Kako napustiti korporativni svijet i pokrenuti vlastiti biznis?

Želite pokrenuti vlastiti biznis i napustiti korporativni svijet? Niste jedine jer to je globalni trend koji je prisutan i u Hrvatskoj. Wendy Kerr je coach i mentor specijaliziran za upravo takve žene- pomaže im u tranziciji iz korporativnog u svijet poduzetništva.

Wendy je jedan od naših partnera u članskom programu koji uskoro počnje, pa evo prilike da ju bolje upoznate. Njezin biznis se prigodno zove Corporate crossovers, a upravo je izdala i knjigu pod istim imenom koju možete kupiti na Amazonu.

Žene žele pokrenuti vlastiti biznis zbog loše korporativne klime

Prema istraživanju koje je provela na 300 žena koje su napustile korporativni svijet i pokrenule vlastiti biznis razlog broj jedan je frustracija lošim okruženjem.

“Ne žele više tolerirati uredsku politiku, birokraciju, igre iza leđa, izokretanje korporativnih vrijednosti, loše vodstvo, odluke koje se donose pa ukidaju, veliki pritisak, duge sate na poslu samo kako bi se bilo na poslu, nerazumne zahtjeve, rokove i budgete,…..Odluče da mogu bolje i odu.”

Ipak, put od donošenja odluke o odlasku do pokretanja vlastitog biznisa može trajati mjesecima, čak i godinama. Frustracija, razočaranje i osjećaj da mogu bolje se kumuliraju tijekom vremena i prerastu u odluku o odlasku.

Wendy kaže da se obično dogodi neki značajni događaj u životu zbog kojeg sagledaju svoj život i shvate da su nezadovoljne. “Događaji koje život baci pred nas često nas natjeraju da sagledamo i preispitamo trenutne okolnosti. To može biti bolest, smrt bliske osobe, raspad braka ili neki drugi neočekivani događaj zbog kojeg ćemo jasno i hrabro sagledati svoju trenutnu situaciju. Tada smo manje tolerantne, osjećamo da naš život vrijedi više i postanemo frustrirane jer ne živimo život svojih snova. Pitamo se je li to što radimo vrijedno.

Stanemo i počnemo sa iskrenim preispitivanjem.

Odjednom se beskonačni sastanci, prepirke oko budgeta ili nekih odluka čine bezvrijedni i nevažni prema smislu našeg života. Ženama često kad dobiju vlastitu djecu uredska politika i podmetanja liče na dječju igru na igralištu. Ova saznanja probude žene i one kreću drugim putem” dodaje.

“Pretresaju” sve što rade, vrijednost toga i važu ima li smisla i dalje to raditi. Počnu se pitati što bi drugo mogle raditi. Razmišljanje o promjeni posla se ne čini kao nešto što će pomoći i tada se rodi ideja o pokretanju vlastitog biznisa. To onda nije priča o ambicioznoj poduzetnici koja želi promijeniti svijet, nego prije o ženi koja želi promijeniti način na koji radi.” kaže

pokrenuti vlastiti biznis
Wendy Kerr, Corporate Crossovers

Tri faze koje morate proći ako želite pokrenuti vlastiti biznis

Prema istraživanju koje je Wendy Kerr provela u Velikoj Britaniji i SAD-u, 68% žena u vlastitom biznisu zarađuje manje nego na zadnjem poslu. Unatoč tome, dvije trećine njih ne bi se vratile natrag, niti za više novaca. Previše im vrijedi sloboda, fleksibilnost i kontrola nad vlastitim životom.

Prilikom prelaska iz korporativnog svijeta u poduzetništvo, Wendy preporuča da prođete kroz ove 3 faze:

1. Jasna vizija

Što je jasnija vizija vaše ideje, to će vaš potencijalni kupac ili klijent bolje razumjeti da treba vaš proizvod ili uslugu jer zbunjeni kupac nikad ne kupuje. Možete li jasno odrediti tko je vaš kupac, koji problem mu vi rješavate i i zašto ste vi bolji od svega što već postoji na tržištu?

Također morate jako dobro znati zašto pokrećete vlastiti biznis. Je li to da ostavite trag, da budete financijski neovisni ili želite imati više fleksibilnosti u životu? To će vam pomoći da na pravi način postavite svoj biznis.

2. Samopouzdanje

Je li vaša ideja dovoljno dobra da bi dali otkaz? Testirajte svoju ideju sa potpunim strancima. Jesu li koristi od vašeg proizvoda/usluge dovoljno dobre, postoji li dovoljno jaka potražnja, kako stojite u usporedbi s konkurencijom, koja cijena je primjerena da bi pokrili troškove i ostvarili dobit? Ovo istraživanje će vam pomoći da još bolje razradite svoju ideju i dat će vam dodatno samopouzdanje za ulazak u poduzetništvo.

