Kako djeci usaditi radne navike?

Uloga roditelja u ovo moderno doba nije jednostavna. Za mnoge to je najodgovorniji posao na svijetu. Svaki od njih želi da dijete bude sretno i da ga odgoji na najbolji mogući način.

Postoje mnoga istraživanja koja govore kako uspješno odgojiti djecu, a mnogi se slažu da je dobro rano im usaditi radne navike.

Sudjelovanje u obavljanju kućanskih poslova

Za akademkinju i autoricu knjige “How to raise an Adult” , Julie Lythcott-Haims to znači da djeci treba dopustiti da sami pogriješe i da iz tih vlastitih pogrešaka nešto i nauče. Tako mogu razviti otpornost, naučiti kako se snaći u nepoznatim situacijama i pronaći motivaciju za uspjeh. Također, za nju je prvi korak koji vodi do uspjeha kroz obavljanje kućanskih obaveza, što je i podijelila u svom TED govoru. A da će djeca koja obavljaju kućanske poslove biti sretnija kad odrastu, pokazalo je i istraživanje na Harvard Grantu.

Nekada su djeca zajedno s roditeljima ravnopravno sudjelovala u svakodnevnim obavezama. Tada su vjerojatno imali i više vremena, dok danas zbog obaveza u školi i izvannastavnim aktivnostima ona to mogu rjeđe, no ipak trebali bi im omogućiti da sudjeluju u kućanskim poslovima jer će to utjecati na njihov uspjeh i na socijalne vještine.

Ukoliko će se opirati tome, recite im da je znanost na vašoj strani. Uz to, čini se kako im zapravo i prigovaranjem možete pomoći da budu uspješniji.

Kućanski poslovi uz zajedništvo i interakciju

Naravno da to ne treba zlorabiti i iskoristiti djecu da obavljaju poslove umjesto svojih roditelja, već ih ravnomjerno rasporediti na sve članove i omogućiti djeci da sudjeluju u njima. Te poslove treba obavljati uz zajedništvo i interakciju.

Dajte djeci da iznose smeće ili da pripreme neki jednostavni obrok jer kuhanjem mogu razvijati i svoje samopouzdanje, socijalizaciju i timski rad.

No, na kraju svega, pohvalite ih za njihov trud u obavljanju kućanskih poslova.

Foto: 123rf

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više