Konačno dokazano da je majčinska krivnja zaposlenih mama nepotrebna

Odavno su već prošla vremena kada su majke bile kod kuće s djecom, dok su samo očevi radili. No, zabrinutost majki oko svoje djece se nije promijenila nimalo. Dok su prije imale svoju djecu ‘na oku’ gotovo cijeli dan, danas je to nemoguće budući da rade po 8 i više sati dnevno.

Svaka se od tih majka, kada ujutro ode na posao, boji hoće li njihovo odsustvo imati negativan utjecaj na djecu. Rezultati jednog istraživanja pokazali su da se nemaju oko čega brinuti.

Zaposlene majke imaju uspješnije kćeri i brižnije sinove

Rezultati istraživanja provedenog od strane Harvard Business Schoola, pokazali su da kćeri zaposlenih majki koje su radile barem jednu godinu imaju veće šanse za zaposlenjem, a s time povezano i veće šanse da napreduju na vodeće pozicije. Isto tako, istraživanje je pokazalo da kćeri zaposlenih majki provode više vremena na poslu (otprilike 45 minuta tjedno), te da na godišnjoj razini zarađuju više od kćeri kućanica.

Istraživanje je provedeno na temelju nacionalnih istraživačkih podataka i na temelju anketnih podataka prikupljenih u sklopu Međunarodnog društvenog anketnog programa iz 2002. i 2012. godine, kojim su se prikupljali reprezentativni podaci o muškarcima i ženama iz 24 zemlje svijeta. U ovo međunarodno istraživanje nije uključena Hrvatska, ali je Slovenija, kao nama najbliža država.

Osim podataka o kćerima zaposlenih majki, istraživanje je pokazalo da njihovo zaposlenje izvan doma ima utjecaj i na sinove. Iako rezultati nemaju veze sa zaposlenjem, kao ni sa zaradom na poslu, pokazali su da će njihovi sinovi provesti više vremena (otprilike oko jedan sat tjedno više) brinući se za svoju obitelj i obavljajući kućanske poslove, od sinova kućanica.

„Mislim da zaposlene majke stvaraju okružje u kojem se stvaraju stavovi njihove djece o tome što je primjereno za djevojčice, a što za dječake“, rekla je Kathleen McGinn, profesorica s Harvarda i vodeća autorica istraživanja, za Quartz.

Kako je u ovoj studiji navedeno, i prijašnja su istraživanja pokazivala da djeca zaposlenih majki imaju jednaka, ako ne i bolja, akademska postignuća, ali i opće ponašanje i vladanje u školi. Jedno je istraživanje zaključilo i da djeca zaposlenih majki uče na ponašanju roditelja, odnosno, stvaraju obrasce ponašanja koje će kasnije upotrijebiti u raznim situacijama i odlukama u životu.

Ovo je istraživanje pokazalo da odrasli sinovi i kćeri zaposlenih majki pokazuju i viši stupanj egalitarnih rodnih stavova od djece kućanica, kao i veće obrazovanje.

Budući da društvo zaposlenim majkama nameće mišljenje da će njihovo odsustvo iz kuće rezultirati negativnim posljedicama, ako je vjerovati ovom istraživanju, nemaju se oko čega brinuti.

Foto: 123rf, Pixabay

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

žensko vodstvo u državnim institucijama

Kako žene vode u državnim institucijama? Doznajte od njih samih

U državnim institucijama žene nisu često na visokim pozicijama, ali kad jesu, ističu se svojim specifičnim voditeljskim vještinama. U čemu se...
- Advertisment -