Katica Hauptfeld i Elizabeta Planinić proglašene najboljim hrvatskim poduzetnicama

Inspirativnom poduzetnicom godine proglašena je Katica Hauptfeld, a najboljom u kategoriji Mikro poduzetnice Elizabeta Planinić. Finalistkinje za nagrade najboljim poduzetnicama pokazale su da žene uspješne poduzetničke projekte pokreću diljem Hrvatske. Pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo, rad i poduzetništvo Grada Zagreba, Mirka Jozić, najavila je pokretanje poduzetničkog inkubatora na Zagrebačkom velesajmu.

Na Svjetski dan poduzetnica proglašene najbolje hrvatske poduzetnice

Na Svjetski dan poduzetnica dodijeljene su nagrade najboljim hrvatskim poduzetnicama. Inspirativnom poduzetnicom godine proglašena je Katica Hauptfeld čija je tvrtka Katarina-line iz Opatije jedna od pet najuspješnijih hrvatskih turističkih agencija te vodeća agencija za krstarenja Jadranom s 35 djelatnika te flotom od preko 50 brodova.

Među finalistkinjama bile su i Bernarda Cecelja iz  Pušćina koja je 1998. pokrenula tvrtku Bernarda, a danas kao vlasnica dviju tvornica i 5 poduzeća zapošljava 200 ljudi, Branka Hitner čija tvrtka Carta iz Osijeka zapošljava 22 ljudi i velik dio proizvedenih vrećica za prehrambenu i građevinsku industriju uspješno izvozi, te Jasna Nemčević čija se Spider grupa iz Pitomače sastoji od 5 povezanih društava specijaliziranih za uzgoj, preradu i opremanje proizvoda na bazi ljekovitog i aromatičnog bilja, a koja zapošljava 125 radnika i velik dio proizvoda izvozi.

U kategoriji Mikro poduzetnice godine nagradu je dobila Elizabeta Planinić koja u Zagrebu vodi tvrtku Greca Centar te obrt Čuvar sjećanja, a finalistkinje u toj kategoriji bile su i Tarja Krehić iz Odvjetničkog ureda Krehić te Valentina Salaj Ćetković s tvrtkom Valzor iz Zagreba.

najbolje_hrvatske_poduzetnice_mikro_poduzetnice

„Ono što nam otkrivaju priče ovogodišnjih finalistkinja, jest da su one svoj uspjeh gradile od nule – većina bez ozbiljnog kapitala iza sebe i bilo kakve druge infrastrukture. Posebno nas oduševljava činjenica da njihove priče stižu iz manjih mjesta i različitih dijelova zemlje – od Slavonije do Jadrana. Žene, poznato je, biznis razvijaju sporije, tj. s manje rizika, ali tako građeno poduzetništvo ima veće šanse za uspjeh na duge pruge. Tako su neke naše finalistkinje iz svojeg malog posla razvile obiteljske tvrtke koje danas zapošljavaju njihovu djecu te lokalnu zajednicu. Dodjelu nagrada pokrenuli smo ne samo kako bismo nagradili najuspješnije poduzetnice, nego i kako bismo njihove priče predstavili široj javnosti. Nadamo se da će upravo te priče nekim ženama biti nadahnuće da zakorače u poduzetništvo“, kazala je Ivana Matić, osnivačica mreže poslovnih žena Women in Adria.

Trenutačno 37 posto poduzetnika u Hrvatskoj čine žene. Kako bi se ono nastavilo uspješno razvijati, poduzetnice traže potporu nadležnih institucija. Uz pojednostavljivanje birokracije što treba poduzetništvu u cjelini, poduzetnice traže promjenu uvjeta po kojima se danas dodjeljuju potpore poduzetnicama, te potporu koja bi im olakšala brigu za djecu i kućanstvo, primjerice da ti troškovi budu porezna olakšica.

Pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo, rad i poduzetništvo Grada Zagreba Mirka Jozić najavila je pokretanje poduzetničkog inkubatora na Zagrebačkom velesajmu. Prostirat će se na 7000 četvornih metara i u sklopu njega će raditi dječji vrtić.

Dodjelu nagrada organizirali su mreža poslovnih žena Women in Adria, Razvojna agencija Zagreb i Hrvatska gospodarska komora uz pokroviteljstvo Grada Zagreba. Generalni sponzor je Privredna banka Zagreb, a zlatni Vipnet. Službeni revizor dodjele nagrada je revizorska kuća Crowe Horwath.

najbolje_hrvatske_poduzetnice_Ivana-Matić_Mirka_Jozić

Foto: Prorsus komunikacije

PROČITAJTE JOŠ:

1 KOMENTAR

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

orka grupa

Povezali se Fisherija, the meat, Wine&Friends i Mesoprerada

Dobro poznata društva Bosnić, Fisherija, Slavonica i LU-MA Ekskluziv povezali su se u ORKA Grupu kako bi zajednički osnažili tržišnu poziciju...