Kako kontaktirati poslodavca nakon prijave na oglas i osigurati si intervju?

Tko god je ikad tražio posao zna princip. Ugledate zanimljiv oglas za posao, ispunite obrazac ili pošaljete e-mail i nadate se da će netko vidjeti vašu molbu i barem vam odgovoriti da ne zadovoljavate uvjete.

No, činjenica je da se na svako slobodno radno mjesto prijavljuje stotine kandidata među kojima poslodavci moraju odabrati desetak s kojima će obaviti direktan razgovor. Pa kako se onda istaknuti među stotinama molbi, pogotovo ako znate da je posao savršen za vas?

Kako skrenuti pozornost potencijalnog poslodavca na sebe?

Kako biste skrenuli pozornost na sebe, morat ćete se malo potruditi. To znači da nakon što ispunite službenu molbu, odnosno prijavu za posao i pošaljete ju e-mailom, o svojoj molbi obavijestite osobu koja je zadužena za zapošljavanje u tvrtki u kojoj se prijavljujete za posao.

To su najčešće ili zaposleni u ljudskim resursima (ako se radi o većoj tvrtki) ili voditelji odjela odnosno direktori (ako se radi o manjim tvrtkama).

Dakle, dobro pročitajte oglas, istražite tvrtku i pokušajte odgonetnuti tko je osoba koja bi bila zadužena za zapošljavanje. Na oglasima za radna mjesta oglašenima na Hrvatskom zavodu za zapošljavanje često je navedena kontakt osoba za bilo kakve dodatne informacije. To je osoba koju biste trebali kontaktirati.

Ako ne možete odrediti tko bi bio zadužen za zapošljavanje u tvrtki, pokušajte nazvati i pitati kome biste mogli poslati svoj životopis, odnosno tko je zadužen za zapošljavanje u toj tvrtki. Ako ne možete dobiti ime neke osobe, idite na sigurno i pošaljite e-mail direktoru.

U e-mailu budite kratki i izravni. Kathy s Get a Job Tips savjetuje kako biste trebali sročiti e-mail osobi zaduženoj za zapošljavanje. Vaš bi e-mail trebao biti naslovljen na točno određenu osobu, trebao bi se referirati na oglas na koji ste se javili, ali i istaknuti zašto biste baš vi bili savršena osoba za to radno mjesto.

Stoga Kathy predlaže da e-mail izgleda otprilike ovako:

“Poštovani (ime osobe),

Upravo sam se prijavila za (radno mjesto), ali toliko sam zainteresirana za tu poziciju da sam vam se željela i direktno obratiti jer smatram da moje znanje i iskustvo savršeno odgovaraju vašim potrebama.

Tražite nekoga s (uvjeti iz natječaja). Kako možete vidjeti iz mog životopisa, ispunjavam sve navedene uvjete što sam i pokazala tijekom mog rada za (ime prethodnog poslodavca) te bih željela to isto napraviti i u vašoj tvrtki.

Voljela bih vam se osobno predstaviti u terminu koji vam najbolje odgovara. Kada bismo mogli dogovoriti susret? (predložite nekoliko termina).

Možete me kontaktirati na (broj mobilnog telefona ili e-mail). Najljepše se zahvaljujem na vašoj pozornosti te se nadam da ćemo se imati prilike upoznati i uživo.

Srdačan pozdrav, (vaše ime)”.

Nemojte zaboraviti priložiti svoj životopis, link na svoj profil na LinkedInu i, ako imate, ranije radove ili uspjehe.

“Nema problema da se kandidati obrate direktno osobi zaduženoj za zapošljavanje, ako je to učinjeno na informativan i pristojan način. Kathyn primjer je izvrstan jer pokazuje inicijativu i sposobnost da pokrenete proces”, prokomentirala je za Women in Adria savjetnica za životopise Donna Svei s Avid Careerist.com.

“Veoma mali broj kandidata učinit će taj, dodatni korak. Ako se voditelj ljudskih resursa ne želi baviti tim dodatnim e-mailovima, može ih jednostavno proslijediti osobi koja je zadužena za odabir kandidata. No, nije neuobičajeno da voditelj ljudskih resursa pročita e-mail i životopis te ga proslijedi osobi zaduženoj za odabir kandidata s napomenom o zanimljivom kandidatu. Ako se to dogodi, velika je vjerojatnost da će kandidat dobiti priliku za intervju”, pojašnjava Donna Svei.

Zato, želite li zaista neki određeni posao, pokažite dodatnu inicijativu i obratite se direktno osobi koja je zadužena za zapošljavanje. To će vas stajati nešto istraživanja po internetu ili poziv u tvrtku, a može rezultirati radnim mjestom i poslom koji vam savršeno odgovara.

Foto: 123rf

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

1 KOMENTAR

  1. Upravo sam takav samoinicijativan mail odn. poruku poslala i sad vidim da je to odlicna stvar iako sam u pocetku sumnjala u to da je to odobravajuce i korektno…
    Hvala.:-)

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

žensko vodstvo u državnim institucijama

Kako žene vode u državnim institucijama? Doznajte od njih samih

U državnim institucijama žene nisu često na visokim pozicijama, ali kad jesu, ističu se svojim specifičnim voditeljskim vještinama. U čemu se...
- Advertisment -