Kako je Alli Webb pokrenula industriju feniranja

Mnogim ženama je pravljenje frizure prava noćna mora. Pogotovo ako vam je kosa beživotna i masna. Zar ne bi bilo divno kada bi postojao salon u koji biste mogli otići prije posla samo na feniranje? Ili možda večer prije? Ili za vrijeme pauze za ručak, prije važnog sastanka?

Još bolje, ako i vi imate ovakvih problema s kosom, a već ste usavršili pravljenje frizura i feniranje na sebi i svojim prijateljicama, a k tome razmišljate o pokretanju vlastitog biznisa, pročitajte ovu priču koja bi vas mogla inspirirati da i vi napravite nešto slično.

Alli Webb u 5 godina podigla DryBar, biznis vrijedan desetke milijuna dolara

Alli Webb je osnivačica kompanije Drybar. Prije nego je krenula u poduzetničku avanturu i pokrenula vlastiti startup, Alli je radila u odnosima s javnošću i to sa glazbenim zvijezdama poput Faith Hill, Paula McCartneya i Keitha Urbana. Godinama je radila i kao stilistica za kosu.

2008. godine Alli je pokrenula vlastiti biznis pod nazivom „Straight at Home“. Pružala je frizerske usluge feniranja i pravljenja frizura u domovima klijentica. Njezina je popularnost vrlo brzo počela rasti pa je odlučila proširiti biznis u obliku startupa pod nazivom „Drybar“. Alli je prikupila ukupno 50 milijuna dolara investicija, a mnogi njeni investitori, odnosno investitorice, bile su prvo njezine klijentice.

Što se tiče samog biznisa feniranja, Alli nije napravila ništa što frizerski saloni već odavno nisu imali u ponudi. Ono što je napravila je pokrenula biznis koji je pružao samo i jedino usluge feniranja. I ne samo da je pokrenula takav biznis, već je bila prva koja je to učinila tako pokrenuvši i kompletnu industriju salona koji pružaju samo tu frizersku uslugu. Bez bojanja kose, bez šišanja. Samo feniranje.

Alli_Webb_1

Kada je Alli došla tražiti pomoć u financiranju svoje ideje bratu Michaelu, koji je uz Alli suosnivač kompanije, on je bio poprilično skeptičan. Zato je Alli imala dovoljno entuzijazma za oboje.

„Ali je uvijek bila uvjerena da je ovo usluga koju će žene htjeti, trebati i voljeti. Na kraju, što jedan muškarac bez kose razumije zašto bi žene trebale feniranje, a kamoli pak zašto to ne bi mogle napraviti same ili zašto bi ikada platila za to?“, rekao je Michael za Forbes.

I njegov je skepticizam ubrzo nestao. Nakon što je Alli najavila otvaranje salona, u samo osam sati imali su dovoljno naručenih klijentica za narednih šest tjedana.

2012. godine je otvorila svoj prvi salon za feniranje. Danas ima više od 50 salona diljem SAD-a s više od 50 tisuća klijentica godišnje, a u 5 godina je svoje prihode povećala s milijun dolara na 70 milijuna dolara.

Kako? Za Alli recept je veoma jednostavan.

„Znam što prolazi, a što ne. Ono što mi zapravo prodajemo je samopouzdanje“, rekla je Alli za Forbes.

Alli_Webb_2

Dosljednost je ključ uspjeha

Niska cijena, brza i ljubazna usluga koju treba svaka žena, sigurno je doprinijela uspjehu, no ono što Alli smatra najvažnijim za svoj biznis je dosljednost.

Svaki njezin salon, bez obzira na to u kojem se gradu ili dijelu grada nalazi, izgleda isto. Zaposlenici u njenoj tvrtki prolaze iste treninge. Način rada je svugdje isti.

„Imamo program treninga za zaposlenike kojeg sam usavršavala tijekom godina. Prije nego stilist uopće dođe do audicije, odlazi na razgovor u naš odjel ljudskih resursa kako bi bili sigurni da ima dobru osobnost. Ne želi svaki stilist prati kosu klijentica ili biti dio našeg obiteljskog načina razmišljanja. Ali to je dio naše kulture“, objasnila je Alli za Inc.

Njezine klijentice dolaze samo na feniranje i frizuru – bez usluga bojanja, šišanja, manikure ili masaže. Danas brojni saloni nude različite usluge. Njezin salon nudi samo jednu.

„Prišlo nam je toliko različitih ljudi. Možemo prodavati mnogo toga, ali smo odlučili ostati čisti, dosljedni i savršeni. Ne morate uvijek slušati što vam drugi predlažu“, rekla je Alli za portal Inc.

Kako je njezin biznis rastao, Alli je odlučila uvesti i vlastitu liniju proizvoda za kosu – gelovi, lakovi, šamponi za suho pranje kose, četke za kosu… ali u njezinom salonu se još uvijek radi samo feniranje.

Usluge feniranja u salonima i njezini proizvodi za kosu nisu jedina stvar koje je razvila. Iako je trenutno dostupna u samo nekolicini gradova, njena kompanija DryBar je lansirala i aplikaciju pod nazivom „Dry on the Fly“, koja omogućuje korisnicama da putem svojih mobilnih telefona naruče uslugu feniranja u svom domu tako da lociraju njima najbližeg stilistu i dogovore termin.

„Svi žele sve napraviti jako brzo, tako da je ovo samo još jedna pogodnost koju naše klijentice cijene“, objasnila je Alli.

Alli_Webb_4

Brz uspjeh njenog biznisa ju je ispočetka malo zastrašio, no ubrzo se i tome prilagodila i ono što je naučila u ovih par godina je da se drži onoga u što vjeruje.

„Nikada se nisam zabavljala s idejom da dodam još koju uslugu, ali sam vidjela da to moja konkurencija radi. Neka.“

Da su njezina uvjerenja ispravna govori i podatak da je u SAD-u Alli i njena kompanija DryBar broj jedan na tržištu usluge feniranja kose, bez obzira na to što su nakon nje mnoge druge žene pokušale ostvariti njezin uspjeh.

„U DryBaru sreća klijentica je rezultat grupnog napora. Mislim da je to ono što nas više od bilo čega drži ispred konkurencije. Najbolji način kako možete osigurati da se klijentica vrati je da joj pružite najbolje moguće iskustvo. Ako nije zadovoljna sa svojom kosom, umjesto da zauzme obrambeni stav, stilist će tražiti pomoć kako bi popravio ono u čemu je pogriješio“, savjetovala je Alli Webb.

Ako imate želju pokrenuti svoj biznis, pokušajte s frizerskim salonom specijaliziranim za feniranje kose, možda čak i usred poslovnih zona u velikim gradovima. Sigurni smo da bi vam mnoge poslovne žene bile zahvalne.

PPUB-Disclaimer

Foto: DryBar FB

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

održivo poslovanje poduzetnika

Hrvatske poduzetnike u održivom poslovanju koče financije. ‘Održivost nije trošak nego...

Glavni razlog zašto se više hrvatskih malih i srednjih poduzeća (MSP) nije okrenulo održivom razvoju je nedostatak javnih poticaja, održivih financija,...