Zašto mali poduzetnici planiraju bolje od velikih?

Vjerovali ili ne, mali poduzetnici bolje planiraju od velikih.Velike tvrtke imaju do u detalje razrađen proces planiranja koji je sad već debelo u tijeku i trajat će do početka sljedeće godine. Proces planiranja troši ogromne resurse i vrijeme. I u tome je i glavni problem.

Mali poduzetnici i planiranje

S druge strane, mali poduzetnici (a osobito oni mikro), ako i rade plan za sljedeću godinu, on je puno jednostavniji, a vjerujte i bolji od onog koji radi neka velika tvrtka. Zašto?

Zato što su uvjeti na tržištu već nekoliko godina takvi da je godišnji plan beskoristan. U trenutku kad je gotov, više ništa ne vrijedi.  Godišnji plan je nastao u vrijeme industrijske revolucije kada su uvjeti na tržištima bili stabilni i predvidljivi, što nimalo ne odgovara današnjim uvjetima. I takvi će i ostati.

Usporedba stvarnih podataka sa planskim besmislena

Velike tvrtke stvarne rezultate u managerskim izvještajima uspoređuju sa planskim koji su nastali na pretpostavkama starim barem nekoliko mjeseci, od čega nema nikakve koristi. Većina ih i zna da taj budget ništa ne vrijedi, ali manageri dobivaju bonuse ako ostvare planirane rezultate i to je jedino bitno i jako opasno. Nitko se ne pita a što ako mi na temelju trenutnih informacija s tržišta možemo puno bolje?

Procesi nagrađivanja koji se temelje na godišnjim planovima će rezultirati targetima koji će biti prejednostavni ili preambiciozni, a budući da nema obaveze ići iznad targeta za bonus, target će uvijek biti plafon. Jedini targeti koji imaju smisla su relativni, a ne apsolutni targeti. Na primjer, ostvariti prodaju veću 10% od konkurencije. To će biti jednostavno mjerljiv i relevantan target bez obzira da li će tržišni uvjeti biti povoljni ili nepovoljni.

Kompanije ne gledaju naprijed što im se sprema, da spreme svoj odgovor na to, već konstantno gledaju unatrag! U današnjim uvjetima kad postoji jako malo stabilnih tržišta, to je ludost. One koje su shvatile beskorisnost godišnjeg plana, jednostavno su ga prestale raditi. Nije da ništa ne rade. Rade rolling forecast. Konstantno gledaju naprijed, a ne unatrag, kao što rade kompanije s godišnjim planovima. Proces godišnjeg planiranja uspoređuje stvarne rezultate s rezultatima koje smo htjeli ostvariti pred barem više od 6 mjeseci. Rolling forecast uspoređuje stvarne rezultate s rezultatima od posljednjeg forecasta i postavlja novi forecast za sljedeći period na temelju najboljih informacija u ovom trenutku. Budući da stalno “rolamo” procjene, postajemo sve iskusniji i točniji.

Mali poduzetnici reagiraju trenutno

Mali poduzetnici instinktivno rade ono što je najlogičnije. Gledaju što im dolazi u susret i reagiraju. Nisu previše opterećeni prošlošću i godišnjim planom jer si jedino oni sami mogu isplatiti bonus, neće im nitko drugi isplatiti. U tom procesu jako je važno razumjeti svoj troškovni model i na temelju njega brzo i efikasno donositi odluke.

Koliko često ćete sa svojim timom sjesti i raditi procjenu budućih kretanja i koliko daleko u budućnost? To ovisi o dinamici vaše industrije. Ako se značajne promjene koje utječu na vaše poslovanje događaju mjesečno, onda ćete to morati raditi mjesečno. Ali ćete rolling forecast raditi onda za kraći vremenski period u budućnosti, na primjer sljedećih 6 mjeseci, jer se dalje od toga ne isplati planirati. Industriji koja nije toliko dinamična odgovara rolling forecast koji se radi recimo kvartalno, za period od sljedećih godinu dana.

Zapamtite, vi ste mali gliser koji brzo mijenja smjer kad čuje da se sprema oluja. Tankeru treba puno više.

Foto: Dreamstime/B-d-s

 

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

1 KOMENTAR

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

sajam čokolade i kave

Najveći sajam čokolade i kave ponovno u Family mallu

Treću godinu za redom pod pokroviteljstvom Muzeja čokolade Zagreb održavaju se Dani čokolade i kave u Family mallu. Najveći sajam čokolade...
- Advertisment -