Završila je ludnica! Evo što nas Black Friday može naučiti o komunikaciji s potencijalnim kupcima!

Najprometniji shopping dan u godini je iza nas. No od jednog dana, ludilo se proširilo na tjedan i više dana. Pa smo tako ove godine mogli svjedočiti Pre-Black Friday akcijama koje su započele i dva tjedna prije samog Crnog petka.

Kada je započeo u Americi, označavao je početak Božićnog šoping razdoblja, a danas je Black Friday prisutan u cijelom svijetu. Iako možda do sada nije bio toliko popularan na našim prostorima, u zadnjih par godina sve više vidimo „Black Friday kampanje i popuste“. Dok je u početku ovaj dan također značio čekanje u nepreglednim redovima i gužve prilikom plaćanja u fizičkim poslovnicama, posljednjih godina kupovna groznica preselila se online.

Prodaja ne smije biti jedini cilj

No, kada klijente pitam što im je cilj Black Friday kampanje, svi jednoglasno odgovore „povećana prodaja“.

Naravno, to je neupitno. Ali što je još dodatno vrijedno i dugoročnije što se može „izvući“ iz Black Friday kampanja? – Prikupljanje nove baze kontakata i njegovanje odnosa s postojećom bazom.

Postojeća baza email kontakata je vaše veliko bogatstvo koje vam nitko ne može oduzeti. Mogu jedino kontakti sami odlučiti napustiti vas ako ste im dosadni, naporni, nerelevantni… Kao što doma čuvate i pazite i mazite sve što vam je vrijedno, isti pristup primijenite na svoju newsletter bazu pretplatnika.


Pročitajte više: I nakon 50 godina svi ga žele – Email nije samo opstao nego je postao jednim od najvažnijih marketinških alata


Vaši kontakti su vaši prijatelji

Recimo da organizirate super tulum, hoćete li prvo pozvati svoje kontakte ili ljude s ceste koje niste nikad ni upoznali? Naravno da ćete prvo pozvati vaše kontakte. Zašto to onda isto ne učiniti i s marketinškim promocijama?. Zašto ne Pre-Black Friday promociju učiniti dostupnom ponajprije za vaše vjerne kontakte u bazi i tako im pokazati da oni imaju prioritet i poseban tretman baš zato što su vam dali svoje povjerenje kada su vam ostavili svoje kontakt podatke. To je obostrano zadovoljstvo. Ja tebi kontakt, a ti meni koristan sadržaj i posebne uvjete za kupovinu.

Na većini web formi za prijavu za newsletter stoji; „Ostavite nam svoju email adresu i budite prvi koji će imati dostup do posebnih ponuda i akcija“… Ako ste to obećali, kada ste tražili da vam se udjeli ta email adresa, red je da onda to obećanje i ispunite. I zaista tom zatvorenom krugu ljudi ponudite poseban tretman, prije nego ćete to učiniti dostupnim svima ostalima.

Kako to napraviti u online svijetu?

Za postojeću bazu newsletter pretplatnika otvorite posebne kodove za popust i pošaljite ih personalizirano emailom kao SPECIAL PRE-BLACK FRIDAY SALE samo za newsletter pretplatnike. Njima prvima omogućite da obave kupovinu po sniženim cijenama, dok su još zalihe proizvoda dostupne i ako ste u mogućnosti dajte im malo bolji popust nego što će to biti za ostale. Koristeći taj popust kôd u Pre-Black Friday tjednu na webshopu, vaši newsletter pretplatnici ostvarit će popust koji još nije javno dostupan za ostale web posjetitelje.

No da ne bi u tom Pre-black Friday tjednu „izgubili“ dodatan prihod od prodaje koji su vam mogli donijeti vaši potencijalni kupci koji još nisu newsletter pretplatnici, za takve koji se nađu na vašem webu neovisno jesu li već dio vaše newsletter baze, njih animirajte da se prijave na newsletter kako bi zaprimili svoj Black Friday popust. Odmah nakon prijave na newsletter popust im automatski dolazi u Welcome emailu. Ovu promociju, „Prijavite se na naš newsletter i prvi iskoristite Black Friday popuste“ objavite i na drugim digitalnim komunikacijskim kanalima. 

Black Friday je zaista dobar moment za iskoristiti u svrhu izgradnje nove baze, odnosno rast postojeće baze. Vjerujem da svatko tko je naumio kupiti nešto na vašem webu, iako nije do sada bio prijavljen na vaš newsletter, ako mu ponudite poseban popust u Pre-Black Friday tjednu, to će i učiniti.


Pročitajte više: Kako emailom privući pozornost primatelja i dobiti odgovor?


Ne zaboravite ni na druge posjetitelje

Na sam dan Black Friday-a, popust otvorite za sve web posjetitelje, neovisno o uvjetu jesu li ili nisu prijavljeni na newsletter. Te tijekom cijelog vikenda ali i Cyber Monday-a ima još dovoljno vremena da „uberete“ dodatne konverzije. Također i tada ne zaboravite na potencijal rasta vaše newsletter baze pa na kontakt formi u procesu kupovine, dodajte check-box za prijavu na newsletter.

Pored isključivo kratkoročnog „Quick -Win“ skupljanja konverzija, ovakav pristup kampanjama donosi stvaranje dugoročne vrijednosti za vaš brend. Nakon toga nećete samo sjesti i čekati sljedeći Black Friday, jer imat ćete puno posla newsletterom animirati i motivirati vašu novu bazu kontakata tijekom cijele godine da nešto kupe od vas, ali će i korist od toga biti dugotrajnija.

Napisala: Martina Šepić, Managing Partner & Director, Webpower Adria d.o.o

Foto: Canva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

FABUspot zagreb

Jeste već primijetile novo cool mjesto u Ilici? Evo o čemu...

Regionalno poznati beauty multibrend FABUspot svečano je otvorio jedinstvenu parfumeriju i studio u centru Zagreba. Na čak 400 kvadrata i dvije...
- Advertisment -