Koliko ste sigurni da imate prave vještine za vođenje biznisa? Istražite koje su to vještine i usporedite ih sa svojim vještinama.  Odlučite hoćete li se dodatno usavršavati ili ćete taj dio povjeriti nekome da radi za vas.

3. Posvećenost

Morate napraviti poslovni plan. Živi dokument koji komunicira vašu ideju, potvrđuje vaše istraživanje i u detalje razrađuje način poslovanja i dolaska do kupaca/klijenata. Najvažniji dio poslovnog plana su financije, koje moraju dokazivati održivost biznisa. Izrada poslovnog plana omogućava vam da naučite više o vašoj poslovnoj prilici i vidite da li ju uopće želite provesti u djelo.

Iskoristite vrijeme dok ste još zaposleni i imate primanja za izradu poslovnog plana i povećanje samopouzdanja za izlazak iz korporativnog svijeta u poduzetništvo.

Kako doći do ideje za biznis?

Wendy je otkrila da ideje za biznis obično dolaze na četiri načina:

pokrenuti vlastiti biznis

1. Slijedite svoju strast

Kada ste strastveni oko nečega, obično o tome volite pričati. Želite saznati više o tome, volite o tome razmišljati i baviti se time. Često ćete imati i dosta znanja o svojoj strasti.

Najlakši način za pronaći ideju za biznis je razmisliti što volite raditi. Je li to jedrenje, kuhanje, neuroznanost ili nešto drugo? Jeste li nešto posebno voljeli dok ste bili mlađi, ali je ta strast pala u zaborav dok ste gradili karijeru, obitelj ili oboje? Ili je to nešto posve novo što vas oraspoložuje, diže energiju i čini sretnima?

2. Riješite vlastiti problem

Mnogo ideja za biznis se razvije iz potrebe osnivača. Trebaju neku uslugu ili proizvod, a oni jednostavno ne postoje. Ili su frustrirani s postojećim proizvodom ili uslugom i imaju ideju kako da ih poboljšaju.

Korist od ovakve ideje za biznis je što osobno poznajete problem koji pokušavate riješiti. Vjerojatno ćete znati i druge ljude s istim problemom što će vam omogućiti da dobijete veće razumijevanje problema i kako ga riješiti.

3. Iskoristite svoje znanje i iskustvo

Ono što već radite također možete pretvoriti u biznis. Nastavak karijere u profesiji, ali umjesto da radite za korporaciju kao zaposlenik, radite za sebe. Iskoristite svoje znanje, iskustvo i kontakte da bi kreirali svoj biznis kao freelancer, internim manager ili konzultant.

Za mnoge je ovo najmanje rizična opcija jer već imate potrebne vještine i iskustvo. Ako volite svoj posao, ali vam teško pada okruženje u kojem radite, ovo je rješenje za vas.

4. Trenutak prosvjetljenja

Nema ga kad  ga trebamo, uvijek dolazi dok smo pod tušem! U tom trenutku sve je odjednom savršeno jasno i jednostavno znate da je to prava ideja za biznis. Ako nemate ideja, a trenutak prosvjetljenja ne nailazi, vrijeme je da osvježite svoj način razmišljanja. Najjednostavnije je promijeniti podražaje koji dolaze do vašeg mozga, odnosno napravite nešto drugačije i probajte nešto novo.

Sretno i samo hrabro!

Foto: 123rf

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

6 KOMENTARI

  1. Pozdrav,
    Već duže vrijeme razmišljam o pokretanju vlastitog biznisa upravo iz razloga što bih željela više fleksibilnosti i slobode. Naravno svjesna sam da vlastiti biznis znači i veću odgovornost od uredskog posla. Prateći članke na internetu o zanimljivim poslovnim idejama, dopala mi se ideja o otvaranju samoposlužne praonice rublja. Budući da nemam nikakvog iskustva u franšiznom poslovanju dobro bi mi došao svaki koristan savjet. Kontaktirala sam više brendova i za sada mi se ponuda brenda Speed Queen Investor čini najprivlačnijom. Međutim, željela bih čuti mišljenja iskusnijih u ovom poslu. Je li netko možda već otvorio praonicu s njima i kakva su iskustva? Evo njihovog web sajta: http://speedqueeninvestor.com/hr/concept
    Svi savjeti i mišljenja o ovom brendu i, općenito, o otvaranju samoposlužne praonice rublja su dobrodošli. Unaprijed zahvaljujem!

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

p&g mamforce

Direktorica P&G: ‘Potencijal treba njegovati, a dobar kadar zadržati’

Svako radno okruženje ima svoje specifičnosti i svoje izazove. Male tvrtke, žensko poduzetništvo, velike kompanije, multinacionalne korporacije. Što je teže i...
- Advertisment -