Što znati prije nego uvedete četverodnevni radni tjedan?

O uvođenju četverodnevnog radnog tjedna sve se više priča. Radnici su oduševljeni idejom trećeg dana vikenda koje će moći provesti s dragim ljudima i baveći se različitim hobijima, a Island je ovaj model već testirao uz vrlo uspješne rezultate.

Naravno, svaka promjena koja se uvodi u rad tvrtke zahtjeva određene pripreme, pa tako i smanjenje radnog tjedna. Glavno je pitanje – kako uvesti ovaj model rada, a pritom ne preopteretiti radnike u četiri radna dana?

Misija: poboljšanje dobrobiti radnika

Osnovni argument za uvođenje četverodnevnog radnog tjedna jest povećanje slobodnog vremena radnika, kao i poboljšanje njegovog općeg fizičkog i mentalnog zdravlja. Kao što je testiranje modela na Islandu pokazalo, radnici su sretniji i produktivniji na poslu, a dodatan su slobodan dan većinom koristili za druženje i fizičku aktivnost, izvještava BBC.


Pročitajte više: Island je testirao četverodnevni radni tjedan – rezultati su oduševili sve!


Preraspodjela radnih zadataka

Naravno, za uspješnost četverodnevnog radnog tjedna potrebno je provesti jako dobru preraspodjelu radnih zadataka kako bi svi zadaci bili odrađeni na vrijeme, no pripaziti da radnik ne doživljava dodatan stres zbog kojega će izgorjeti na poslu. Je li rješenje povećati broj zaposlenih, izmijeniti zaduženja ili pak nešto treće, pitanje je na koje svaka tvrtka za sebe daje odgovor.

Eksperiment s Novog Zelanda pokazao je kako ovo nije lak zadatak, te iako su neki zaposlenici uživali u nešto dinamičnijoj radnoj atmosferi i rado uzimali kraće pauze, drugi su pak novonastalu situaciju doživjeli previše stresnom i napornom, izvještava Human Resources Director. Iako su takvi radnici bili u manjini, i njihove potrebe treba uzeti u obzir.


Pročitajte više: HR stručnjakinja o uvođenju četverodnevnog radnog vremena: Ne treba forsirati nijedan model, važna je fleksibilnost poslodavca i zaposlenika


Razvoj i implementacija novih tehnologija

Uvođenje četverodnevnog radnog tjedna odlična je prilika da se pokaže moć tehnološkog napretka. Već godinama slušamo o različitim tehnološkim inovacijama kojima je svrha olakšati različite radne zadatke, te bi implementacija odgovarajućih hardverskih i softverskih rješenja zaista mogla preobraziti rad kakav poznajemo.

Štoviše, ovo ne bi bio prvi put. U SAD-u krajem 19. stoljeća u tvornicama je radni tjedan od 100 sati predstavljao standard. Zahvaljujući tehnološkom napretku i olakšavanju same prirode posla, uveden je radni tjedan od 40 sati koji se diljem svijeta provodi i danas u različitim sektorima.

Prirodan prijelaz u novu poslovnu eru

U prijevodu, smanjenje radnog tjedna s pet na četiri dana nije ništa novo niti radikalno, već jednostavno predstavlja prirodan prijelaz u novu poslovnu eru.

Iako se o automatizaciji radnih zadataka često govori kao o nečem negativnom, cilj ovih procesa je prebacivanje repetitivnih zadataka na tehnologiju, što znači da se radnik može posvetiti srži svojeg posla koji će konačno biti kvalitetnije i kreativnije odrađen. Upravo se zato tehnologija često ističe kao ključna u implementaciji četverodnevnog radnog tjedna, kao i drugih noviteta koji će poboljšati zadovoljstvo i smanjiti stres radnika.

Foto: Canva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -