Nancy Pelosi posjetila je Tajvan i digla svijet na noge. Što se zbiva?

Predsjednica američkog kongresa Nancy Pelosi jučer je posjetila Tajvan, što je izazvalo problematične reakcije od strane Kine koja je podigla borbene avione. SAD su napravile isto.

Ova u najmanju ruku neugodna situacija uvela je napetost ne samo između ovih dviju država, već i u ostatak svijeta koji se zapitao što će se sljedeće dogoditi, ali i – zašto je Pelosi uopće došla na Tajvan. O čemu je riječ?


Pročitajte više: Njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock: “Ako je pijenje votke u podne test izdržljivosti i snage… Znate, ja sam rodila dvoje djece.”


Tajvan – dio Kine ili neovisna država?

Za početak je potrebno objasniti problematiku s Tajvanom. Ova otočna država od 17. je stoljeća bila pod kineskom kontrolom, no nakon što je Kina izgubila rat protiv Japana, otok su preuzeli Japanci. Nakon što je Japan izgubio Drugi svjetski rat 1945., Kina ponovo preuzima Tajvan, pojašnjava BBC. Prema tome, Kina smatra Tajvan dijelom svoje države.

Tajvan se pak poziva na građanski rat koji je izbio u kontinentalnoj Kini između nacionalističkih snaga predvođenih Chiang Kai-shek i komunističke partije koju je predvodio Mao Zedong. Pobjedom 1949. godine komunisti su preuzeli kontrolu u Pekingu, a ostatak Chiang Kai-shekove stranke, poznate kao Kuomintang, pobjegao je na Tajvan gdje su vladali sljedećih nekoliko desetljeća. Prema tome, Tajvan smatra kako nikad nisu bili dio moderne kineske države, odnosno Narodne Republike Kine.

Uz Vatikan, trenutno samo 13 zemalja priznaje Tajvan kao suverenu državu.


Pročitajte više: Prva predsjednica Mađarske Katalin Novak: Žene u politici nisu marionete i samostalno odlučuju


“Odali smo počast demokraciji!”

Pelosi općenito voli pokazivati potporu demokratskim pokretima, što je pokazala i 1991. godine putovanjem na Tiananmenski trg gdje je s nekolicinom drugih zastupnika razvila transparent u znak potpore demokraciji.

Svoje je putovanje u Tajvan Pelosi opisala kao dio šire misije u svijetu koji se suočava s izborom između autokracije i demokracije. Iz istog je razloga u proljeće predvodila kongresno izaslanstvo u Kijevu, te je tako i u Tajvan došla promicati demokraciju, piše VOA. U prijevodu, došla je podržati Tajvan u borbi za neovisnost.

Službeno, SAD ne priznaju Tajvan kao neovisnu državu, no predsjednik Biden nije sprječavao Pelosi u njezinoj posjeti.

“Moramo stati uz Tajvan, taj otok otpora,” napisala je Pelosi za Washington Post. “On je vođa mira, sigurnosti i ekonomske dinamičnosti, poduzetničkog duha, kulture inovacije i tehnološkog napretka kojemu zavidi svijet. No ova vibrantna, robustna demokracija – jedna od najslobodnijih zemalja svijeta koju ponosno vodi žena, predsjednica Tsai Ing-wen – je pod prijetnjom.”

Izrazila je i divljenje ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskom i svim Ukrajincima na predanoj borbi za demokraciju.

“Svojim putovanjem u Tajvan, odali smo počast demokraciji: potvrdili smo još jednom kako se sloboda Tajvana – i svih demokracija – mora poštovati.”

Foto: Twitter Nancy Pelosi

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

1 KOMENTAR

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

konferencija za žene u sportu

Dolazi naša prva Konferencija za žene u sportu – Upoznajte govornice

Sport je još jedna industrija u kojoj dominiraju muškarci, a o temi potplaćenosti sportašica mnogo se priča. Sportašice i ženska sportska...
- Advertisment -