Manje je više: Male kuće s puno šarma

Ova čuvena, i u dizajnerskom svijetu često korištena izjava, upućuje na svima nam poznatu pojavu kad se zadivimo jednostavnosti nekog predmeta, osobe, ili građevine. Jednostavno, lišeno suvišnih ukrasa i bespotrebnih detalja, a moćno, poput haiku poezije. Pažnja je u tom slučaju usmjerena na bitno, na samu suštinu, i to uvijek izaziva divljenje i poštovanje.

male kuće

Šarm i ljepota male kuće

Na ovaj način nastojimo pristupiti projektiranju. Želimo dotaknuti samu srž cjeline iz čega onda može nastati harmonično djelo, u ovom slučaju arhitektonski uradak.

Ovim dijelom se u našoj tvrtki uspješno, već godinama, bavi arhitekt Šime Babin, s kojim sam u poslovnom i životnom partnertsvu. Uz njega sam, kao diplomirana ekonomistica, jako puno naučila o skladu, prostoru, dimenzijama i ljepoti. U tvrtki se bavim, kako to volim nazvati, infrastrukturom: od managementa, do administracije i promidžbe, komunikacije sa klijentima i svim ostalim neophodnim poslovima, za koje u maloj tvrtki morate znati naći odgovor, budući nemate resurse za zapošljavanje stručnjaka za svako područje. 

Tragom naše osnovne djelatnosti, a to je arhitektonsko projektiranje, zatim projektantski nadzor kad krene gradnja, a ponekad i organizacija same gradnje – uglavnom kad se radi o stranim naručiteljima, prikazat ćemo nekoliko projekata kako bismo istaknuli naš način razmišljanja i djelovanja.

Ovaj put ćemo pažnju posvetiti upravo manjim projektima, lišenih luksuza, ali ne i ljepote.


Pročitajte više: Vesna Skala i Šime Babin oduševljavaju projektom malih dizajniranih kuća Casetta za prosječnog čovjeka


male kuće

Iskoristite prostor koji imate

Upitamo li se ponekad koliko nam zapravo treba prostora za naš svakodnevni život?

Ponekad volimo sanjariti o velebnim kućama sa bazenima koje nam se nameću putem medija, upakiranim sa namještenim pozama slavnih ili bogatih osoba. Treba li nam to zaista, ili je to naprosto potreba za isticanjem statusnog simbola i vlastite važnosti? Dakle što nam zaista treba u odnosu na ono što mislimo da nam treba! Tijekom godina rada i istraživanja, sve više smo skloni prikloniti se nordijskoj ili japanskoj jednostavnosti i minimalizmu, osobito kad je riječ o stanovanju. 

U ovom primjeru želimo afirmirati male kuće, uglavnom prizemnice, koje komforom, sadržajima i estetikom nimalo ne zaostaju za većim kućama. Uglavnom imaju dvije do tri spavaće sobe, prostrani dnevni boravak sa blagovaonicom i kuhinjom, najmanje dvije kupaonice, ostavu i prostor za tehniku. Površina se kreće uglavnom u rasponu od 100 do 130 m2. 

male kuće

Vanjskom dijelu prostora, terasama, sunčalištima (s bazenom ili bez), te dvorištu treba svakako posvetiti punu pažnju. Tu preporučujemo hortikulturno uređenje pod vodstvom stručne osobe. 

Smisao imanja kuće je upravo u dvorištu, koje zato mora biti detaljno planirano i dobro hortikulturno riješeno. Kad razmatramo cijenu gradnje, onda nam uglavnom promakne ovaj dio, jer smatramo kako ćemo to već nekako u hodu riješiti. Međutim, to nije tako. To je prevaziđen način razmišljanja, jer upravo radi tog dvorišta odlučujemo hoćemo li si priuštiti kuću ili ćemo kupiti stan u zgradi.


Pročitajte više: Što investitori trebaju znati kad angažiraju arhitekta za vilu ili zagradu s apartmanima?


male kuće

Gradite u skladu s financijskim mogućnostima

Kad je riječ o cijeni gradnje, to je vječna tema među onima koji se odluče na gradnju vlastitog doma. S obzirom da se kod gradnje kuće radi o kompleksnom proizvodu, tu se mnogi sapleću, i ne mogu izraditi točnu kalkulaciju budući da ne obuhvate sve troškove, ili tijekom razrade projekta dodaju stavke koje u početku nisu planirali, ili jednostavno ne mogu pratiti kontinuirani rast cijena u građevinskom sektoru. 

U planiranju troškova gradnje male kuće, svakako je je proces jednostavniji. Međutim i tu treba biti pažljiv. Svakako preporučamo razgovor sa arhitektom, građevinari nisu pouzdan izvor informacija, jer uglavnom govore o cijeni gradnje po m2, a to je samo dio, svakako značajan, ali ne i jedini u odnosu na sve ostale troškove, od projekta, komunalnog i vodnog doprinosa, do gradnje, opremanja i hortikulturnog uređenja. Ne treba zaboraviti ni parkirni prostor, pergole, ogradne zidove i sl. 

Preporučamo da razmislite i o montažnoj gradnji koja kvalitetom ne zaostaje za klasičnom gradnjom, a cijene su trenutno nešto povoljnije. 

Ako ste na putu gradnje vlastitog doma, tu smo da vam pomognemo našim savjetima i iskustvom. Od nas svakako možete očekivati dobar dizajn, a sve ostalo što kod projektiranja slijedi su tehničke razrade  i procedure koje su standardizirane i ne zahtijevaju neku posebnu kreativnost, ali idejno rješenje vaše kuće pretpostavlja upravo taj kreativni dio.

Više o ovoj temi možete naučiti na službenoj Skalabin web stranici.

Foto: PR / Skalabin grupa

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

špancirfest 2022

Kamo za vikend? Na Špancirfest ili u Opatiju?

Konačno smo došli do kraja ljeta, što znači da počinje Špancirfest. Deset će dana ovo slavlje uveseljavati posjetitelje, a vama savjetujemo...
- Advertisment -