Milenijska generacija poduzetnica sve ambicioznija i uspješnija

Istraživanje u kojem je sudjelovalo oko 2600 vrlo uspješnih poduzetnica iz 18 različitih zemalja, pokazalo je da su prema poslovnim rezultatima ravne svojim muškim kolegama, pa čak uspješnije od njih. Tako čak 90 posto poduzetnica kao strategijski plan svojih tvrtki ima za cilj povećanje prihoda.

Kako bi ilustrirali veću uspješnost žena u poduzetništvu, pokretači istraživanja navode da su kompanije pod vodstvom žena imale 13 posto viši prihod od onih s muškim čelnicima, te gotovo 9 posto iznad prosjeka svih poduzetnika bez obzira na spol.

Žensko poduzetništvo na globalnoj razini bilježi veće uspjehe

Osim produktivnosti, u istraživanju su praćene dobne razlike, geografski položaj, sektor poduzetništva te obiteljski status. Tako je milenijska generacija poduzetnica, prema osobnom imetku i poslovnom prihodu, isplivala na površinu. Otprilike jedna trećina sudionika u istraživanju su žene, a od njih su 37 posto milenijska generacija i 24 posto su iz baby boom generacije. To pokazuje da je broj uspješnih poduzetnica u odnosu na prethodnu generaciju u značajnom porastu.

Iako su poduzetnice prema ovom istraživanju, generalno gledajući puno ambicioznije od muških kolega, milenijska generacija poduzetnica je u tom pogledu korak ispred. Prihod koji su ostvarile žene u poduzetništvu bio je 9 posto viši od prosjeka, dok je kod milenijskih poduzetnica bio čak 22 posto viši.

Milenijske poduzetnice su se tako istakle kao vrlo uspješne i ambiciozne, a istraživanje je pokazalo da one u odnosu na prethodnu generaciju žena, u svojim ranim 20-tim i 30-tim godinama češće osnivaju vlastite tvrtke, upravljaju većim radnim organizacijama te ostvaruju i ciljaju na veći profit.

Istraživanje je zapravo naglasilo fenomen milenijskog poduzetništva, koje se odnosi i na muškarce i žene te generacije, te pokazalo da su mlađe generacije ambicioznije, brže te imaju sasvim drugačiji način poslovanja od prethodne generacije.

Dakle, milenijske generacije otkrivaju poduzetništvo puno ranije od svojih roditelja, dok su starije generacije osnivale svoje poslove oko 35. godine, oni se poduzetništvom počinje baviti s otprilike 27 godina. U odnosu na svoje prethodnike u prednosti su za skoro deset godina iskustva u poduzetništvu.

Ovakav trend milenijskog poduzetništva javlja se na globalnoj razini te je uvelike povezan s novim tehnologijama. No, to znači i da u mlađoj dobi možete biti na vrlo visokoj poziciji kompanija ili pak osnovati vlastitu tvrtku.

Milenijci osnivaju i veći broj tvrtki, gotovo duplo više, a osim što je sad lakše osnovati tvrtku, nove su generacije puno otpornije na mogući neuspjeh. Također, na vodećim pozicijama upravljaju većim brojem zaposlenika, otprilike 122, dok baby boomer-i upravljaju s 30 zaposlenika. No, to ovisi o standardnim zanimanjima ovih dviju generacija, naime poslovi milenijske generacije zahtijevaju uglavnom veći broj zaposlenika.

Osim toga, prema ovom istraživanju, očekuju veći prihod za narednu godinu poslovanja, čak 75 posto veći, dok baby boom generacija ima očekivanja od 42 posto.

Ovo je istraživanje otkrilo i drugačiji stav milenijaca prema društvenoj odgovornosti. Dok tradicionalni poduzetnici naprije ostvaruju svoje poslovne ambicije i stječu bogatstvo pa tek onda obrate pozornost na etičke vrijednosti, kod milenijske generacije je to malo drugačije. Oni pri promišljanju o svojim potezima uključuju i dimenziju društvene odgovornosti i etičnosti.

Foto: 123rf

PPUB-Disclaimer

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više