Karlovčanke grade male, ali uspješne poduzetničke priče

U Karlovačkoj županiji raste broj žena koje se odlučuju na samozapošljavanje. Poduzetnice sada trebaju razmišljati o razvoju poslovanja s povoljnim načinom financiranja

U posljednje tri godine raste zanimanje građana Karlovačke županije za samozapošljavanje. Mjere samozapošljavanja Hrvatskog zavoda za zapošljavanje u toj je županiji prošle godine koristila dvadeset i jedna žena. Novim je poduzetnicama time odobreno 724.000 kuna bespovratnih sredstava. Novoosnovana poduzeća bave se raznovrsnim uslužnim djelatnostima – od frizerskih preko krojačkih usluga do grafičkog dizajna. Tu su i socijalna skrb sa smještajem za starije i nemoćne osobe te logopedska djelatnost.

„Dio nezaposlenih sami si otvaraju radno mjesto. U prva tri mjeseca ove godine zaprimili smo 35 zahtjeva za mjeru samozapošljavanja, od čega je 10 poslovnih planova budućih žena poduzetnica. Uz trend povećanja predanih zahtjeva drago nam je da bilježimo uspješno poslovanje poduzetnica koje su među prvima koristile mjeru za samozapošljavanje. U 2016. godini primili smo 19 poslovnih planova žena poduzetnica, a 15 poslovnih subjekata i danas je aktivno“, kazala je Mateja Jakšić, rukovoditeljica Odsjeka za mjere aktivne politike u Područnom uredu Karlovac HZZ-a.

Mateja Jakšić, HZZ

Samozapošljavanjem buduća poduzetnica može dobiti bespovratna sredstva u vrijednosti do 55.000 kuna. Uz potpore za samozapošljavanje i zapošljavanje, HZZ poduzetnicama nudi potpore za usavršavanje, obrazovanje nezaposlenih, osposobljavanje na radnom mjestu, stručno osposobljavanje za rad bez zasnivanja radnog odnosa, javne radove, potpore za očuvanje radnih mjesta te mjeru „Stalni sezonac“.

„Gospodarstvo Karlovačke županije izrazito je dinamično. Ostvaruje stalni rast, povećava izvoz i stvara proizvode dodane vrijednosti među kojima se ističu oni izvorni te proizvodi visoke tehnologije. U Karlovačkoj županiji potičemo i razvoj ženskog poduzetništva. Iako je riječ većinom o malim poduzećima, ona se polako i stabilno uspješno razvijaju. Ženama koje tek ulaze u poduzetništvo, nudimo usluge Razvojnog centra Karlovac. Taj naš poduzetnički inkubator omogućuje razvoj poduzetništva u Karlovačkoj županiji i povećanje konkurentnosti naših poduzetnika“, kazao je Zlatko Kuzman, predsjednik Županijske komore Karlovac Hrvatske gospodarske komore.

Zlatko Kuzman, HGK

Na konferenciji „Mogućnosti financiranja za poduzetnice“ u Karlovcu na kojoj su sudjelovale poduzetnice i žene koje žele zakoračiti u poduzetništvo, istaknuto je kako povoljne oblike financiranja razvoja poslovanja poduzetnicama nude Hrvatska banka za obnovu i razvitak te Hrvatska agencija za malo gospodarstvo i investicije.

„Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije podupire jačanje konkurentnosti malog i srednjeg poduzetništva kroz financiranje njihovog poslovanja i razvoja izdavanjem jamstava za odobrene kredite, dodjelom bespovratnih sredstava, mikro kreditiranjem, te poticanjem investicija, a također i pružanjem financijske potpore inovativnim i tehnološki usmjerenim tvrtkama u Republici Hrvatskoj kroz inovacijske programe. Naša selekcija poduzetničkih projekata temelji se na odabiru kvalitetnih ideja, perspektivnih poslovnih planova i pozitivnih financijskih pokazatelja“, istaknula je Marijana Oreb, članica Uprave HAMAG-BICRO-a.

Draženka Draženović Kostelac, voditeljica Područnog ureda HBOR-a za Liku predstavila je HBOR-ov program kreditiranja Žene poduzetnice, namijenjen poticanju osnivanja i razvoja poslovanja malih i srednjih gospodarskih subjekata kojima upravljaju i koja su u većinskom vlasništvu žena. Krediti se odobravaju do iznosa od 700.000 kuna i sredstvima se može financirati do 100 posto predračunske vrijednosti ulaganja bez PDV-a, a mogu se koristiti za niz namjena – od osnivačkih ulaganja do razvoja proizvoda i izvoza. Za veća ulaganja, žene poduzetnice mogu koristiti druge kreditne programe HBOR-a, ali u tom slučaju trebaju imati minimalno 15 posto vlastitog učešća.

Draženka Draženović Kostelac, HBOR

„HBOR je do sada po programu Žene poduzetnice odobrio više od pet stotina kredita u ukupnom iznosu većem od 230 milijuna kuna. Radi se o vrlo povoljnim sredstvima koja se odobravaju na rok od 12 godina uz kamatnu stopu od 2 posto. Uključenjem u EIB-ovu Inicijativu za zapošljavanje mladih, HBOR krajnjim korisnicima kredita koji zapošljavaju i/ili će zaposliti mlade osobe omogućuje i pogodnost u vidu dodatnog sniženja kamatne stope za 0,50 postotnih bodova, a sniženje kamatne stope od 0,572 postotna boda mogu ostvariti inovativne poduzetnice (po InnovFin kriterijima) što znači da u konačnici mogu koristiti ova sredstva i po još nižoj kamatnoj stopi“, kazala je Draženka Draženović Kostelac.

Marija Rukljač, Raiffeisen leasing

Kako što povoljnije financirati svoj poduzetnički poduhvat, sudionike konferencije savjetovali su i predstavnici Raiffeisen banke te Raiffeisen Leasinga. Predstavljena su i rješenja za bolju organizaciju poslovanja.

„Danas možemo uz niske troškove poslovati još brže i jednostavnije zahvaljujući suvremenim alatima za organizaciju poslovanja. Među njima je i Salonize, aplikacija koja služi za upravljanje poslovanjem u uslužnim djelatnostima. Pristupa joj se putem interneta, a donosi potpuni pregled poslovanja – od popunjenosti termina po zaposlenicima i vrstama usluga do potrošnje materijala i ostvarene zarade“, kazala je Natalija Zastavnik Crnički, direktorica tvrtke Salonize. Razvoj istoimene aplikacije sufinanciran je iz EU fondova, tj. Europskog fonda za regionalni razvoj.

Konferencija „Mogućnosti financiranja za poduzetnice“ održava se diljem Hrvatske – od Osijeka do Dubrovnika. Organizatori karlovačke konferencije su Institut za razvoj ženskog poduzetništva Adria te mreža poduzetnica i poslovnih žena Women in Adria, a sponzori su HAMAG-BICRO, HBOR, RBA i Salonize.

Foto: Martina Cvek

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

oporezivanje napojnica

Napojnice se oporezuju? Da, ako plaćate karticom

Udruga Glas poduzetnika ovim se putem želi osvrnuti na regulaciju poreznog tretmana napojnica. S obzirom na sve češće korištenje kartičnog plaćanja...