Kristina Androlić u samo godinu dana podigla na noge svoju tvrtku Androlić konzalting

Nakon 15 godina rada u realnom sektoru Kristina Androlić odlučila je svoje znanje i iskustvo pretočiti u vlastiti posao i nije požalila. Iskustvo je stjecala u odjelima prodaje, marketinga i izvoza u domaćoj korporaciji, Vindija d.d., bila je i voditelj prodaje u tvrtki za generalnu avijaciju Winair, radila kao voditelj marketinga te bila direktorica Radio Varaždina.

Danas, njezina tvrtka Androlić konzalting pruža integrirane usluge poduzetnicima za unapređenje poslovanja. Tvrtka nudi usluge izrade projektne dokumentacije za domaće i EU fondove, izradu marketing i poslovnih planova, poslovno savjetovanje te edukacije iz područja prodaje i marketinga kroz razne seminare, radionice i inhouse treninge.

Poticaje za samozapošljavanje uložila u edukaciju i tvrtku

Kristinina poduzetnička priča počela je prije nešto više od godine dana. Za razliku od mnogih drugih poduzetnica, Kristina je uspjela ostvariti poticaje za samozapošljavanje od kojih je jedan dio iskoristila za opremanje tvrtke, a drugi za osobnu edukaciju i stjecanje licence za voditelja EU projekata. Uslijedila su daljnja ulaganja u marketing i promociju biznisa, a sva ta ulaganja su polučila rezultate već u prvoj godini poslovanja jer je Kristina uspjela ostvariti i jednu međunarodnu suradnju.

Nije bilo lako krenuti, kaže, ali svoju odluku o odlasku u poduzetničke vode nije nijednom zažalila.

„Prije nešto više od godinu dana odlučila sam se na ulazak u poduzetničke vode i moram reći da mi se svaki dan ta činjenica sve više sviđa. Sama planiram svoje radno vrijeme, lakše balansiram privatne i poslovne obaveze i radim s više zadovoljstva. Krenuti je uvijek teško. No treba se ohrabriti i početi“, rekla nam je Kristina.

Kristina je uspjela dignuti tvrtku na noge u samo godinu dana. Ona vjeruje da uspjeh ovisi i o djelatnosti tvrtke, ali ponajviše o osobi koja vodi tvrtku, odnosno o njezinom znanju prodaje, te mreži kontakata koju ima.

„Za početak, dobro se naoružati strpljenjem, što je poduzetnicima često problem. Misle da će se prodaja dogoditi sama po sebi i ako ne ide sve onako kako su planirali, mnogi prerano odustaju. Po meni, nekih 6 mjeseci intenzivnog ulaganja u promociju i prodaju mora ishoditi prve konkretne prodajne rezultate. U isto vrijeme, bitno je pratiti novčani tok i troškove poslovanja“, preporučila je Kristina.

Što se tiče samog imena tvrtke, Kristina vjeruje da je dobro ako naziv tvrtke asocira na djelatnost koju obavljate, pa je po tom principu odabrala i ime svoje tvrtke – Androlić konzalting.

“Možda ne zvuči efektno na prvu, ali radi pola posla jer ljudi odmah dobivaju informaciju čime se bavite i ne morate im to previše objašnjavati. Svatko zapravo ima neki svoj osobni princip kako odabire naziv tvrtke. Netko uzme svoje inicijale, imena svoje djece, netko naziv temelji na samom proizvodu, a netko kreira naziv tvrtke onako, kako mu dobro zvuči. U mom slučaju, mogu reći da to što mi naziv tvrtke počinje sa slovom A ima određenih prednosti. Kad me izlistaju u nekom adresaru, odmah sam među prvima”, kazala je Kristina.

I ona se na početku svog poduzetničkog puta susretala s istim problemima s kojima se susreću mnogi poduzetnici na početku poslovanja. Birokracija, kaže Kristina, se može savladati ako pratite upute i rješavate jedan problem za drugim. Financije, s druge strane, jesu važne za pokretanje biznisa, no Kristina smatra da je puno važnije biti dobar prodavač.

„Morate biti svjesni da vi najbolje prodajete svoje usluge ili proizvode i morate vjerovati u sebe i svoj posao. Po meni, ulaganje u edukacije, a posebno u prodajne edukacije, nikad nisu bačeni novci, tako da je potrebno redovno osvježavati svoje znanje. I onda ulaganje u marketing. Naravno, marketing budžeti su u početku mali, ograničeni, nikakvi, ali zato morate biti kreativni i malo se više potruditi kako bi ostvarili prodaju jer bez prodaje nema posla ni vašeg biznisa“, rekla je Kristina.

