Crveni tepih pao u drugi plan! Ovi govori ‘pomeli’ su dodjelu nagrada Tony

Nakon što se zbog štrajka pisaca ceremonija dodjele kazališnih nagrada Tony gotovo nije održala, sinoć su ipak podijeljene nagrade za najbolja kazališna ostvarenja, a ova 76. dodjela ostat će upamćena i upisana u povijest.

Crvenim tepihom “izdominirala” je Ariana DeBose u Pradinoj haljini . DeBose je drugu godinu za redom vodila dodjelu Tony nagrada koja se održala u kazalištu United Palace u New Yorku. Uz DeBose, zapažena su i modna izdanja Lupite Nyong’o, Jessice Chastain, Leyne Bloom, Justina Cooleyja, Antwayna Hoppera i Julie Lester koja možete pogledati ovdje. No crveni tepih ove iznenadne i neskriptirane dodjele nagrada ipak je ostao u drugom planu. Sva su svjetla reflektora i pažnje cijelog (kazališnog) svijeta ukrali glumci J. Harrison Ghee i Alex Newell. Riječ je, naime, o prvim nebinarnim glumcima koji su osvojili prestižnu nagradu Tony.

Ispisali povijest nagrada Tony

Njihovi inspirativni govori veliki su vjetar u leđa ne samo za sve queer zajednicu već za svakog pojedinca koji se suočio sa stigmom i odbacivanjem. Neka svi životi budu viđeni, a ne skriveni – poručuju ovi glumci.

“Majka me odgojila da shvatim da se darovi koje mi je Bog dao ne odnose samo na mene. Trebam ih koristiti ih da budu učinkoviti u svijetu. Zato ti hvala što si me naučila kako živjeti, kako voljeti, kako davati. Za svakog trans, nebinarnog, rodno neodređenog čovjeka za kojem je ikad rečeno da ga se ne možete vidjeti, ovo je za vas“, naglašava J. Harrison Ghee pa dodaje: “hvala producentima što su me pustili da se posvetim poslu. Što su mi dopustili da budem predstavnik. Što su dopustili da život bude vidljiv. Hvala na humanosti. Hvala za nevjerojatno društvo koje me odgaja svaki dan, koje me voli, podržava i pomaže mi da radim posao koji radim i radimo ga zajedno. To je evanđelje prema J!”, poručuje.

J. Harrison Gee prije godinu dana istupa kao nebinarna osoba i to okružena gomilom novinara. Tom prilikom poručuje: “važno je da budemo autentični”. Strah je, kaže, irelevantan, prenosi NPR.

Bojite se čega? Čijeg mišljenja? Ako vam nešto donosi radost, činite to”.

Tako je dodjela nagrada ovim glumcima veliki korak u (kazališnom) svijetu jer stigma prema nebinarnim, transrodnim i općenito queer osobama i dalje postoji i sprječava ih da žive ravnopravno kao i oni unutar hetero-patrijarhalne norme.


Pročitajte više: Povorka ponosa: hod za svoja prava naspram klečanja za opresiju tuđih


Autentičnost postala svjetski trend

“Ovo je želja mog života. I zahvaljujem svakome u ovoj prostoriji. I mama, volim te, hvala ti što vjeruješ u mene, hvala ti što me voliš bezuvjetno. Hvala ti što si me naučila što je snaga. Hvala što si me primio, Broadway. Kao queer, nebinarna, debela, crna, mala beba iz Massachusettsa – ne bih trebala biti ovdje. A svakome tko misli da ne može učiniti nešto, pogledat ću te pravo u lice i reći ti da možeš učiniti sve što zamisliš”, poručuje Alex Newell.

Ovo dvoje glumaca pokazuju da prihvaćanje svojih i tuđih različitosti može rezultirati velikim i važnim koracima, uspjesima i nagradama i različitosti nisu tu da sputavaju već da kreiraju i – budu autentični.

Sličnu je poruku nedavno poslala i domaća glumica Buga Marija Šimić koja je proglašena najboljim glumcem/glumicom na Međunarodnom festivalu kazališta u Prištini. Nagradu je osvojila za ulogu u predstavi “Rusalka” koja progovara o ohrabrivanju, prihvaćanju i traženju sebe.

Buga Marija smatra da Rusalka spava u svakome od nas koga su nekad u životu pokušali uvjeriti da se slomi, da se ukalupi, da postane netko drugi. Ona je slavlje pobjede autentičnosti svakog od nas, slavlje prava na vlastiti put i vlastitu priču.

Želim ohrabriti ljude da se usude ići za onim tko jesu, za čim im srce pjeva, gdje je igra, gdje je ples. Ni igra nije uvijek lagana, nije poanta da bježimo od odgovornosti, od rasta. Poanta je da imamo pravo birati gdje želimo rasti. Da je rečenica ‘tako svi rade pa moraš i ti’ nešto za preispitati. Da sustav nije nužno u pravu. Da autoriteti nisu nužno u pravu”, rekla nam je Buga Marija tom prilikom.

Foto: Canva / Instagram

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

lojalnost kupaca

Što je zajedničko Dioru i Krašu?

Dior prodaje statusne simbole, a Kraš prodaje emocije 'u celofanu'. Ipak, u zadnje vrijeme čini se kao da i jedni i...
- Advertisment -