Na konferenciji u Antunovcu poduzetnice otkrile svu surovost poslovanja u kriznim uvjetima

Zaraza uzrokovana COVID virusom ne jenjava, a posljedice proljetnog lockdowna osjećat ćemo snažno u mjesecima koji tek dolaze. Snaga tvrtke najbolje se ogleda u kriznim uvjetima, a u ovom neočekivanom trenutku u kojem se pronašao cijeli svijet, poduzetnice možda imaju osjećaj kao da su na koljenima. Upravo o problemu „preživljavanja“ za vrijeme COVID krize Women in Adria je u suradnji s Poduzetničkim inkubatorom i akceleratorom Antunovac 22. listopada održala konferenciju za poduzetnice u Antunovcu. Konferencija je održana uz poštivanje svih epidemioloških mjera.  

Nakon uvodnog pozdrava i govora Ivane Matić, osnivačice Women in Adria i gospodina Ante Modrića direktora PIA-e Antunovac bilo je vrijeme za prvo izlaganje. 

Jedna od gorućih tema ovih dana svakako je upravljanje likvidnošću u kriznim vremenima što je i bila tema izlaganja Darije Lukić, računovotkinje s 25 godina iskustva i vlasnice računovodstvenog ureda Libere iz Osijeka. Ona je na živim primjerima ispričala i objasnila osnovne pojmove kod održavanja likvidnosti s naglaskom na stresni i problematični period krize. Podijelila je savjete i naglasila važnost razgovora s računovotkinjom prije donošenja ključnih poslovnih odluka. 

Najveći poslovni rizici u trenutnim kriznim uvjetima su naplata potraživanja, ugovori čije je izvršenje upitno zbog više sile i radni odnosi. Sve o radnim ugovorima i upravljanju istima, naravno, s naglaskom na poslovanje za vrijeme krize, svima prisutnima objasnila je odvjetnica Marija Šporčić Novoselac. Govorila je o specifičnostima koje donosi COVID kriza i načinu na koji se poslodavci, ali i zaposlenici trebaju nositi s različitostima kod poslovanja. Savršen primjer svakako je i zaštita osobnih podataka. 

„Pravo na zaštitu osobnih podataka nije apsolutno pravo – mora ga se razmatrati u vezi s njegovom funkcijom u društvu te ga ujednačiti s drugim temeljnim pravima u skladu s načelom proporcionalnosti. U slučaju zaraze koronavirusom, za očekivati je da će poslodavac zaštititi identitet zaražene osobe. Naravno, svaka situacija je specifična. Što ako se radi tvrtci u kojoj imate tri zaposlene osobe, a jedna se ne pojavi na poslu. Bit će očito o kome se radi”, poručila je. 

Nakon poslovnih tema, osobni pristup životu za vrijeme krize imala je Renata Ivaštinović, savjetnica i trenerica koja je održala predavanje na temu “Strah od letenja”. Osim uobičajenih stresova s kojima se žene poduzetnice svakodnevno nose sada imaju i bremen poslovanja pod COVID krizom s kojom se moraju nositi kako bi spasile svoje biznise. Sve ovo uzrokuje rastresenost može se ogledati i na tehničkim vještinama vođenja poslovanja. Upravo iz tog razloga, Renata je sudionicama otkrila neke mentalne trikove I objasnila kako je važno raditi na sebi da bi mogli raditi na svojem poslu.


Pročitajte više: Ivana Matić: Važna je sinergija poduzetnica, žena u korporativnom i javnom sektoru


“Kad bih vam ja rekla da napravite nešto za što mislite da nije ispravno. Biste li vi to napravili? A što kada bi vam netko na to još dodao I da je to bitno za opstanak tvrtke? Bačen je dodatan uteg na vaše vrijednosti.”, postavila je pitanje sudionicama koje su onda razmišljale o tome što trebaju učiniti. Upravo ovako, pokazala je važnost osobnih etičkih vrijednosti, a svi prisutni posebno su uživali u kraćoj meditaciji koja treba rezultirati pronalaskom rješenja za određeni problem. 

Kako bi poduzetnici ostvarili bolju suradnju s javnim sektorom, organiziran je i okrugli stol na kojem su pristustvovali Mario Turalija, HAMAG-BICRO; Ivan Sarić, HUP; Ivana Katavić – Milardović, OBŽ; Ankica Vučković, HZZ. Oni su govorili koje su sve promjene nastale i za što sve vjeruju da je javni sektor uradio po pitanju pružanja pomoći poduzetnicima u državi s naglaskom na područje Slavonije. Poduzetnice koje su se našle u publici nisu se libile ukazati im je nepravilnosti i probleme s kojima se susreću.  Interakcija između dijela javnog i privatnog sektora bila je toliko žustra i zanimljiva svima prisutnima da je potrajala i dulje od planiranog vremena. 

Posljednje izlaganje imala je Zrinki Ljaljić, vlasnica brenda Lergiss koja je ispričala svoju poslovnu priču i otkrila sve nedaće koje su joj se dogodile za vrijeme poslovanja u vremenu pandemije, a osvrnula se i na brojne nelogičnosti koje su se pojavile kod podjele državne pomoći poduzetnicima.

FOTO: Women in Adria

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

pogreške u komunikaciji

4 najčešće pogreške koje činimo u komunikaciji!

Velik dio uspjeha u poslu i u životu ovisi o komunikaciji. Dobra komunikacija izgrađuje odnos i olakšava postizanje ciljeva, dok ona...
- Advertisment -