Kako svoj ‘posao sa strane’ možete pretvoriti u dobar biznis?

Neke od najvećih kompanija započele su kao mali projekti. Steve Jobs radio je u noćnoj smjeni u Atariju, a danju je slobodno vrijeme provodio na projektu koji će na kraju postati Apple. Facebook, Twitter i Instagram bili su sporedni projekti koji su brzo procvjetali. Kako vi svoj hobi možete pretvoriti u uspješan biznis?

Naravno, te su uspješne priče češće bile iznimka umjesto pravila. Za uspjeh je potrebno identificirati proizvode ili usluge koji su jako potrebni, pronaći sredstava za financiranje projekta, a zatim i utvrđivanje načina za proširenje poslovanja.

Nerijetko se sve to mora učiniti, naravno, dok još radite svoj primarni posao. Ponekad može biti izluđujuće i iscrpljujuće pokušavati raditi na dnevnom poslu koji plaća račune, a posvetiti vrijeme i energiju sporednoj gužvi za koju se nadate da će jednog dana postati vaš glavni izvor prihoda.

Poduzetnik i investitor Avi Levine, vlasnik Star Fundinga, takvu situaciju prepoznaje iz vlastitog iskustva. Ovo su njegovi savjeti za uspješno upravljanje hobijem.


Pročitajte više: Kad poslodavac mora znati za vaš “posao sa strane”?


Koristite alate za društvene mreže

Društvene mreže vjerojatno su najbolji način komunikacije s trenutnim i potencijalnim kupcima. Bez odgovarajućih alata za upravljanje društvenim mrežama morat ćete svakodnevno provesti sate objavljujući, ažurirajući i angažirajući se. Brojni alati vam omogućuju da sjednete u nedjelju navečer, postavite sav sadržaj na društvene mreže i zakažete ga tako da ne morate brinuti o tome da ćete se ujutro probuditi prije odlaska na posao kako biste ažurirali kanale društvenih mreže za svoj dodatni posao.

Angažirajte PR agenciju

“Ovdje se radi o pronalaženju nekoga tko vam može pomoći u stvaranju sadržaja i radu na pronalaženju odgovarajućih prodajnih mjesta za glas, kako ne biste cijeli tjedan trošili na objavljivanje oglasa i pokušavali pronaći načine da se vaš glas čuje”, ističe Avi.

Specijalizirane tvrtke koje se bave područjem društvenih mreža mogu vam pomoći da smislite strategiju promocije te kako ju izvršiti. Naravno, potražite tvrtku koja će vam pomoći u okviru vašeg budžeta.

Vanjski suradnici!

“Ne mogu dovoljno naglasiti ovo! Pronađite pouzdanu pomoć na projektima u područjima u kojima niste izvrsni”, navodi Avi.

Na primjer, to može biti knjigovodstvo, računovodstvo, marketing, upravljanje društvenim mrežama ili web dizajn. Možete angažirati ljude za obavljanje tog posla po satu ili po projektu. Ili, kako vaše poslovanje raste i trebate nekoga tko će vam pomoći u korisničkoj službi i odgovarati na e-mailove tijekom dana kada vas nema. Pomoć će vam dobro doći, a nećete se morati obvezati kao kad ih zapošljavate.


Pročitajte više: Dok njezine vršnjakinje traže posao, Patricia Ćurković je uz fakultet pokrenula pilates studio i danas uz njega predvodi inovacije u fitness industriji


Koristite posrednike

Ako prodajete fizički proizvod, obratite se posredniku za pristup njihovoj mreži. Njihova mreža, stručnost i, što je najvažnije, njihovo iskustvo s proizvodnjom, projektiranjem i uvozom proizvoda bit će vitalni za rast vaše tvrtke. Postoje tvrtke koje vam mogu pomoći u dizajniranju proizvoda i pronalaženju odgovarajućih proizvođača. U nekim slučajevima mogu vam pomoći da pronađete prave proizvode za svoju tvrtku, nabavite prave proizvođače i upravljate cijelim procesom.

“Posao sa strane” u praksi

“Vlastiti sam projekt osnovala prije devet godina kao studentica. Ponekad je jako izazovno nakon osmosatnog radnog dana sjesti i raditi na “poslu sa strane”. Tijekom godina, shvatila sam kako je ključ u dobroj organizaciji i planiranju. Moj se projekt odnosi na društvene mreže i zbog toga imam mogućnost pripreme sadržaja unaprijed uz pomoć raznih alata. Kao i u svakom poslu, susrela sam se s problemima oko provođenja projekata, loše komunikacije sa suradnicima, prekoračenjem rokova itd. Ustrajnost i ljubav prema onome što radim, kao i angažiranost mog partnera na projektu, razlog je opstanka i širenja projekta, koji je nedavno dobio svoj prvi službeni ugovor o suradnji!”, navodi Matea Mitak, nadodajući kako je transparentnost u komunikaciji sa šefom bitna stavka, kao i odvajanje glavnog od sporednog posla, dajući prednost primarnom izvoru prihoda.

Foto: Canva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Konferencija za poduzetnice Hvar

Poduzetnice, na Hvaru pričamo o važnim aspektima poslovanja i problemima turizma

Poduzetnice se svakodnevno susreću s morem briga. Žele li malo 'odmoriti' i uz društvo ambicioznih i uspješnih žena poput njih razgovarati...
- Advertisment -