Na pomolu treća britanska premijerka – Tko je Liz Truss?

Britanska ministrica vanjskih poslova mogla bi postati trećom premijerkom Ujedinjenog Kraljevstva u dugoj povijesti ove zemlje. Trenutno se smatra favoritkinjom za preuzimanje vodstva Konzervativne stranke. Njene ženske prethodnice bile su Margaret Thatcher i Theresa May, obje također konzervativke. Hoće li Truss zasjesti na čelo stranke i zemlje, znat će se prije jeseni.

Johnson i ‘Partygate’

Protekle je srijede glasanjem članova parlamenta broj kandidata za preuzimanje vodstva nad Konzervativnom strankom smanjen za dvoje. Uz Truss, za čelo stranke bori se Rishi Sunak. O tome će odlučiti članovi stranke, rezultati čijeg će glasovanja javnosti biti obznanjeni 5. rujna.

Trenutni premijer UK-a i predsjednik stranke Boris Johnson podnio je ostavku ranije ovog mjeseca, nakon što je niz skandala doveo do desetaka ministarskih ostavki, prenosi CNN. Oba kandidata služila su u Johnsonovoj vladi te bi mogli biti okaljani skandalima koji su obilježili njegov mandat. Najpoznatiji od njih bio je ‘Partygate’, u kojem je policija kaznila Johnsona i nekoliko njegovih političkih saveznika – uključujući Sunaka – zbog kršenja vladinih ograničenja vezanih uz covid – 19. Tako je on postao prvi britanski premijer u povijesti te zemlje koji je proglašen krivim za kršenje zakona na dužnosti.


Pročitajte više: Nova europska čelična lady: Tko je estonska premijerka Kaja Kallas?


Liz Truss bila protiv Brexita

Truss, koja bi mogla zasjesti na čelo konzervativaca, svojim je političkim stavovima nekoć bila lijevo orijentirana. Na referendumu 2016. slavno je glasala za ostanak Ujedinjenog Kraljevstva u Europskoj uniji, nakon čega je postala arhi-Brexiter. Svoje vrijeme u visokoj politici provela je gradeći moć i popularnost među zastupnicima parlamenta i konzervativcima.

Unatoč tome, Truss je na svojem Twitter profilu napisala: „Hvala vam što ste mi dali povjerenje. Spremna sam na naporan rad od prvog dana.“

Konzervativna stranka broj članova skriva kao zmija noge, no tijekom prethodnog izbora za vodstvo stranke njihova je brojka bila 160 tisuća. Dok je broj stanovništva UK-a oko 67 milijuna ljudi, to znači da pravo glasa u odlučivanju tko će voditi zemlju kao premijer ima 0.3 jedan posto ukupnog broja stanovnika zemlje, prenosi BBC.


Pročitajte više: Maia Sandu, prva predsjednica Moldavije, nema službeni zrakoplov i na odijelo nosi tenisice


Zasjeniti Johnsona javnim nastupom?

Tijekom narednih tjedana, ovo dvoje kandidata krenut će s nizom kampanja diljem zemlje, gdje će ih glasači ispitivati o njihovoj politici, tumači CNBC.

Mediji spekuliraju kako će se ova dva kandidata prikazati, kao i koje planove imaju za britansku ekonomiju koja je trenutno goruće pitanje u zemlji. Vjeruje se da će oboje, u usporedbi s Johnsonom, svojim nastupom biti ‘drveni’, jer on je poznat kao performativni političar, koji svojim javnim nastupom uvijek plijeni pažnju i puni novinske stranice.

Velika Britanije sljedeće opće izbore trebala bi održati najkasnije do siječnja 2025., no budući premijer glasovanje bi mogao raspisati i ranije.

Foto: Liz Truss/Boris Johnson Twitter/Canva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

kvinoja recepti

Kvinoja – recepti od predjela do deserta

Kvinoja je idealna namirnica za sve koji brzo ogladne, stalno nešto grickaju, kao i za one koji ne smiju konzumirati gluten,...
- Advertisment -