Možete li biti budni i spavati u isto vrijeme?

Mnoge životinje trebaju san, čak i meduze bez mozga ulaze u stanja nalik na spavanje gdje manje pulsiraju i sporije reagiraju na hranu i kretanje. Ali sve prijetnje i zahtjevi sa kojima se suočavaju životinje ne nestaju u njihovom vremenu za spavanje, zato niz ptica i sisavaca doživljava određeni stupanj asimetričnog sna gdje dijelovi njihovog mozga spavaju, a druga su područja aktivna. To vrijedi čak i za ljude, ali kako funkcionira? Možemo li uistinu biti budni i spavati u isto vrijeme?

Svi se mozgovi kralježnjaka sastoje od dvije hemisfere: desne i lijeve, a tijekom spavanja, aktivnost mozga slična je u obje. Tijekom takozvanog asimetričnog sna, jedna moždana hemisfera može biti u dubokom snu, dok je druga u lakšem snu. Postoji i ekstremnija verzija nazvana “nehemisferni san “, gdje jedna hemisfera može biti potpuno budna dok je druga u dubokom snu, objasnio je Masako Tamaki u svojem TED talku.


Pročitajte više: Spavate li loše? Saznajte što učiniti da biste spavali kao beba


Ima li asimetrično spavanje iste beneficije kao i kompletno?

Primjer su dupini. Njihovo je disanje svjesno kontrolirano i oni moraju isplivati ​​na zrak svakih nekoliko minuta ili će se utopiti. Kad dobiju novorođenčad, zapravo moraju plivati ​​bez prekida tjednima kako bi ga zaštitili. Dakle, dupini spavaju nehemisferno, to im omogućuje da nastave plivati ​​i disati i dok spavaju. Mnoge životinje trebaju neku od ove dvije vrste sna, a primjer za to su još tuljani i patke.

Trenutno je nejasno ima li asimetrično spavanje iste beneficije kao i kompletno spavanje i kako to varira među vrstama. Provedeno je istraživanje na tuljanima, a rezultati su pokazali da je spavanje kroz obje hemisfere mnogo učinkovitije za njih nego asimetrično spavanje. S druge strane, kod dupina je očekivano da budu budni najmanje 5 dana. Promjenom budne hemisfere, oni dobivaju nekoliko sati sna u svakoj hemisferi tijekom razdoblja od 24 sata. To je možda razlog zašto nehemisferni san zadovoljava njihove potrebe.


Pročitajte više: Kako se riješiti proljetnog umora?


Asimetričan san za oprez kod ljudi

No, što je s ljudima? Jeste li se ikad probudili s osjećajem slaboće i umora nakon prve noći na nekom novom mjestu? Dio vašeg mozga možda je proveo noć samo donekle spavajući. Znanstvenici su nakon mnogo desetljeća shvatili činjenicu da sudionici prve noći u laboratoriju loše spavaju, a 2016. su otkrili da je ovaj “efekt prve noći” vrlo suptilna verzija asimetričnog spavanja kod ljudi. Vidjeli su da tijekom prve noći sudionici doživljavaju dublji san u desnoj hemisferi i lakši san u lijevoj. Tijekom izloženosti nekim zvukovima, lijeva je polovica pokazala veće neravnine. Sudionici su se također probudili i reagirali na njih brže tijekom prve noći nego kad su tijekom slijedećih noći doživljavali dubok san na obje hemisfere. To sugerira da, kao i druge životinje, ljudi koriste asimetrični san za oprez, posebno u nepoznatim okruženjima.

FOTO: Pexels:Andrea Piacquadio

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -