Novak Đoković osnovao udrugu i naišao na kritike: “A žene?”

Novak Đoković formalno je istupio iz ATP-ovog vijeća igrača i formirao odvojeno tijelo koje će zastupati interese samo muških igrača. Sada se suočava s protivljenjem Rafaela Nadala i Rogera Federera, koji ostaju članovi vijeća.

Đoković, najbolji tenisač svijeta, tijekom vikenda je na Twitteru objavio vijest o formiranju nove udruge, podijelivši sliku skupine muškaraca sa zaštitnim maskama. Prema navodima New York Times-a, Đoković je skupinu formirao zajedno s Kanađaninom Vasekom Pospisilom, s ciljem povećanja snage igrača i željom za pravednom distribucijom novca. U dokumentu koji je poslan igračima, dvojac je naglasio da novo udruženje profesionalnih tenisača nije zamišljeno kao zamjena već postojećeg ATP-a.

Novo udruženje odmah naišlo na kritike

Iako je mnogo detalja o novoj udruzi još uvijek nejasno, vijest o njezinom formiranju naišla je na značajne kritike, uključujući i one od strane najvećih teniskih imena. Rafael Nadal, Roger Federer i Andy Murray ne podržavaju novu udrugu i iskoristili su ovaj trenutak kako bi tenisače pozvali na jedinstvo.

“Svijet je trenutno u teškoj i kompliciranoj situaciji. Vjerujem da bi u njoj svi trebali biti smireni i raditi zajedno”, rekao je Rafael Nadal na Twitteru, a podržao ga je Roger Federer. “Vrijeme je za jedinstvo, a ne za razdvajanje.”

Murray smatra da bi i tenisačice trebale biti uključene

Murray, dugogodišnji zagovornik ravnopravnosti spolova u tenisu, kritizirao je udruženje zbog toga što ne uključuje žene i rekao je da bi razmotrio pridruživanje kada bi se to promijenilo.


Pročitajte više: Serena Williams progovorila o nejednakostima s kojima se susreću strastvene žene


“Nisam protiv udruživanja igrača, ali trebalo bi razmotriti nekoliko faktora: za početak, mislim da bi sadašnjem menadžmentu trebalo dati malo vremena da realizira svoju viziju.”, rekao je Murray. “Nadalje, treba preispitati činjenicu da žene nisu dio novih planova. Mislim da bi poruka bila znatno snažnija da je uključena i WTA, a to trenutno nije slučaj. Ako bi se te stvari promijenile u budućnosti, sigurno bih razmotrio pridruživanje.”

Umirovljeni australski tenisač Todd Woodbridge također je kritizirao Đokovićev potez, naglasivši da je potpuno neprimjeren u sportu u kojem žene zarađuju jednake novčane nagrade.

“Riječ je o lošoj prosudbi u ovom trenutku. Milijuni su bez posla, a turniri i turneje već se gotovo pola godine bore kako bi se održali i vratili u normalu”, rekao je za Nine’s Sports Sunday program. “Ali najveći promašaj od svih je… gdje su žene? Ako ste i odlučili to formirati, tenis je jedini sport koji je ujedinjen na svijetu, s jednakim novčanim nagradama i s glavnim programima koji se igraju zajedno”, dodao je.

Nije vrijeme za razdvajanje

Upravna tijela tenisa objavila su zajedničko priopćenje za medije rekavši da sada nije vrijeme za podjelu.

“Neumorno smo radili na sigurnom povratku natjecanjima, pružajući fleksibilnost i pravednost prilagodbom pravila i financijsku potporu onima kojima je to najpotrebnije”, navedeno je u priopćenju.


Pročitajte više: Sportašice preuzimaju tron kada je u pitanju plaća!


“Sada nam je više nego ikad potrebna suradnja i snažni odnosi i u potpunosti podržavamo ATP u njegovoj ulozi u predstavljanju najboljih interesa igrača tijekom ovog procesa.”

Foto: Flickr

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

arhibau 2023 otvorenje

Otvoren ArhiBau 2023.! 6 dana promicanja kulture održivog razvoja

U svom već trećem izdanju, ArhiBau nastavlja misiju promicanja kulture građenja i održivog razvoja. Ovogodišnji sajam održava se istovremeno sa sajmovima...
- Advertisment -