Martina Topčić iskoristila otpremninu za ostvarivanje davnog poslovnog sna

frizerski salon centar zagreba

Martina Topčić je prvih 12 godina karijere provela u korporativnom svijetu. Obavljala je knjigovodstvene poslove u HT-u, iako to nikada nije bila njezina vizija onoga čime se zaista želi baviti u životu. Ipak, u trenucima razmišljanja o odlasku u poduzetničke vode i to u sasvim drugačiji, beauty svijet, Martina je uz troje djece i tadašnjeg supruga koji nije podržavao takvu ideju, na neko vrijeme odustala od svog sna.

„Nakon 12 godina rada u korporaciji, sektor knjigovodstva je krenuo nizbrdo, sve više se outsourcalo izvan Hrvatske i tu se pojavila dilema trebam li otići sama s otpremninom koja se tada nudila ili ostati i čekati kada oni odluče da si na listi. Tada sam odlučila sama otići i uzeti otpremninu“, počela je svoju priču Martina.

Otpremnina iz korporacije bila je kapital za pokretanje privatnog posla

Njezina otpremnina ujedno je bila i kapital za privatni posao. Majka joj je savjetovala da je to pravo vrijeme da ostvari ideju koja je oduvijek bila prisutna – otvaranje vlastitog salona. U međuvremenu su se, uz odlazak s posla, u Martininom privatnom životu događale još neke promjene, tako da je uz punu potporu sadašnjeg partnera hrabro zakoračila u poduzetničke vode.

Da je taj korak bio zaista hrabar, dokazuje činjenica da Martina po struci nije frizerka i da tada nije znala kako stvari u frizerstvu funkcioniraju iznutra. Ipak, na početku joj je njezin tadašnji frizer čija je bila zadovoljna klijentica, odlučio pomoći i napraviti selekciju Martininih radnika u novootvorenom salonu Brilliantina u Ivanićgradskoj.

Prve klijente dobila je promocijom na Facebookom i putem koji i danas najviše voli, a to je usmena preporuka. Kako je prvi salon otvorila u naselju u kojem je odrasla, mnogi su je već dobro znali, tako da s privlačenjem klijentica nije imala problema.

Kvartovski salon nikada nije bio njezina vizija

„Ipak, nakon nekog vremena, htjela sam napredovati, ponuditi bolju uslugu i raditi u većem prostoru. Salon smo preselili u Dubravu. Tamo smo proveli oko godinu i pol, no pokazalo se da lokacija nije bila idealna za ekskluzivnu uslugu koju smo nudili.“

Naime, Martinina vizija nikada nije bila imati kvartovski salon.

„Uvijek sam htjela imati luksuzno uređen salon i nuditi luksuzne preparate. Htjela sam mjesto gdje će žene doći, u potpunosti se opustiti i dobiti točno onu uslugu koju su platile.“

Klijentice Martininog salona su žene najrazličitijih dobi i profila, ali jedno im je zajedničko – to su njegovane žene koje vole odvojiti vrijeme za sebe i uživati u svakom trenutku provedenom u salonu.

Personaliziran pristup svakom tipu kose i vlasišta je glavna točka razdvajanja od konkurencije

„Svakoj klijentici pristupamo individualno. Prilikom dolaska, obavezno se napravi profesionalna dijagnoza kose i vlasišta. Na temelju te analize, posvećujemo se rješavanju problema, bilo da su oni na kosi ili vlasištu. Točno biramo kojim preparatom ćemo tretirati kosu, pa je svaki tretman u potpunosti personaliziran. To je nešto što se našim klijenticama najviše sviđa.“

U salonu rade s La Biosthetique, brendom preparata za njegu kose koji podržava njezinu viziju salona. Nakon što naprave dijagnozu, koriste preparate koji se mogu dozirati u manjim količinama i nanositi lokalno, tako da mogu oprati posebno vlasište, a posebno dužinu kose ili tretirati vlasište s dva različita šampona, što nije standardna usluga u većini salona.

Njega kose i vlasišta je ono na što su se fokusirali u Brilliantini jer, kako kaže Martina, samo dobro njegovana kosa je ujedno i lijepa kosa.

Također, Martinine klijentice su zadovoljne i zbog činjenice da ih od početka do kraja zatražene usluge vodi ista osoba i da se nikada neće dogoditi da jedan frizer istovremeno uslužuje više klijentica.

Njezin tim okuplja četvero ljudi. Martina radi trajni lak i ekstenzije trepavica, a od troje preostalih frizera, dvije kolegice su ujedno i vizažistice. Svatko se maksimalno posvećuje svom klijentu i uvijek je na usluzi za sva pitanja, a ono što Martina navodi i kao jednu od njihovih najvećih kvaliteta jest činjenica da zaista slušaju i ispunjavaju želje klijentica.

Pametno određivanje cijena dovodi i željenu klijentelu

frizerski salon centar zagreba

Što se tiče cijena, naša sugovornica kaže kako joj je kvaliteta usluge na prvom mjestu te da su cijene njezinih usluga u skladu s kvalitetom. Segment određivanja cijena je bilo nešto u čemu je Martini, kao i brojnim drugim vlasnicama salona, trebala stručna pomoć.

„Obratila sam se curama iz SVIMA. Upisala sam njihovu BIZFRIZ Lider Akademiju i mislim da je to moj najbolji poslovni potez. Sanja i Ivana su me mnogo naučile i usmjerile prema onome što moram konkretno poduzeti kako bih došla do željenog cilja i ostvarila svoju poslovnu viziju.“

Naime, prije konzultacija sa Sanjom Varlaj i Ivanom Mišić Lokar, Martina je napravila klasičnu početničku pogrešku. Doslovce je prepisala cijene od konkurentskih salona za koje je smatrala da su u rangu njezinog. Zatim, kada su preselili u Dubravu, bili su novi salon i trebalo je proći neko vrijeme dok se ne uhodaju. Počeli su ljetni mjeseci, a s njima panika i Martine i radnika jer je grad bio prazan.

„Tada sam napravila katastrofalnu pogrešku i spustila cijene. Ne bi čovjek vjerovao, ali zbog 20 ili 30 kuna za koliko sam spustila cijene pojedinih usluga, dogodilo se da sam izgubila klijentice koje sam željela, a dobila one koje nisam. Shvatila sam da taj potez nije bio ispravan“, govori Martina te dodaje: „U SVIMU sam naučila da sam trebala ostati dosljedna i cijeniti sebe i svoj rad te ga adekvatno naplatiti jer uvijek ima onih koji su spremni platiti kvalitetu.“

Na pitanje što misli o kuponima s velikim popustima na usluge salona, Martina odgovara da svoje usluge ne nudi na portalima za povoljnu kupovinu. „Mi smo salon koji fiskalizira svaki račun. Da bi nam se isplatilo raditi putem kupona, to vjerojatno ne bi bilo moguće. Drugo, s takvim kuponima podcijenjujemo sami sebe i svoj salon. Treće, osobe koje koriste kupone nisu kvalitetne i stalne klijentice, nego žene koje su danas u centru grada, a sutra u Zaprešiću. Meni je prioritet nešto sasvim drugo.“

Za uspjeh u beauty svijetu potrebna je stalna edukacija i poslodavaca i radnika

Kada je riječ o uspjehu salona, Martina kaže kako jedan pokazatelj govori sve: „Ako se pitamo jesmo li na dobrom putu i imamo li u salonu prave radnike, brojke su te koje nikad ne lažu. Upravo iz brojki jasno saznajem je li nešto što radimo profitabilno i efikasno. One nam uvijek otvaraju oči.“

No, što je to potrebno kako bi brojke bile na našoj strani? „Kvaliteta rada i konstantno educiranje i mene kao poslodavca i mojih radnika“, objašnjava Martina. Dokazala je to i na konkretnom primjeru.

„Od studenog se moj salon nalazi u samom centru grada, u Jurišićevoj ulici. Kada se pojavila ideja preseljenja na ovu lokaciju, shvatila sam da mi nešto jednostavno nedostaje. S obzirom da nisam frizerske ni marketinške struke, zaključila sam da mi nedostaje upravo znanje kojim bih podigla usluge salona do razine do koje želim. Tada su joj, kao i oko formiranja cijene, pomogle Sanja i Ivana iz SVIMA, kojima je zahvalna na stručnom vodstvu i korisnim smjernicama zbog kojih je i ostvarila svoje namjere. Iako je prošlo tek nekoliko mjeseci od otvaranja, Martina kaže da je i više nego zadovoljna početkom.

„Preseljenje u Jurišićevu bio nam je pozitivan šok. Klijentice dođu, zatraže najbolju uslugu za sebe i potom tu uslugu i plate. Na drugim lokacijama imali smo upite o cijenama odmah sa ulaza u salon, a bilo je i pregovaranja oko cijene. Sada se to više ne događa jer znamo kome se obraćamo i kakve klijentice želimo, a one koje dolaze zaista cijene našu kvalitetu i rado se vraćaju.“

Foto: Martina Cvek

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

arhibau 2023 otvorenje

Otvoren ArhiBau 2023.! 6 dana promicanja kulture održivog razvoja

U svom već trećem izdanju, ArhiBau nastavlja misiju promicanja kulture građenja i održivog razvoja. Ovogodišnji sajam održava se istovremeno sa sajmovima...
- Advertisment -