Kako napisati e-mail i dobiti odgovor od moćnih ljudi?

Mnogim je ljudima neugodno razgovarati putem telefona s osobom koju ne poznaju. Zato im je korištenje e-maila u svakodnevnoj komunikaciji uvelike olakšalo posao.

Međutim, da biste dobili odgovor na svoj e-mail, morate znati kome ga poslati i što u njemu napisati. A što ako ga želite poslati nekoj moćnoj osobi od koje tražite nešto ili im jednostavno želite prezentirati sebe, svoj posao ili svoju ideju?

Kako napisati e-mail i dobiti odgovor od moćnih ljudi?

Ljepota je e-mail poruka što ih je moguće brzo napisati i još brže poslati, a samo vas slanje ne košta gotovo ništa. Također, danas je veoma jednostavno saznati nečiju e-mail adresu. Bio taj netko predsjednik neke velike kompanije, države ili lokalnog gradskog vijeća.

No, čak i kad ga napišete i pošaljete, postavlja se pitanje – kako “natjerati” osobu da pročita to što ste poslali i pošalje vam odgovor?

Poduzetnik i pisac, Peter Sims, podijelio je s čitateljima Harvard Business Reviewa nekoliko zanimljivih savjeta, kako napisati e-mail i dobiti odgovor od moćnih ljudi.

Očekujte da ćete podbaciti

Sims ističe kako će u 50 do 90 posto slučajeva vaš e-mail biti zanemaren kad ga prvi put pošaljete. No, to vas ne treba obeshrabriti. Činjenica je da ćete se ipak morati malo potruditi ne biste li skrenuli pozornost na sebe.

Potražite e-mail adresu

Danas je veoma jednostavno pronaći nečiju e-mail adresu. U većini slučajeva ona glasi “[email protected]” odnosno, ako se radi o poduzetnicima “[email protected]”. Pogledajte na web stranicama ili jednostavno možete nazvati direktno tvrtku i zamoliti mogu li vam dati e-mail adresu osobe kojoj se želite javiti. U većini slučajeva, radije će vam dati e-mail adresu nego broj telefona.

Budite uporni, ali pristojni

Želite li skrenuti pozornost na sebe, a prvi e-mail je ostao nepročitan, ponovite ga za dva dana. No, ako ni nakon trećeg ili četvrtog e-maila nema nikakvog odgovora radije odustanite nego da vas prijave da šaljete spam.

Pažljivo birajte vrijeme

Ciljate li na moćnu osobu koja je veoma zaposlena, vodite računa i o vremenu kad šaljete e-mail. Radije ga pošaljite krajem tjedna, pred vikend, jer većina šefova i direktora tada ima više vremena da se pozabave “čišćenjem” svog elektronskog pretinca.

Budite kratki i jasni

U svom e-mailu budite kratki i jasni, bez prevelikog okolišanja ili kompliciranja. Jasno recite što želite i kako se može stupiti u kontakt s vama. Što je poruka jasnija, veće su šanse da na nju netko i odgovori.

Business coach i rent-a-manager Goran Blagus otkrio nam je što on čini kako bi privukao pozornost neke moćne osobe.

Istražite osobu

Blagus ističe da se  prije samog slanja poruke dobro istraži kome se obraćate. Pretražite društvene mreže, portale, LinkedIn kako bi dobili sliku što je toj osobi važno i dojam kako komunicirati s tom osobom.

Tražite dozvolu za komunikaciju

“Inicijalna poruka MORA imati jedan cilj – dobiti dozvolu za daljnju komunikaciju. Nikako ne prodavati, gnjaviti sa “mi smo… i možemo… jer vam je bitno…”. Praksa pokazuje kako je puno bolje prvi kontakt usmjeriti na dobivanje dozvole za daljnju komunikaciju, nego ODMAH nuditi tj. prodavati svoju uslugu”, ističe Blagus.

Tehnika “nisam siguran/sigurna”

Na kraju, Blagus nam je otkrio i jednu tehniku koju i on koristi kad želi dobiti odgovor od neke moćne osobe.
“Jedna od tehnika koju možete koristiti je “nisam sigurna” pristup. Radi se o jednostavnoj formuli koja daje relativno dobre rezultate (uspješnost oko 60%) i glasi ovako: … nisam sigurna koliko Vam je bitno te ako nije, ispričavam se na smetnji. U slučaju da Vam je ipak bitno, cijenila bih kada biste mi radi ”, savjetuje na kraju Blagus.

I, naravno, nemojte očekivati čuda. U većini slučajeva nećete dobiti nikakav odgovor ili ćete dobiti automatski odgovor. No, u nekih 2 posto slučajeva netko će vam se javiti, a to onda može značiti početak ugodne i plodne suradnje.

foto:123.rf

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Što rast cijena goriva znači za građane?

Cijena goriva u zadnjih nekoliko mjeseci draštično se povećala, a za sobom povlači poskupljenja drugih proizvoda. Povećani troškovi života mnogim su...
- Advertisment -