Koncert Katarine Rimpi u Vip jazz klubu oduševio brojne goste

U preponom Vip jazz clubu švedska glazbenica Katarina Rimpi i njezina grupa „Jarŋŋa” oduševili su brojne goste svojim izvedbama tradicionalne švedske Jojk glazbe. Svi gosti imali su, barem na jednu noć, dojam da su se zatekli u dalekoj i hladnoj Švedskoj, no ova jedinstvena i vrlo posebna glazba uspjela je zagrijati i oduševiti brojnu publiku.

Koncert Katarine Rimpi ukazao na raznolikost švedske kulture

Veleposlanstvo Kraljevine Švedske ovaj je koncert organiziralo povodom obilježavanja isteka godine u kojoj je švedski grad Umeå bio prijestolnica kulture Europske unije 2014.godine – grada koji ima važnu ulogu u kulturi i životu Sami naroda u Švedskoj.

”Jako sam sretan i ponosan što smo ugostili Katarinu Rimpi i njezin bend. Ovo je prvi put da se u Hrvatskoj izvodila tradicionalna Jojk glazba, a koja zapravo ukazuje na raznolikost švedske kulture. Uz to, ovim događajem htjeli smo izraziti zahvalnost švedskom gradu Umeå koji je bio prijestolnica kulture Europske unije 2014. godine” istaknuo je Lars Schmidt, Veleposlanik Kraljevine Švedske u Hrvatskoj.

Katarina Rimpi i grupa “Jarŋŋa“ izvodili su glazbu koja se naziva  “Jojk“  i ima jednu od najdužih glazbenih tradicija u Europi te se većinom pjeva u a cappela stilu. ”Jojk” je zanimljiv jer govori o ljudima, prirodi, životinjama ili jednostavno priča priču. Katarina Rimpi i grupa “Jarŋŋa“ tijekom svog koncerta jojkali su o svim važnim obilježjima Švedske od hladnoće, rijeke, sobova, zime itd.

Obnovila ‘jojkanje’ i uživa u njemu

„Jojkom sam se počela baviti nakon što mi je umrla baka. Tad sam shvatila da sam zaboravila i taj jedan jedini jojk kojem me naučila. Počela sam obnavljati  jojk, i polako, nakon mnogo godina sve mi se vratilo. Za vrijeme snimanja ploče upoznala sam Mandy i počele smo svirati zajedno. Bio je ovo zaista jedan predivan koncert, uživala sam u svakom trenu u ‘jojkanju’ za ovu publiku” istaknula je nakon koncerta Katarina Rimpi.

Osim kroz zanimljivu glazbu, publika se imala priliku na neposredan način upoznati i sa Sami narodom koji sebe smatra “Indijancima sjevera”, a ujedno su jedan od najstarijih naroda Europe. Danas Sami narod uživa autonomiju i zaštitu svojih kulturnih tradicija na čitavom području svoje transnacionalne domovine (i nacije) zvane „Sapmi“, koja se prostire od Norveške, preko Švedske i Finske do Rusije.

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više