Tko su ministrice u novoj Vladi?

Premijer Andrej Plenković jučer je otkrio tko su novi ministri, a i ministrice. Kako je najavio, smanjio je broj ministarstava pa će ih biti 16 umjesto dosadašnjih 20, a od toga će biti četiri ministrice u Vladi. Među njima su neka nova, a i neka stara imena.

Povezano:

Ministrice u Vladi

Marija Vučković 

Među ministrima iz prethodne Vlade je i Marija Vučković koja će nastaviti voditi Ministarstvo poljoprivrede. Rođena je u Mostaru, a završila je Ekonomski fakultet u Zagrebu, smjer financije. Karijeru je stvarala u Luci Ploče gdje je krenula kao referent u Odjelu marketing, a došla je do pozicije rukovoditeljice komercijalnih i financijskih poslova za rad s naftnim derivatima.

ministrice u vladi

U politiku ulazi 2006. godine kad se pridružuje Hrvatskoj demokratskoj zajednici, od 2009. do 2016. zamjenica je župana u Dubrovačkoj neretvanskoj županiji. Nakon toga dolazi na mjesto pomoćnice ministra regionalnog razvoja i fondova Europske unije, ali i već iste godine postaje državna tajnica u Ministarstvu poljoprivrede. Prošle godine ponuđeno joj je mjesto ministrice poljoprivrede gdje je zamijenila Tomislava Tolušića.

Nataša Tramišak

Završila je Pravni fakultet u Osijeku, a prije preuzimanja Ministarstva bila je pročelnica Upravnog odjela za investicije, razvojne projekte i fondove Europske unije Osječko-baranjske županije i direktorica Agencije Roda za održivi razvoj općine Antunovac.

U dosadašnjoj karijeri provela je 30-ak projekata sufinanciranih od strane Europske unije ili nacionalnim bespovratnim sredstvima, a trenutno u provedbi ima više od 60 projekata. Najvećim dijelom su to projekti za energetsku obnovu javnih zgrada, poslovnu infrastrukturu, turističku infrastrukturu, izgradnju novih komunalnih sadržaja te projekti ulaganja u ljudske potencijale.

Kao direktorica Agencije Roda za održivi razvoj općine Antunovac zastupala je i predstavljala Agenciju u svim postupcima pred sudovima, upravnim i drugim tijelima, te pravnim osobama s javnim ovlastima, bila je odgovorna za zakonitost rada i poslovanja, predlaganje plana rada i financijski plan Agencije.

Nina Obuljen Koržinek 

Novo-staro ime u Vladi je Nina Obuljen Koržinek koja je vodila Ministarstvo kulture, a to će nastaviti u novom Ministarstvu kulture i medija. U Vladi spada među najobrazovanije ministre, a završila je Glazbenu akademiju (violina), na Filozofskom fakultetu diplomirala je francuski jezik i komparativnu književnost, a doktorirala je na Fakultetu političkih znanosti u polju politologije. Usavršavala se na katedri za doktorske studije Sveučilišta Paris-Dauphine u Francuskoj.

ministrice u vladi

Prije imenovanja ministricom kulture 2016. godine radila je kao znanstvenica suradnica na Institutu za razvoj i međunarodne odnose u Zagrebu. Objavljuje knjige i članke kao i stručne studije u hrvatskim i međunarodnim časopisima te je predavala na Sveučilištu u Zagrebu.

Njezino savjetovanje i stručni angažman uključuje rad za UNESCO, Vijeće Europe, Europsku kulturnu zakladu, UNDP, Europski parlament itd. Dobila je nagradu za europsku kulturnu politiku za istraživanje o utjecaju proširenja EU na kulturne politike koje je objavljeno u knjizi Why we need European Cultural Policies: impact of EU enlargement on countries in transition, Amsterdam, 2006.

Nikolina Brnjac

Umjesto Garija Cappellija Ministarstvo turizma, kojem se pripajaju sport i mladi, vodit će Nikolina Brnjac. Rođena je u Karlovcu, a završila je Fakultet prometnih znanosti na kojem je 2009. godine i doktorirala. Po završetku studija 2002. godine ostaje na FPZ-u kao asistentica, zatim kao voditeljica Katedre za intermodalni transport sve do 2017. godine.

ministrice u vladi

2015. godine, još uvijek kao nestranačka osoba, obnašala je dužnost evaluatora za Horizon 2020 projekte COV2 u Glavnoj upravi za istraživanje i inovacije Europske komisije. Iste godine je dopredsjednica Zajednice za intermodalni transport i logistiku u Hrvatskoj gospodarskoj komori.

U politiku ulazi tek 2016. godine kad postaje posebna savjetnice ministra pomorstva, prometa i infrastrukture, zatim državna tajnice za promet pri istom ministarstvu, a napokon i državna tajnica Ministarstva vanjskih i europskih poslova.

Foto: Privatna arhiva, Ministarstvo poljoprivrede, Vijeće Europe, Ministarstvo kulture

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -