Kvaliteta vremena provedena s djecom važnija je od kvantitete

Biti roditelj je jedna od najodgovornijih uloga na svijetu. Posao, stres, manjak vremena, užurbanost – sve to dovodi do činjenice da je postalo sve teže pronaći vrijeme koje biste mogli posvetiti djeci. A količina vremena koju roditelji, naročito majke, provode sa svojom djecom je izuzetno bitna, zar ne? Ne, izgleda da ipak nije. Najnovije istraživanje, prvo longitudinalno takve vrste, otkrilo je da je količina vremena koju roditelji provedu sa svojom djecom ipak manje važna od same kvalitete tog provedenog vremena.

Kvaliteta važnija od kvantitete

Istraživanje je pokazalo kako količina vremena koje roditelji provedu sa svojom djecom, starosti od 3 do 11 godina, nema gotovo nikakvog utjecaja na to u kakvu će osobu dijete odrasti u pogledu akademskog uspjeha, ponašanja i emocionalne stabilnosti. Štoviše, ako su roditelji, naročito majka, umorni, neispavani ili nervozni, vrijeme provedeno s djecom može biti i štetno.

Vrijeme provedeno s djecom jest bitno, samo ono mora biti kvalitetno provedeno. Kvalitetno provedeno vrijeme je čitanje knjige, igra u dvoje, razgovori i slično, ali i toplina i ljubav koju roditelji pokazuju djeci. Sve one situacije kada dijete osjeća da mu posvećujete pažnju.

Dodatno, ono što je istraživanje pokazalo jest da današnji roditelji provode više vremena s djetetom nego su to činili prije 40 godina. Naročito majke, koje su prije bile kućanice i mame na puno radno vrijeme.

Iako su autorice istraživanja radile zajedno na proučavanju vremena koje oba roditelja provode s djecom, jedna od autorica, Melissa A. Milkie, htjela je testirati opće vjerovanje da ima ‘nešto posebno’ u vremenu koje majke provode sa svojom djecom. Htjela je dokazati svoju hipotezu da je količina vremena koje majke provedu s djecom ipak bitna. No, istraživanje je pokazalo kako ipak nije. Kvaliteta vremena koje majke provode s djecom je jednako bitna kao i kod očeva.

Kvantiteta vremena je važna u adolescentno doba

Iako je kvaliteta vremena koju roditelji provedu s djecom važnija kod djece u dobi od 3 do 11 godina, istraživačice su otkrile kako je količina vremena ipak važnija u tinejdžersko doba djeteta. Više vremena provedenog s majkom smanjuje rizik za delinkventno ponašanje, a više vremena provedeno s oba roditelja smanjuje rizik od uporabe droga, alkohola i drugih ilegalnih aktivnosti.

Manjak vremena dovodi do ‘intenzivnog majčinstva’

U posljednje su se vrijeme kriteriji roditeljstva znatno povećali. U društvu je rašireno vjerovanje da je količina vremena provedenog s djecom izuzetno bitna, što kod majki dovodi do nečega što istraživačice nazivaju ‘intenzivno majčinstvo’. Kako misle da moraju provesti što više vremena s djecom, majke oduzimaju vrijeme sebi kako bi ga posvetile djeci. Ne samo majke, ta se pojava očituje i kod očeva. Roditelji manje spavaju i ne uzimaju nikakvo vrijeme za sebe. Takvi postupci roditelja na kraju dovode do smanjenja kvalitete provedenog vremena, koja je ipak važnija od količine vremena koje provedu sa svojom djecom.

Foto: 123rf

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

5 KOMENTARI

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više