Istraživanje pokazalo kako se nadarenu djecu ne prepoznaje u gotovo 50% slučajeva

Nešto u čemu obrazovni sustav često zakazuje jest odnošenje prema nadarenoj djeci i adolescentima. Nastavni program im nije prilagođen, a jedina mogućnost koja im se u Hrvatskoj pruža jest preskakanje razreda. Očito, nužno je bolje razumijevanje kako bi nadarena djeca dobila adekvatno obrazovanje i odgoj.

U Slovačkoj, na Sveučilištu u Prešovu, provedeno je opsežno istraživanje upravo na ovoj skupini djece, a provela ga je dr. sc. Tatiana Pethö. Cilj istraživanja bio je usporediti pobudljivost, odnosno emocionalnu osjetljivost, nadarenih adolescenata u odnosu na njihove školske kolege.

Zašto je pobudljivost djece važna?

Istraživanje je provedeno na uzorku od 88 učenika srednje škole u dobi od 16 i 17 godina, od čega ih je 44 bilo nadareno. Pri procjeni su korišteni testovi intelektualnih sposobnosti, matrički tekstovi, test kreativnog mišljenja i upitnik o prekomjernoj pobudljivosti.


Pročitajte više: Podizanje riječi, ne glasa: Branka Novosel o mindful roditeljstvu i mentalnim problemima kod djece


Analiza testova pokazala je značajne razlike u razini pretjerane pobudljivosti između intelektualno nadarenih srednjoškolaca i učenika iz prosječne populacije srednjoškolaca, kao i značajna razlika u moći predviđanja. Prema ovom istraživanju, moguće je zaključiti je li dijete posebno nadareno prema razini njihove emocionalne osjetljivosti.

Pethö ističe kako ovi nalazi nisu osobito iznenađujući budući da su prijašnja istraživanja pokazala kako nadarena djeca i adolescenti drugačije doživljavaju vanjski i unutarnji svijet.

Ta ih pobudljivost, odnosno osjetljivost, privlači novim iskustvima koja rezultiraju širenjem emocionalnog raspona i stvaranjem emocionalnih napetosti. Te napetosti djeca ne doživljavaju samo unutar sebe, već i u odnosu na okolinu, a obično se očituju kao pretjerana razdražljivost.

Isto tako, nadarena djeca sklonija su sanjarenju, maštanju, a često ih privlače neobične stvari. Sve ove karakteristike djecu izdvajaju od njihovih vršnjaka, stoga im je potreban i drugačiji pristup prilikom odgoja i obrazovanja.

Kako se prepoznaju nadarena djeca?

Zanimljivo, prilikom identificiranja nadarenih učenika, razrednici su pogriješili u gotovo 50% slučajeva. Čest je problem nadarene djece što ih se ne prepoznaje ako se njihova darovitost ne pokazuje u vidu školskih ocjena, zalaganja na nastavi i dobroj prihvaćenosti od strane drugih učenika.


Pročitajte više: Na konferenciji UNICEF-a i HUP-a “Poslovanje po mjeri djece i obitelji” predstavljeni rezultati objavljenog istraživanja


Stereotip je to koji je potrebno odbaciti. Naime, nadarena se djeca razlikuju po više emocionalnih, intelektualnih, imagintivnih i psihomotornih čimbenika.

Ono po čemu se nadarena djeca najviše izdvajaju, a što je i tema istraživanja, jest njihova prekomjerna pobudljivost. No ta je pobudljivost razlog iz kojeg se darovita djeca često teže uklapaju u kolektiv. Njihove se reakcije i ponašanja razlikuju od onoga druge djece, a često je u pitanju emocionalna preosjetljivost.

Suprotno nekim prijašnjim istraživanjima, ovo istraživanje je pokazalo da jača maštovitost nije jak adut za prepoznavanje nadarene djece.

Ove istraživačke razlike zapravo pokazuju kako raspoznavanje darovite djece nije jednostavan proces. Dapače, to je vrlo složen proces koji treba prepustiti stručnjacima koji će u obzir uzimati više čimbenika od samih školskih uspjeha. Tek uz pravilan pristup darovita će djeca iskoristiti sav svoj potencijal.

Istraživanje u cjelosti možete pročitati ovdje.

Foto: Canva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Besplatne menstrualne potrepštine

Besplatne menstrualne potrepštine dostupne su u Škotskoj. A što je s...

Škotska je prva u svijetu omogućila besplatne menstrualne uloške, a odluka je stupila na snagu ovog ponedjeljka, izvještava Women's Agenda. Prije...
- Advertisment -