Kristina_Androlić_1

Ulaganja u razvoj biznisa ne moraju biti skupa

Kristina je na početku svog poslovanja investirala u marketing i promociju, za koje mnogi poduzetnici vjeruju da predstavljaju veliki trošak, pogotovo na početku poslovanja, kada je budžet najveći problem i kada je sa svakom kunom potrebno oprezno postupati. No takva ulaganja potrebna za razvoj biznisa ne moraju nužno biti skupa jer kao što je napomenula, potrebno je biti kreativan.

„Morate uložiti u predstavljanje na internetu – web stranica tvrtke, društveni profili, blogovi, kolumne… Osobno, pišem kolumnu za jedan lokalni portal na teme iz poduzetništva, prodaje i marketinga. Zatim je izuzetno bitan networking – konferencije i mjesta gdje se kreću vaši klijenti i potencijalni poslovni partneri, gdje možete razmjenjivati kontakte. Učlanite se u strukovna udruženja, učlanite se, na primjer, u WiA klub i koristite prednosti povoljnih edukacija i konferencija. Družite se s ljudima, slušajte savjete uspješnih, istražujte svoje tržište, šaljite ciljane mailove onima koji zaista trebaju vaš proizvod ili uslugu. Istovremeno se educirajte, čitajte, informirajte. Pratite što radi konkurencija i oni koji su duže na tržištu u vašoj branši, istaknite svoje prednosti. Ne treba nikog kopirati, treba pronaći svoj put i način poslovanja te korektno raditi svoj posao“, istaknula je Kristina te nadodala da je najbolji marketing preporuka zadovoljnog kupca.

Iskustvo i originalnost se ne može kopirati

Upravo je iskustvo i originalnost ono što razlikuje Kristininu tvrtku od ostalih konzalting kuća. Iskustvo se ne može kopirati, kaže, i to je nešto po čemu je svaka tvrtka drugačija – tako i njezina. Zahvaljujući radu u realnom sektoru s malim i velikim tvrtkama s internacionalnim poslovanjem Kristina razumije potrebe i velikih i malih poduzetnika – onih koji imaju nekoliko stotina kuna za marketing i onih koji imaju znatno veći budžet, ali i one poduzetnike koji su novi na tržištu i koji žele pokrenuti svoju prodaju.

„Osim toga, nudimo više objedinjenih usluga za unapređenje poslovanja, dakle od izrade EU projekata, marketing planova i analiza tržišta do poslovnih edukacija, tako da možemo biti partnerska konzalting kuća koja redovno prati razvoj klijenta. Prije nego krenemo u poslovni odnos sklapamo ugovor o zaštiti podataka jer za izradu poslovnog ili marketing plana ili projektne prijave na EU natječaje moramo jako puno znati o svom klijentu pa baratamo s puno informacija o samoj tvrtki. Cijene usluga prilagodili smo situaciji na tržištu, a prema potrebi, dogovaramo naplatu u 2-3 obroka tako da klijentu naše usluge budu lakše dostupne. Ako nas klijent angažira za više usluga, ima pravo na određene popuste“, objasnila je Kristina.

Za sve one poduzetnike koji razmišljaju o pokretanju svog biznisa, Kristina je savjetovala da ne čekaju i da jednostavno krenu.

„Ako ste oduvijek priželjkivali raditi posao koji volite i biti sam svoj šef, jednostavno krenite. Na putu ćete naučite sve ostalo što vam treba. Uz to, budite realni u očekivanjima i ne odustajte pred prvom preprekom. Latinska poslovica kaže: „Audaces fortuna iuvat“, odnosno „Sreća prati hrabre““, zaključila je Kristina.

PPUB-Disclaimer

Foto: privatna arhiva Kristine Androlić

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

2 KOMENTARI

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Konferencija za poduzetnice Hvar

Poduzetnice, na Hvaru pričamo o važnim aspektima poslovanja i problemima turizma

Poduzetnice se svakodnevno susreću s morem briga. Žele li malo 'odmoriti' i uz društvo ambicioznih i uspješnih žena poput njih razgovarati...
- Advertisment -