Koja je razlika između LinkedIn preporuka i endorsementa?

Moć LinkedIna kao poslovne mreže svakim danom sve više raste, a i kod nas poslodavci za prijavu na natječaj, uz životopis i motivacijsko pismo, sve više traže i poveznicu na vaš LinkedIn profil. Osim što pomoću ove mreže možete poslodavcima dati uvid u svoje obrazovanje i radno iskustvo te stvoriti korisnu mrežu poslovnih partnera i kontakata, možete dati i uvid u svoje kvalitete i vještine pomoću endorsementa i preporuka. Koja je razlika?

LinkedIn endorsementi

Endorsement je popis vještina koje na vašu listu dodaju osobe koje imate na svojoj LinkedIn mreži. To su oznake ili ključne riječi koje opisuju vaša znanja, a osoba koja vas ‘endorsa’ može sama dodati novu oznaku ili potvrditi već one vještine koje ste naveli na profilu. Ova opcija nudi jednostavan uvid i potvrdu vaših vještina, a zahtijeva samo jedan klik mišem.

Iako je uvijek dobro imati potvrdu druge osobe, bilo bi dobro da su to osobe koje vas poznaju i koje zaista imaju uvid u vaše kvalitete. Glavni problem je što poslodavac ne može znati koja je osoba na vašoj listi relevantna te je ova opcija počela gubiti na svojoj vrijednosti. Neil E. Peek, regruter u firmi Brocade, kaže kako poslodavci ne pridaju previše važnosti endorsmentima, ali da ih je lijepo vidjeti na profilu. S tom tvrdnjom slaže se i Steven Raz koji radi u kadrovskom odjelu za jednu veliku farmaceutsku kompaniju.

“Endorsanje je izgubilo na važnosti jer svatko svakoga endorsa”, objašnjava Raz.

Iako poslodavci možda sada ne pridaju toliko važnosti ovoj listi, endorsementi ipak nisu beznačajni i mogu utjecati na odabir kandidata, ukoliko biraju između nekoga tko ima endorsement i onoga koji ih nema na svom profilu.

Dakako, odabir će prevagnuti na onog kandidata koji je svoj profil upotpunio ovom opcijom jer ako ima mnogo potvrđenih vještina od strane klijenata i kolega, to kandidatu samo može biti plus.

LinkedIn preporuke

Ipak, puno veću važnost imaju preporuke, opcija koju je LinkedIn uveo prije endorsementa, a koja je možda i najvažnija na profilu. Osim što su puno osobnije od endorsementa, u preporuke je uloženo i više truda nego što to zahtijeva jedan klik mišem.

Svaki korisnik može zatražiti od određene osobe sa svoje liste preporuku, bilo od  (prijašnjih) poslodavaca ili kolega, koja će biti vidljiva na profilu. Preporuka ne mora biti duga, to može biti samo nekoliko rečenica, ali ukoliko je dobro sročena i navodi vaše glavne karakteristike, ostavit ćete dojam na potencijalnog poslodavca.

Prema Chrisu Broganu, izvršnom direktoru Media Groupe, ako i ne tražite novi posao, nije na odmet imati preporuke na poslovnoj mreži jer vam to može donijeti samo koristi. Ako nekoga ne znate, mišljenja drugih osoba su ta koja u velikoj mjeri pomažu stvoriti sliku o toj osobi. Također, vi određujete hoće li preporuka biti vidljiva, tj. hoćete li je uopće prihvatiti.

Kao i za preporuku na papiru, tako je i za kredibilitet virtualne preporuke bitno tko ju je napisao. Stručnjaci savjetuju da izbjegavate preporuke rodbine i prijatelja ukoliko zaista niste s njima radili te da ne pretjerate s količinom jer bitna je kvaliteta, a ne kvantiteta. Broj preporuka ovisi o vašem radnom stažu, kao i profesiji kojom se bavite.

Iako preporuke imaju veći kredibilitet od endorsementa, ne treba ni vrijednost ‘endorsanja’ zanemariti. Dobro je i jednu i drugu opciju maksimalno iskoristiti i upotpuniti svoj profil jer danas u digitalno doba profil na poslovnoj mreži vrednuje se kao i životopis i preporuke na papiru. Preporuke su postale ‘must have’ na LinkedIn profilu, a endorsementi mogu biti samo bonus prema kojem će poslodavci, partneri i/ili klijenti između stotina drugih profila odabrati baš vas.

Foto: 123rf

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

žene u trgovini 2024

Ustati ili odustati – saznali smo kako se žene u retailu...

Ovo je još jedna od onih industrija u kojima su žene podzastupljene, no kad se nađete na važnim pozicijama, pred svim...
- Advertisment -