Njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock: “Ako je pijenje votke u podne test izdržljivosti i snage… Znate, ja sam rodila dvoje djece.”

Nepunih 8 mjeseci nakon preuzimanja titule i dužnosti savezne ministrice vanjskih poslova Njemačke, Annalena Baerbock ne prestaje puniti medijske napise. Svojom oštrinom, političkom agendom i odlučnošću već je postala zavidna politička figura na europskom tlu. Ova 41-godišnjakinja majka je dvoje djece i pripadnica Zelene stranke čiji je kandidat za kancelara Njemačke bila prošle godine. Iako tu utrku nije osvojila, od kad je preuzela vanjsku politiku, pokazala je europskim vođama da je itekako sposobna.

Prva ministrica vanjskih poslova Njemačke

Za političku ju je karijeru predodredio vjerojatno već odabir studija. Kao magistra međunarodnog prava, s 25 godina učlanila se u Zelenu stranku. Njezin je vođa za saveznu državnu Branderburg postala 4 godine nakon toga, dok je istovremeno bila glasnogovornica stranačke radne skupine za europska pitanja i članica odbora Europske zelene stranke, navodi DW.

Osim što je prva žena na ovoj funkciji u njemačkoj povijesti, ona je i najmlađa osoba koja je do sad bila ministar vanjskih poslova te zemlje.


Pročitajte više: Maia Sandu, prva predsjednica Moldavije, nema službeni zrakoplov i na odijelo nosi tenisice


Test izdržljivosti i snage

‘Vatreno krštenje’ iz vanjske politike i međunarodnih odnosa Baerbock je dobila u siječnju ove godine, kad se u službenom posjetu Rusiji suprotstavila tamošnjem ministru vanjskih poslova Lavrovu. Prilikom ručka s ostalim njemačkim delegatima poslužena joj je votka koju je odbila popiti. Lavrov ju je nagovarao objašnjavajući kako je to običaj, no ona je prepričala kako je i prije nekoliko godina u posjetu Rusiji dobila ‘savjet’ da mora više piti kako bi bila bolji političar. Naglasila mu je da je i bez konzumacije alkohola stigla ovdje gdje jest. „Ako je pijenje votke u podne test izdržljivosti i snage… Znate, ja sam rodila dvoje djece“, dodala je Lavrovu, prenosi DW.


Pročitajte više: Prva predsjednica Mađarske Katalin Novak: Žene u politici nisu marionete i samostalno odlučuju


Ljudska prava i ‘zelena’ Europa

Politička agenda zelenih oduvijek je naglašavala pitanje ljudskih prava i etičnosti. Tako je bilo i kad je krenula ruska invazija Ukrajine. Stav Europe prema ovom ratu podržan je u Njemačkoj, gdje Baerbock zagovara uvođenje sve jačih sankcija EU-a protiv Rusije i pomoć ukrajinskoj vojsci i narodu.  

Osim što se bori za ljudska prava, dio politike ove ministrice su i pitanja vezana uz okoliš i njegovo očuvanje, kao i Europa općenito. Izjavila je kako će Njemačka do kraja ove godine u potpunosti prestati uvoziti naftu iz Rusije. „Bit ćemo na nuli do kraja godine, a onda slijedi plin, po zajedničkoj europskoj mapi puta, jer je zajednički, potpuni izlazak Europske unije (iz nabavke ruskih energenata) naša zajednička snaga“, najavila je Baerbock, prenosi Aljazeera. Smanjenje energetske ovisnosti o Rusiji samo je jedan od koraka koji je najavila, a iz Moskve je osuđuju za antirusku propagandu.

Uz Rusiju, na meti Francuska i Turska, ali i Grčka

Svojim se stavovima suprotstavila i Francuskoj koja koristi nuklearnu energiju, naglasivši da ona nije zelena energija niti se takvom može klasificirati. Napala je i turskog predsjednika Erdoğana, točnije njegovu vladu zbog problema s ljudskim pravima, ali i dala potporu Grčkoj u sporu oko teritorija koji ima s Turskom.

Podsjećamo, Turska je pod trenutnim vodstvom često bivala kritizirana zbog nepoštivanja osnovnih ljudskih i demokratskih prava. Sukobe između članica NATO-a predložila je da se riješe dijalogom. „”Sukobi unutar Saveza – to je upravo ono što ruski predsjednik želi”, rekla je Baerbock, prenosi Index.hr.

Tko će se još naći na meti ove ambiciozne i odlučne ministrice, vrijeme će pokazati.

Foto: Twitter Annalena Baerbock

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

chat gpt i virtualni sastanci

Kako će umjetna inteligencija i Chat GPT zauvijek promijeniti online sastanke?

Tek što smo prihvatili da je budućnost sastanaka u online sastancima putem platformi kao što su Zoom i MS Teams, i...
- Advertisment -