Na ovogodišnjoj konferenciji “Women in finance” slušat ćemo žene koje su riješile nerješivo!

Brojne statistike govore kako je mali broj žena na vodećim pozicijama. Drugačije nije ni u sektorima financija većine kompanija, iako žene tamo čine većinu zaposlenika. Kako bi se promijenio stav i razmišljanje o uspjehu žena na financijama, 22. listopada održat će se druga po redu konferencija “Women in Finance” na kojoj će o svojim karijerama govoriti bivša izvršna direktorica za financije (CFO) Gorenje grupe i trenutna CFO Francka.

Povezano: Nikolina Žganec u trudnoći s blizancima dobila ponudu za CFO poziciju koja ju je lansirala do članice uprave UniCredit Leasinga

Prihvatite zadatke koji su naizgled nerješivi

Lidija Kljajić je CFO u Francku otkako je preuzela poziciju u travnju 2017. godine na samom početku krize u koncernu Agrokor. Radila je na utvrđivanju zatečenog stanja, definiranju i upravljanju rizicima, surađivala s eksternim konzultantima na programu financijskog restrukturiranja te komunicirala s bankama i ostalim financijskim institucijama. Uz to sudjelovala je u procesu implementacije SAP-a te je uspostavila adekvatan sustav izvješćivanja kao i mehanizme upravljanja novčanim tijekom.

Prije Francka, karijeru je gradila kroz druge krizne situacije nekoliko poznatih hrvatskih tvrtki, poput CFO pozicije u Podravci nakon afere bivše uprave te nakon toga i CFO pozicije u Pevecu nakon stečaja.

Lidija Kljajić

Svjesna je razlike u broju žena na vodećim pozicijama u financijskom sektoru u odnosu na muškarce. “Suvremeni svijet osvijestio je potrebu većeg uključivanja žena u procese odlučivanja o sudbonosnim pitanjima za društvo, ekonomiju i općenito za budućnost čovječanstva. Žene se za to pravo bore stoljećima i u različitim dijelovima svijeta su u različitim stadijima uspjeha u toj borbi”, rekla je Kljajić.

Lidija će se u svome predavanju, među ostalim, osvrnuti i na to gdje je u toj globalnoj borbi žena u Hrvatskoj? Jesmo li i koliko smo, pritisnuti egzistencijalnim pitanjima u tranzicijskom razdoblju, zaostali u borbi za ravnopravnost i boljim položajem žene u društvu, a posljedično i žene u poslovnom svijetu?

“Kao žena s dugogodišnjim iskustvom u poslovnom svijetu Hrvatske, mogu s punim pravom tvrditi da, kao žene, moramo raditi više i znati više da bi bile, ne samo ravnopravne u poslovnom svijetu nego da bi nas se i počelo prihvaćati kao relevantnog suradnika.”

Kako bi došlo do promjene važno je se svaka žena bori. Lidija smatra da postoji rješenje za postizanje veće ravnopravnosti. “Često je taj osjećaj nepravde nešto što nas zaustavlja na putu borbe no, ne smijemo stati jer je naša borba danas lakša od borbe koju su vodile naše prabake, bake, mame… Zadatak svake pa tako i naše generacije je nastaviti tamo gdje je prethodna generacija stala.

Prihvatiti zadatke za koje svi misle da ih je nemoguće riješiti, ponekad se čini kao najbolji izbor, ako želite napredovati i dokazati se u tom, za sada još uvijek, predominantno muškom svijetu.

Povezano: Zašto bi trebali prihvatiti posao koji nitko ne želi?

“Svaka je kriza prilika za osobni rast i razvoj, isto kao i prilika za rast i razvoj kompanija. Ona izvlači najbolje iz organizacije, a uz dobro vođenje mogući su zaokreti u poslovanju kakvi se ne bi mogli ostvariti u uobičajenim prilikama. Usmjerenost i fokusiranost na jedan zajednički cilj, ostavlja sve razlike, sve nepotrebne sukobe, po strani. Sustav vrijednosti je u tim trenucima onakav kakav treba biti: usmjeren na najbolje ljude unutar organizacije, na one koji najviše znaju, na one koji su sposobni doprinijeti rješavanju problema svojim predanim radom, znanjem i željom za promjenom”, rekla je Lidija.

Kako voditi kompaniju sa 100 podružnica i 12.000 zaposlenih na 60 tržišta?

Uz Lidiju Kljaić, ključna govornica bit će i Mirjana Perko. Ona je u svojoj bogatoj karijeri bila i CFO Gorenje grupe, koja se u to vrijeme sastojala od preko 100 podružnica, 12.000 zaposlenih i 60 tržišta. Vodila je većinu akvizicija, veliko restrukturiranje i povećanja kapitala poslije krize u 2009. godini. U ovom interaktivnom predavanju sa publikom će podijeliti situacije za vrijeme krize 2009. i 2010. godine. Osvrnut će se na ono što bi danas drugačije napravila te kroz diskusiju nekih situacija i publici dati priliku da preispitaju svoj način donošenja odluka i komunikacije u timu. Prije Gorenja Mirjana je bila direktor investicijskog fonda Triglav Steber i članica uprave Društva za upravljanje fondom, a sada radi u vlastitoj kompaniji Incon kao savjetnik stranim investitorima.

Mirjana Perko

Cilj konferencije Women in Finance je istražiti stanje u Hrvatskoj, identificirati prepreke ženama do vodećih pozicija u sektoru financija i pokazati dobre primjere. U sklopu konferencije proglasit ćemo i Future leaders – žene s potencijalom za vodeće pozicije u financijskom sektoru.

Povezano: Ines Čule ljubav prema coachingu i mentorstvu spojila sa svijetom financija

Događaj je namijenjen:

  • ženama koje rade u sektoru financija, u bilo kojoj industriji
  • ženama iz ostalih funkcija
  • HR managerima i ostalima zaposlenima u ljudskim resursima
  • managerima iz financija koji žele bolje razumjeti svoj tim i ostvariti bolje rezultate

Za prijavu na konferenciju “Women in Finance” i detaljan program kliknite ovdje.

Foto: Privatna arhiva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

najava konferencija javna uprava

Žene koje su uspjele u javnom sektoru okupile smo na konferenciji...

Iako čine većinu zaposlenih, u javnom sektoru žene su nedovoljno zastupljene na vodećim pozicijama. Od 128 gradova, žena vode tek njih...
- Advertisment -