka iz Konzervativne stranke među 850 lordova. 

Foto: Facebook, Unsplash

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -