Oblici poduzetništva – kako odabrati pravi oblik i koliko vas to košta?

Vremena nisu laka i u poduzetništvo kreću samo doista hrabri. To je činjenica.

Ipak, sve više ljudi shvaća da nitko drugi neće riješiti njihove probleme, nego je jedini izlaz da ih sami krenu rješavati. Rad na crnom tržištu postaje sve manje popularan, jer su mehanizmi kontrole zaživjeli. U svojim tekstovima neću vam lagati, niti prikazivati stvari kakve nisu. Dapače, ponekad ću biti i neugodno iskrena. To je način komunikacije koji njegujem i sa klijentima našeg knjigovodstvenog servisa. Ponekad ćete morati čitati između redova, jer internet objave imaju svoja ograničenja. Kad bismo razgovarali u četiri oka, informacije bi bile potpune.

Poduzetništvo je uvijek avantura, a u Hrvatskoj možda i malo više!

Koji oblici poduzetništva su dostupni?

Poslovati možete kao fizička osoba, ili kao pravna osoba.

Ako poslujete kao fizička osoba, znači da pri određenim službama javne uprave registrirate činjenicu da ćete se vi osobno od određenog datuma baviti nekom gospodarskom djelatnošću. Pri tome, naravno, morate ispunjavati uvjete propisane upravo za ono čime se namjeravate baviti. Za cijeli niz djelatnosti su ti uvjeti vrlo šturi i jednostavni, dok je za druge potrebno ispunjavati kako osobne uvjete, tako i uvjete prostora, ponekad čak i pribaviti posebne dozvole.

Fizičke osobe su oni koji posluju putem:
• obrta,
• samostalna stručne djelatnosti,
• domaće radinosti,
• sporednog zanimanja

Ako ćete poslovati putem pravne osobe, nju morate osnovati upisom u odgovarajući registar.

Pravne osobe su:
• poduzeće (svi oblici)
• zadruge
• udruge

Postupak ćete obaviti na trgovačkom sudu, osnivate li poduzeće ili zadrugu, ili u uredu državne uprave za poslove gospodarstva, osnivate li udrugu.
Pravna osoba može obavljati one poslove za koje je registrirana, na području cijele države. Popis djelatnosti kod kojih je potrebno pribaviti posebne dozvole prilikom registracije je vrlo kratak.

Koji troškovi vas čekaju prilikom otvaranja?

Troškovi ovise o vrsti poduzetništva koju pokrećete, pa evo kako to izgleda:

Registracija obrta košta oko 300 kn.

Otvaranje poduzeća “d.o.o.” (društvo sa ograničenom odgovornošću) košta nešto manje od 4.500 kn, a 20.000 kn treba imati za temeljni kapital. To ipak nije trošak, jer taj novac nakon registracije završi na računu novog poduzeća.

Otvaranje poduzeća “j.d.o.o.” (jednostavno društvo sa ograničenom odgovornošću) košta 710 kn, a temeljni kapital je 10 kn (također završava na žiro računu novog poduzeća).

Otvaranje zadruge košta ovisno o broju zadrugara. Budući da je minimalno upisati sedam zadrugara, minimalni trošak je približno 1.500 kn, a svaki zadrugar treba uložiti najmanje 1000 kn članskog uloga.

Otvaranje samostalne djelatnosti košta oko 500 kn.

Pokretanje domaće radinosti ili sporednog zanimanja košta 100 kn.

Otvaranje udruge (primarno NISU namijenjene poduzetništvu) košta oko 300 kn.

Neka se vaša odluka o obliku registracije temelji na pomnom promišljanju i savjetovanju sa stručnjacima, i neka ne bude ishitrena ili donešena temeljem dobronamjenih savjeta koje ste čuli od prijateljice ili u kafiću. Naime, odgovornost za poslovanje će biti vaša, a u obzir treba uzeti sve ono što vas čeka ne samo u postupku otvaranja, nego i tijekom poslovanja. Čak i proceduru i troškove zatvaranja ponekad treba uzeti u obzir na samom početku.

Prijelaz iz jednog oblika u drugi nije nimalo jednostavan, a niti jeftin, Situacija da se za godinu-dvije nađete sa registriranim raznim oblicima poduzetništva je u većini slučajeva bespotrebni trošak.

I, za kraj, moram reći: teško jeste, ali nemoguće nije! Mi žene često držimo tri ugla u kući, a poboljšanju obiteljske situacije možemo doprinijeti samostalnim radom, ili nekom obiteljskom poduzetničkom inicijativom. Moram reći da su među mojim muškim klijentima najuspješniji oni iza kojih stoji i supruga koja je na neki način angažirana u tom poslovanju.

Dobro došle u svijet u kojem same rješavamo svoje probleme, drage žene!

Zorana Mavričić-Korošec je direktor poduzeća Makora d.o.o., koje se bavi uslugama specijaliziranim za male poduzetnike: obrte, poduzeća, samostalne djelatnosti i udruge, a koje je osnovala prije 20 godina. Budući da je knjigovodstvo potrebno svima, u svom radu susreće obrtnike i direktrore poduzeća svih struka, a taj osobni kontakt joj je i najdraži dio posla. U poduzeću je posao organizirala tako da klijenti dobiju njezin savjet u trenutku kada im je potreban, za što se koriste sva dostupna sredstva komuniciranja. Računovodstvena obrada dokumenata je jednako važna i profesionalna, te je raspoređena na troje zaposlenih djelatnika. Ukratko, pravi asistenti hrabrim malim poduzetnicima!

Foto: 123rf

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -