Održana je druga konferencija Žene u građevini, arhitekturi i povezanim industrijama!

U konferencijskoj dvorani hotela Westin u Zagrebu održana je druga Konferencija za žene u građevini i povezanim industrijama. U organizaciji Women in Adria, uz šest govornica, konferenciju su upotpunile sudionice okruglog stola, koje su raspravljale o tome kako građevinu učiniti primamljivijom ženama.

Na projektu radila jedna soboslikarica

Tajana Petljak iz Kamgrada otvorila je konferenciju svojom prezentacijom naziva “Z centar pod kormilom žene inženjerke”. Pričala je o projektu izgradnje Z centra u zagrebačkom Španskom, gdje je Kamgrad bio glavni izvođač radova. Pandemija je otežala izvađanje projekta i na tri mjeseca zatvorila gradilište.

Smatra da je planiranje pola posla, no kako je naučila radom, oni se promjene već prilikom prvih nekoliko dana rada. Na Z centru radile su četiri žene, bila je zaposlena jedna soboslikarica.

Rodna ravnopravnost nije samo parola

Iduća je za govornicu stala Mirela Kotarac iz CEMEX-a. U svojem je izlaganju „Žene u cementnoj industriji“ podijelila karijerne priče kolegica iz kompanije, koja kao prioritetnu misiju ima poticanje raznolikosti i uključivosti na radnom mjestu. Kvalitetni su temelji za to plaće, materijalna i druga prava, nagrađivanje i priznanja, usavršavanje i napredovanje. Također, transparentni HR procesi, tj. jasna ‘pravila igre’ za sve.

„Ne želimo da rodna ravnopravnost bude samo parola. Želimo učiti kako se ravnopravnost živi svaki dan i na svakom radnom mjestu,” tvrdi Kotarac.


Pročitajte više: Željka Jurković: Ako ja ne mogu u crvenim štiklama hodati po gradilištu, onda to gradilište nije uredno


Projekti s pogledom

Jasminka Ćoza inženjerka je građevine i poduzetnica. Kako je došla do pozicije direktorice društva Civil Engineering Consultancy ispričala je u svojem izlaganju “Sila je uzrok da se neko tijelo pokrene ili promijeni smjer kretanja”.

Osvrnula se na svoje djetinjstvo i očev utjecaj. Fascinirana njegovim skriptama, nacrtima i izračunima, naišla je na definiciju sile. Završila je studij građevine, smjer konstrukcija, gdje je upoznala i supruga.

Istaknula je što u poslu poštuje i na čemu je zahvalna te što je pogriješila, naučila i zapamtila tijekom karijere, ali i u kojim „projektima s pogledom“ uživa. Tako je istaknula rad u Nacionalnom parku Paklenica i Mljet.

Kako da građevina bude atraktivna ženama

Nakon izlaganja Ćoze, uslijedio je okrugli stol s temom rasprave ‘Kako građevinu učiniti atraktivnom ženama’. Sudionice koje su raspravljale o ovoj temi bile su Nina Štirmer profesorica, prodekanica za znanost i pročelnica Katedre za tehnologiju materijala Građevinskog fakulteta, predsjednica Hrvatske komore inženjera građevinarstva Nina Dražin Lovrec, direktorica ljudskih potencijala Colasa Jasenka Maltarić Dujnić i Petra Kralj, voditeljica odjela ljudskih resursa u Kamgradu.

Podjednak je broj studenata i studentica, 46 % studentica, tvrdi Štirmer. Žene koje rade u građevini većinom su visoko obrazovane, no boje se rada na gradilištu, točnije kakvi će ih uvjeti dočekati te kako je zapravo raditi u većinski muškom kolektivu. No, građevinarstvo pruža toliko mogućnosti da se u njoj mogu naći svi koji se za to polje odluče, bilo to inženjerstvo, zidarstvo, soboslikarstvo ili nešto četvrto.

Kralj iz iskustva govori da je broj žena koje se prijavljuju za poslove dosta manji. U građevini radi 10 % žena. Dražin Lovrec potvrdila je da nikad nije veća bila potražnja u svim segmentima procesa gradnje. Žene ne ulaze u core dio građevine, više ih interesira projektiranje, te bi trebalo poraditi na privlačenju radne snage.


Pročitajte više: Mateja Košćak: Moj život u radnim cipelama i sa šljemom na glavi


Iza svakog uspješnog muškarca stoji žena, u mom slučaju stoji suprug!

Nakon stanke za ručak i networkinga, Lana Kristović pričala je svoju životnu i poslovnu priču. Osamnaest godina radi u poduzetništvu, za koje kaže da je poziv i stil života. Nije utrka, već je maraton. Vlasnica je tvrtke Genesis grupa, koja je zastupnik građevinskih vozila za Hrvatsku.

Iako ima poduzetničko zaleđe, njena se obitelj bavila modom, pa u šali kaže kako je s modnih pista prešla na gradilišta. Izdvojila je kako je njena kompanija sudjelovala na projektima Pelješkog mosta, LNG terminal i Ypsilonu. Istaknula je da stil života koji vodi, ima svoje prednosti i nedostatke. Iako je mnogo proputovala i upoznala divne ljude, vrijeme za obitelj i najmilije je ograničeno.

Suprug joj je najveća podrška, a kaže da je htio da je u kući sve po špagi, oženio bi kućanicu.

Raznolikost kao srž strategije Colasa

Jedini muški, ali i strani govornik konferencije bio je Thiago Bornioti, talent, diversity & digitalization manager – international division u Colas grupi. Sa središtem u Francuskoj, kompanija posluje već 90 godina. Iako je međunarodna, ima jedan zajednički izazov u svim svojim podružnicama, a to je stvoriti raznolikije i inkluzivno radno okruženje.

U svojem se predavanju Diversity on the core of our strategy Bornioti dotaknuo i činjenice da se žene i muškarce na razgovorima za posao ne pita ista pitanja. Normalno je ženu pitati ima li djecu, planira li djecu, kako balansira poslovno i privatno, dok se muškarce to ne pita. Uz osvještavanje ljudi i podučavanje o rodnoj ravnopravnosti, kao izazov Colasa istaknuo je kako privući žene u građevinu, točnije privući, regrutirati, onboardati, razviti, zadržati i ako dođe do odlaska, razdvojiti. U trenutno doba, nužno je prilagoditi kompaniju ljudima, ne obrnuto, kako je nekoć funkcioniralo, rekao je Bornioti.


Pročitajte više: Blaženka Mičević ispričala koje su joj sve ‘fore’ dobacivali dečki ‘na gradilištu’, i kako je na kraju njezina geodetska firma postala uspješna


Mi smo stručnjaci u svojem polju i tako moramo graditi narativ, neovisno o spolu

Konferenciju su zaključile predstavnice iz Hormanna, vodećeg europskog proizvođača vrata za industriju i dom. Ova multinacionalna kompanija s preko 6 tisuća zaposlenika u više od 40 zemalja, svoju podružnicu ima i u Hrvatskoj. Osam je žena od 30 zaposlenih na razini zemlje. Dvije od njih, Marina Jovišić, voditeljica prodaje te Margarita Tomić, voditeljica marketinga, pričale su kako je to raditi prodaju u muško dominantnoj industriji. Tijekom svojeg radnog vijeka u Hormannu mnogo su učile i radile, ali i naišle na mnogo predrasuda na gradilištu.

Prodajni posao, ako nisi te struke, je dodatno izazovan, rekla je Jovišić. Uz podilaženje klijentu, nužno je podilaziti i stereotipima industrije. Rečeno im je „Ti moraš znati 50 % više nego muški kolege,“ pa su se nerijetko nalazile u situacijama iz kojih su se morale ‘čupati van’.

Tomić tvrdi da narativ treba graditi u tonu da su stručnjaci u svojem polju, neovisno o spolu. Stručni su u svojem poslu, te je taj stav bitan i potiče sve da ga prenose svojim kćerima.

Sponzori su konferencije Hormann, Kamgrad, Colas Hrvatska Genesis Grupa, Cemex Hrvatska, CE consultancy, Citroen i Bipa. Partner konferencije je Hrvatska komora inženjera građevine, dok su medijski partneri Gradimo Zadar, Oris kuća arhitekture, Korak u prostor, Hausbau, Baustela.hr i IPMA.

Foto: Domagoj Bregant

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

luksuzna poslovna odjeća

Izvukle smo prijedloge za proljeće i ljeto luksuznih modnih brendova

Be your own boss odnosno budi sama svoja šefica, poručio je Hugo Boss u svojoj najnovijoj kolekciji. Reviju kojom je predstavljana...
- Advertisment -